A kamatcsökkentés útjára lépett az MNB? Mikor lehetnek végre olcsóbbak a lakáshitelek?

A kamatcsökkentés útjára lépett az MNB? Mikor lehetnek végre olcsóbbak a lakáshitelek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-25
 

A jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén nem változtatott, a kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette, míg az alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésén. Ennél azonban több kell ahhoz, hogy a lakáshitelek is olcsóbbak legyenek.

A lépés nem okozott meglepetést, hiszen Virág Barnabás, az MNB alelnöke korábban már utalt arra, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén terítékre kerülhet a kérdés. A szóban forgó, korábbi nyilatkozatot követően a monetáris szigorítást azonnal beárazta a piac: az addigi 370 forintról nagyon gyorsan 378 forint fölé emelkedett az euró árfolyama, és a hét folyamán 376-379 forint között stabilizálódott, ezen a szinten várva a mai kamatdöntést.

A kamatfolyósó szűkítése önmagában nincs közvetlen hatással a magyar kamatszintekre, ám Virág Barnabás az ominózus interjújában úgy fogalmazott, hogy a mostani lépés egy folyamat kezdete, ami elvezethet a jelenleg 18%-os irányadó kamat (ez az egynapos betéti eszközök kamata), valamint a jegybanki alapkamat (13%) csökkentéséhez. Ez utóbbi egyébként duplája a cseh és lengyel alapkamatnak, ennek ellenére Virág Barnabás szerint az alapkamat csökkentése jelenleg nincs napirenden. Mivel az alapkamat a fundamentális inflációs adatokra reagál, a Monetáros Tanács tagjai szerint a jegybanki alapkamat jelenlegi szinten tartása szükséges.

Hirdetés

Hirdetés

Csökkenhet az egynapos kamat is

Az MNB folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és kiemelt figyelemmel követi a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hazai kockázati környezetre gyakorolt hatásait. A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról.

Mikor csökkenhetnek a hitelkamatok?

Amennyiben a kamatfolyosó szűkítését követően valóban elkezdődik a valós kamatcsökkentés, akkor ez idővel a hitelkamatokba is begyűrűzhet, olcsóbbá téve a szabad célú fedezetlen hiteleket és a jelzáloghiteleket. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a fedezetlen hitelek kamata banktól, hitelösszegtől és igazolt jövedelemtől függően kb. 12-22% között szóródik, míg a jelzáloghiteleknél 8,25-10,5%-os végig fix kamatokkal találkozhatunk. Erre azonban a jelek szerint még várni kell. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés