A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése

A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-19 Frissítve: 2019-06-20
 

Lakást vennél? Hitelre? Kemény menetre számíthatsz, sok izgalommal, a procedúra végére pedig jó esetben is pár hónap után kerülhet csak pont. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, és persze adunk néhány hasznos tippet is.

1. Mennyiből gazdálkodhatsz?

Először az anyagi lehetőségeidet kell felmérni, vagyis azt, hogy egyáltalán milyen árfekvésben gondolkodhatsz? Ehhez első körben azt kell körbejárnod, hogy milyen támogatásokra vagy jogosult?

Ezekről lehet szó:
– Babaváró hitel: kedvezményes hitel, ami önerőként is felhasználható lakásvásárlásnál. —> Minden infó a Babaváró támogatásról 
– Vissza nem térítendő csok támogatás: meglévő gyermek esetén önerőként is elfogadják a bankok. —> Itt megnézheted, hogy kaphatsz-e csok támogatást
– Csok hitel: futamidő végéig fix max. 3%-os kamatú lakáshitel, ami július 1-től használt lakás vásárlására is fordítható. —> Így válassz csok hitelt!
– Falusi csok: július 1-től elérhető vissza nem térítendő támogatás az úgynevezett preferált településeken. Felhasználható vásárlásra+korszerűsítésre vagy csak korszerűsítésre egyaránt. —> Minden információ a Falusi csok-ról

Hirdetés

Hirdetés

2. Mennyi hitelt kaphatsz?

Ha részben hitelből finanszíroznád a lakásvásárlást, akkor tudnod kell, hogy minimum 20% önerővel rendelkezned kell, de a biztonság kedvéért jobb, ha 30%-ot tervezel, mert a bankok tartva a túlárazott ingatlanoktól, konzervatívabban állnak hozzá a dologhoz, mint akár egy éve. Hogy mennyi hitelt kaphatsz a bankoktól, az az ingatlan forgalmi értékén kívül a jövedelmed/jövedelmetek nagyságától függ.

TIPP: A „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátorral pontosan megtudhatod, hogy mekkora hitelre „vagy jó” a bankoknál, illetve milyen havi törlesztőkre számíthatsz.

3. Válassz kamatperiódust

A „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátor legérdekesebb fejlesztése az, hogy egy helyen láthatod, hogy különböző kamatperiódusok esetén hogyan változik a havi törlesztőd, illetve a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg. Látod majd, hogy minél rövidebb a kamatperiódus, vagyis minél gyakrabban változhat az adott hitel kamata, annál „olcsóbb” egy hitel, vagyis alacsonyabb a havi törlesztő és a teljes visszafizetés. Igen ám, de ezek a hitelek kockázatosabbak is, vagyis, ha már most is csak azért veszel fel ilyet, mert havonta nem tudsz többet kifizetni, akkor gondolj bele, mi lesz egy esetleges kamatemelkedés esetén, ami megdobja a havi törlesztőidet.

Azt is látni fogod, hogy minél kockázatosabb – rövidebb kamatperiódusú – hitelt veszel fel, a JTM korlát annál kevésbé hagy eladósodni, vagyis kisebb lehet a havi bevételedből hiteltörlesztésre fordítható összeg. Hogy pontosan miről is van szó, azt a fenti táblázatból is megtudhatod, ahogy azt is, hogy július 1-től bizony még szigorúbbal lesznek a feltételek.

TIPP: Ha hosszú távon gondolkodsz, akkor érdemes mindenképp legalább 10 éves kamatperiódussal lakáshitelt felvenni, mert ezeknél a havi törlesztőd egy évtizedig semmiképp nem változhat. Ha pedig közben elszállnak a kamatok, időt nyerhetsz a felkészülésre.

4. Keresd meg a legolcsóbb lakáshitelt

Ha már tudod, hogy mennyi hitelt kaphatsz a jövedelmed alapján, és a kiszemelt ingatlan elegendő fedezet lehet az önerőn felül, akkor következik a legkedvezőbb lakáshitel felkutatása. Nem filléres kérdésről van szó, hiszen egy 15 millió Ft-os hitel – 10 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus esetén – havi törlesztője 94 000 és 124 000 Ft is lehet, attól függően, hogy melyik bankot választod.

5. Keresd meg a megfelelő lakást

Sokan nem tudják, hogy a helyes sorrend az, ha először a hitelt választod ki, majd ezt követően foglalózod le az ingatlant. Az ok egyszerű: érdemes ellenőrizni a hitelképességed előre, illetve az adásvételi szerződés tartalmának meg kell felelnie az adott bank elvárásainak is.

+1 TIPP: Kérd hitelszakértő segítségét 

Dönthetsz úgy, hogy hitelszakértő segítségét kéred, aki első körben felméri, hogy egyáltalán hitelképes vagy-e, majd megkeresi a számodra elérhető legjobb banki ajánlatot. A tanácsadó a teljes hitelfolyamatot menedzseli, vagyis nem neked kell a bankkal tartani a kapcsolatot, folyamatosan egyeztetni, és mivel ismeri az egyes bankok gyakorlatát, könnyebben megoldja a nehézségeket. Ehhez nincs más dolgod, mint használni a Lakáshitel Kalkulátort, majd megadni az elérhetőségeidet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés