Mennyit kell visszafizetnünk a CSOK után, ha nem születne gyerekünk?

Mennyit kell visszafizetnünk a CSOK után, ha nem születne gyerekünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-17
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) még mindig az egyik legkomolyabb segítség a lakásvásárlást, építést tervező családok számára. A támogatásnak van azonban árnyoldala is, különösen akkor, ha vállalt gyermekre vennénk igénybe az állami kedvezményt. Komoly büntetést kell fizetni abban az esetben, ha a gyermekünk nem születne meg határidőre. Ráadásul ez az összeg függ a jegybank alapkamattól is, melynek értéke az utóbbi időben folyamatosan emelkedik.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás, melyet lakáscélunk megvalósítására fordíthatunk. Vállalt és meglévő gyerekre is igényelhetjük az állami támogatást, vállalt gyermekre azonban csak fiatal házaspárok kaphatják meg az otthonteremtési kedvezményt. (Akkor tekinthető egy pár fiatal házaspárnak, ha legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét.)

A lakástámogatás 600 ezer Ft és 10 millió Ft között lehet. (Pontos nagysága a lakáscéltól és a gyerekek számától függ.) Új lakáscél teljesítése esetén – új építésű lakás vásárlása, vagy lakás, lakóház építése – a kedvezmény összege elérheti a 10 millió Ft-ot abban az esetben, ha három gyermek után vennénk igénybe a CSOK-ot.  Ez az összeg pedig még a jelenlegi lakásárak mellett is komoly segítséget jelenthet lakáscélunk megvalósításához. Arról nem is beszélve, hogy a kedvezmény akár az önerőt is helyettesítheti. (Hogyan lehet a CSOK támogatás önerő? Erről bővebben itt olvashatsz.)

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene büntetést fizetnünk a lakástámogatás után?

A kedvezmény igénylésekor számos feltételt teljesítenünk kell. Ez érthető is, hiszen jelentős összeget kaphatunk az államtól. (A Bankmonitor kalkulátorával könnyedén ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e az előírásoknak.) A gyerekekre vonatkozó elvárást gyermekvállalással is teljesíthetjük, azonban ebben az esetben utólag ellenőrzik a babák megszületését is.

Ha nem születik meg határidőre az összes vállalt baba, akkor vissza kell fizetnünk a támogatás vállalt gyermekekre eső részét. Sőt még büntetést is szükséges fizetni, melynek mértékéről a jogszabály rendelkezik:

…az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 9. § c) pontja szerinti családi otthonteremtési kedvezmény esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 120 napon belül – vissza kell fizetni.

Vagyis a nem teljesült gyermekre járó támogatást ptk szerinti büntetőkamattal növelten kell visszafizetni: ez a jegybanki alapkamat értékével egyezik meg. Ráadásul az emelt összegű, 10 millió Ft-os CSOK támogatás esetében ez a büntetés megötszöröződik. Ez pedig a jelenlegi környezetben – emelkedő alapkamat – már egyáltalán nem csekély összeg.

Könnyen elképzelhető, hogy saját megtakarításunk és a CSOK támogatás összege együttesen sem elégséges lakáscélunk megvalósításához, vagyis jelzáloghitelre is szükségünk lenne. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot: jelenleg a legkedvezőbb 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt 5,95%-os THM mellett érhetjük el, amennyiben havi 400 ezer Ft jövedelmet igazolunk le. Az induló havi törlesztőrészlet 140 874 Ft, a teljes visszafizetendő összeg pedig 33 809 712 Ft lenne.

Akár 22 millió Ft is lehet a büntetés összege

Komoly következményei lehetnek annak, ha nem teljesülne a vállalt gyerek. De mégis mennyi idő alatt kellene a babának megszületnie?

  • 4 éven belül kell megszületnie a gyereknek, amennyiben egy gyermeket vállaltunk.
  • 8 évünk van a gyerekvállalás teljesítésére, amennyiben két babát vállaltunk.
  • 10 évünk van a gyerekek megszületésére abban az esetben, ha a 10 millió Ft összegű támogatást vettük igénybe. Jelen esetben lényegtelen, hogy egy, kettő, vagy három babát vállaltunk. (Kizárólag ebben az esetben van lehetőség három gyereket vállalni.)

Előfordulhat azonban, hogy ezen időszak alatt sem születik/születnek meg a vállalt gyermek(ek). Ebben az esetben a kapott támogatást késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetnünk. Ez a maximális 10 millió Ft összegű kedvezmény esetén a legsúlyosabb: a büntetést ugyanis az alapkamat ötszöröse lenne, ráadásul a támogatás folyósításának napjától kell megfizetni, ez pedig adott esetben 10 évet jelentene.

A büntetés mértékét pedig nem az igényléskori állapotok alapján határozzák meg, a ptk-ban erről az alábbi kikötés szerepel:

…a késedelembe esés időpontjától kezdődően a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal – idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamattal, ennek hiányában a pénzpiaci kamattal – megegyező mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni…

Vagyis a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes alapkamat alapján számolják ki a büntetés mértékét. Jelenleg a jegybanki alapkamat 4,4%. Ha a 10 millió Ft összegű CSOK támogatást vettük igénybe vállalt gyermekekre, akkor a büntetés mértéke 22% lenne.

Ha három gyermeket vállaltunk és egy babánk se születne 10 év alatt, akkor a teljes 10 millió Ft-ra számolják ki a büntetést 10 évre 22 százalékos kamattal. Ez összességében 22 millió Ft büntetés jelentene a 10 millió Ft összegű támogatáson felül. Vagyis 32 millió Ft-ot kellene egy összegben rendeznünk az állam felé. 

Természetesen az alapkamat változhat az elkövetkező hónapokban, években. A közeljövőben az elemezők az alapkamat emelését várják, de természetesen a későbbiek során akár csökkenésnek is indulhat a mutató értéke.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés