A biztosítások kiemelt szerepet játszanak a pénzügyi tudatosságban

A biztosítások kiemelt szerepet játszanak a pénzügyi tudatosságban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-06
 

Vajon mennyire vagyunk pénzügyileg tudatosak, ha a biztosításokról van szó? Kötünk-e a váratlan élethelyzetek kivédésére biztosítást?

A pénzügyileg tudatos stratégia egyik legfontosabb eleme a megfelelő biztosítási védelem kialakítása. A magyar statisztikákból arra következtethetünk, hogy az ideális szintnél alacsonyabb a biztosítások kihasználtsága, ezért érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetnünk erre a területre.

Néhány elgondolkodtató adat a magyar helyzetről

A vonatkozó felmérésekből rendszeresen kiderül, hogy a magyar társadalom nagyjából harmadának semmilyen megtakarítása nincs, és csaknem ugyanennyien vannak, akiknek legfeljebb néhány hónapra elegendő félretett pénzük van. A lakosság anyagi nehézségeit jelezheti az is, hogy az MNB információi szerint a lakossági hitelesek 48 százaléka még 2021. júniusban is moratóriumban maradt. Ilyen körülmények között érthető, hogy a különféle kockázatok kivédésére szolgáló biztosítások elterjedtsége is alacsonyabb a kívánatosnál.

A Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) adatai alapján az aktív korú lakosságnak alig 15 százaléka rendelkezik kockázati életbiztosítással, míg Németországban ez az arány 67 százalék. A balesetbiztosítással rendelkezők országos aránya 11 százalék, és az egészségbiztosítások ismertsége is – az egészségügyi helyzet ellenére – gyerekcipőben jár hazánkban.

Az autókat illetően arányaiban jobb a helyzet: a teljes magyar gépjármű-állomány 21,3%-ára kötöttek casco biztosítást. Ugyanakkor a Belügyminisztérium szerint több mint 84 ezer nem rendelkezett érvényes KGFB-szerződéssel, és csupán minden hatodik robogóra fizetünk kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Ez azt jelenti, hogy fél milliónyi robogó szabálytalanul közlekedik az utakon.

A magyarországi lakóingatlanok közel 70%-a rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, viszont nagy részük nincs rendszeresen felülvizsgálva. Ennek következtében a biztosítások közel 40%-ánál könnyen előfordulhat, hogy nem nyújt teljes, mindenre kiterjedő fedezetet, azaz fennáll az alulbiztosítás veszélye.

És végül: egy év alatt 110 milliárd forintot költöttünk sorsjegyekre, míg például a nyugdíjbiztosítási megtakarítások befizetése nem érte el a 70 milliárd forintot sem (Mabisz 2020).

A fentiekből mind arra következtethetünk, hogy még van tér a fejlődésre a hazai pénzügyi tudatosság és a biztosítások terén.

Hirdetés

Hirdetés

Miért hiányos a pénzügyi tudatosságunk?

Az OECD pénzügyi műveltséget mérő komplex felmérése szerint Magyarország a világátlag alatt van. Ugyan a NAT tartalmazza a gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatását, de a gyakorlatban még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ennek hatása érvényesüljön. A gazdasági, jövedelmi helyzetünk is elmarad a nyugati országoktól, ahol jóval többet költenek biztosításra, pedig ott akár háromszor annyiba is kerülnek, mint hazánkban.

Sokaknál a biztosítás egy fájó kiadásként van elkönyvelve, és szívesebben költenek az emberek, kézzelfoghatóbb, gyorsan megtérülő dolgokra. Nagyban meghatározza a szülői minta a gyermekük hozzáállását a pénzügyekhez. Több jellegzetes hátráltató mintát is örökölhetünk szüleinktől: negatív viszony a pénzügyekhez, túlzott kockázatkerülés, megtakarítás/befektetés hiánya, bizalmatlanság, túlköltekezés, költségvetés készítés elhanyagolása stb.

Káros hatásuk lehet még a múltbeli országos szintű eseményeknek is (pl. brókerbotrányok), de jó hír, hogy mostanra már erősödő tendenciát mutat a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom.

A Bankmonitor tanácsadóinak és szakmai csapatának kiemelt célja, hogy elősegítse a pénzügyi tudatosság terjedését a magyar társadalomban. Egybehangzó vélemény, hogy a megfelelő biztosítások kulcsszerepet játszanak abban, hogy a nem várt élethelyzetekben is képesek legyünk megőrizni az anyagi biztonságunkat. Természetesen a kielégítő biztosítási védelem felépítése tudatos döntéseket, öngondoskodást igényel, de ma már széleskörű támogatást is elérhetünk ehhez.

Nyomós érvek, hogy miért fontos biztosítással rendelkezni

A biztosítási szektor termékpalettája évről évre fejlődő pályát mutat. Ma már számtalan biztosítási fedezet közül választhatunk: haláleset, kritikus betegségek, magán egészségügyi ellátás, munkanélküliség, műtéti térítések, táppénz kiegészítés, hitelfedezet stb. A biztosítások használata melletti legfőbb indokok az alábbiak lehetnek:

  • Hazánkban kb. 700 ezer lakáshitel-szerződés van életben, ez összesen kb. 2,5 millió embert érint.
  • Az egyre szélsőségesebb időjárás egyre nagyobb károkat okoz az ingatlanokban.
  • Évente körülbelül 20 ezer közúti balesetet regisztrálnak, amelyeknek negyede súlyos sérülésekkel jár.
  • Egy aktív korú lakos 2021-ben átlagosan 240 ezer forintot költött magánorvosra.
  • Magyarország élen jár Európában az elhízásban, depresszióban, alkoholfogyasztásban, dohányzásban, daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
  • A megváltozott munkaképességűeknek csupán 24%-a munkavállaló, míg az európai uniós átlag 47%. A megváltozott munkaképességűek rokkantsági ellátása átlagosan 77.585 Ft.
  • A hagyatéki eljárás ideje megnőtt, gyakran fél évnél is tovább tart.

Összegezve elmondható, hogy egy váratlan esemény bekövetkeztekor a pénz hiánya kiszolgáltatottá tehet bennünket. Sajnos úgy tűnik, többségében nem vagyunk felkészülve ezekre, holott a megfelelő biztosításokkal át lehetne hidalni a problémákat. Érdemes tehát átgondolni az életünket befolyásoló tényezőket, felmérni a kockázatokat, és meghozni a szükséges döntéseket.

Nézze át a piac kínálta lehetőségeket egy független szakértővel, tájékozódjon megfelelően, és vizsgálja felül rendszeresen a meglévő biztosításait! Figyeljen az ár-érték arányra, kerülje a túlzottan alacsony díjakat, így az alulbiztosítás kockázatát!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés