A 3 legfontosabb dolog, amire figyelned kell, ha életbiztosítást akarsz kötni

A 3 legfontosabb dolog, amire figyelned kell, ha életbiztosítást akarsz kötni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-25 Frissítve: 2021-10-11
 

Egy életbiztosítási szerződés megkötésével gondoskodni tudsz családod és saját magad biztonságáról. Ha rászánod magad erre, jó pár kérdésre kell majd válaszolnod, amire nem biztos, hogy fel vagy készülve. Van három nagyon fontos szempont, amit jó, ha előre végiggondolsz, mert ezek nagymértékben befolyásolják, hogy elégedett leszel -e azzal, amit vettél, vagy idő előtt felmondod az egészet. Feleslegesen ne vegyél semmit, de annyira legyél biztonságban, amennyire csak lehetséges.

Az első pont: Az életbiztosítási összeg nagysága

Az életbiztosítási összeg nagysága az egyik legfontosabb kérdés. Az életbiztosítást azért kötöd meg, mert gondoskodni akarsz szeretteidről a halálod után is. Az életbiztosítási összegnek azt a kieső jövedelmet kell pótolnia, amivel most hozzájárulsz a családi kasszához. Gondold végig, hány ember anyagi biztonsága függ most tőled? Milyen összeggel járulsz most hozzá a kiadásokhoz? Arra kell gondolnod, hogyan tudják biztosítani a megélhetésüket akkor, ha te már nem leszel velük. A biztosítási összegnek érdemes minimálisan 3-5 éves nettó jövedelmedet pótolnia. A tapasztalatok szerint ennyi idő szükséges a család talpra állásához anyagi szempontból.

Ha lakáshitelt vettél fel és az életbiztosítást hitelfedezeti céllal szeretnéd megkötni, abban az esetben a biztosítási összegnek legalább a hitelösszeg nagyságával kell azonosnak lennie.

Hirdetés

Hirdetés

Második pont: Az életbiztosítási tartam hossza

Szintén nagyon fontos szempont az, hogy milyen hosszú időszakra szeretnéd biztosítani a védelmet. Ahogy az biztosítási összeg, úgy a tartam is meghatározó a biztosítás díjának szempontjából. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a díj, viszont a rövid tartam nem ad kellő védelmet. A tartamot úgy határozd meg, hogy lefedje azt az időszakot, amikor a legnagyobb szüksége van a családodnak a jövedelmedre: a biztosítás időtartama akkor érjen véget, amikor a jövedelmed már nem annyira meghatározó a család megélhetése szempontjából. Például mikor lesznek a gyerekek nagykorúak? Vagy mikor mész nyugdíjba?

Nézzünk meg néhány példát!

Tételezzük fel, hogy gyermeked megszületésekor kötsz egy életbiztosítást 18 éves tartamra, vagyis arra az időszakra, amíg nagykorú lesz. Induljunk ki abból, hogy jövedelmed havi nettó 300.000 forint. Három évi nettó jövedelem így 10.800.000 forint, legyen ez a biztosítási összeg.

A gyermek nagykorúvá válásáig tartó kockázati életbiztosítás díja különböző életkorokban

A biztosítási díjak ezekben az életkorokban alacsonynak mondhatók: napi 200 forint körül mozog egy 10 millió forintos biztosítási védelem.

Nézzünk még pár példát úgy, ha az életkorod magasabb, és a célod a nyugdíjkorhatárig, vagyis az aktív időszak végéig tartó életbiztosítási védelem. A jövedelem és a belőle számolt életbiztosítási összeg ugyanaz, mint az előzőekben.

A nyugdíjkorhatárig tartó kockázati életbiztosítás díja különböző életkorokban

A díjak megduplázódásának két oka van:

  • A tartam némely esetben hosszabb.
  • Az életkorok emelkedése növelte a díjakat.

Átlagosan napi 400 forint körüli összegért kapható az életbiztosítási védelem. A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogy az életkorod a jövedelmed alapján milyen költséget jelentene egy életbiztosítás. Ezzel a módszerrel a tartamot is könnyen beállíthatod: a gyermek 18 éves koráig vagy az aktív kor végéig tartó időszakot alapul véve.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Harmadik pont: Rugalmasság

A harmadik fontos dolog egy biztosítási szerződés megkötésekor a biztosítási szerződés rugalmassága. Ez elsősorban a biztosítótól és a biztosítási konstrukciótól függ. A viszonylag hosszú tartam alatt (18-25 év) sok minden történhet, amit nem tudsz előre felmérni. Változás állhat be akár a jövedelmi, akár a családi helyzetedben is. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott életbiztosítást az aktuális élethelyzetedhez tudd igazítani, ha szükséges.

Tudod-e növelni a biztosítási összeget? Ezt általában az indexálással, vagyis értékkövetéssel minden biztosító kínálja. Az már érdekesebb kérdés, hogy ezen túlmenően, van-e lehetőség a biztosítási összeg változtatására. Nem csak az összeg növelése, hanem a csökkentésének lehetősége is lehet egy szempont.

Nem csak az összeg lehet fontos szempont, hanem a tartam is. Változtathatsz-e a futamidő hosszán úgy, hogy nem szünteted meg a biztosítást? Felfüggesztheted-e a biztosítási díj fizetését egy átmeneti időszakra, ha valamiért nem tudod fizetni? Ha a későbbiekben külföldön vállalsz munkát a biztosítási védelem érvényes ott is? Ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre a válaszokat a biztosítási szerződés feltételeiben találod meg, amit akármilyen nehéz is végigolvasni, meg kell tenni.

Nem jó megoldás az, ha tartam közben valami nem tetszik akkor megszünteted a szerződést és kötsz egy másikat. Az életkorod és az egészségi állapotod változik a tartam alatt, ha csak egy évvel később kötsz egy új szerződést, a díj más magasabb lesz az életkorod miatt. Ha az egészségi állapotod változik a biztosító már lehet, hogy díjemelést alkalmaz, vagy egyáltalán nem köt veled semmit. Ezért nagyon fontos, hogy a szerződést az igényeidnek és élethelyzetednek megfelelően válaszd ki, és a konstrukció kellően rugalmas megoldásokat kínáljon az élethelyzetedben bekövetkező változásokra, hogy ne kelljen felmondani a szerződést, mert az új megkötése nem lesz egyszerű.

Ha erre a pontra eljutsz, a legmegfelelőbb termék kiválasztása már nem lesz egyszerű, mert nagy a választék a biztosítási piacon. A Bankmonitor munkatársai olyan szakemberek, akik ismerik a biztosítási feltételeket és tanácsácsaikkal segítenek a döntésben. Fordulj hozzájuk bizalommal!

Hirdetés
Hirdetés