A KATA adózás két nagy buktatója

A KATA adózás két nagy buktatója
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-19
 

Nagyjából 250 ezer vállalkozó választotta 2018-ban a katás adózást, ám egy pozitív adóváltozás miatt a népszerűsége most még tovább nőhet. Bár a kata valóban nagyon előnyös, van két olyan buktatója, amire érdemes előre felkészülnöd, ha erre váltanál.

Rendkívül népszerű a kata adózási forma, azonban még többen választhatják a jövőben, ugyanis 2019-től 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelik az alanyi adómentesség felső határát. Azért fontos ez, mert miközben az árbevételi plafon 2017 óta 12 millió Ft, az elsősorban magánszemély ügyfélkörrel rendelkező katásokra egészen mostanáig a 8 millió Ft-os alanyi adómentességi határ volt érvényes. Emiatt a bevétel 8 és 12 millió Ft közötti részét jelenleg 27%-os áfa terheli. 12 millió Ft bevétel felett ráadásul nem csak a magas áfa, hanem a 40%-os adó is belép a képbe, ami együttesen már komoly elvonás!

Abból, hogy 2019-től az alanyi adómentesség és a bevétel felső határa egybe esik, leginkább a magánszemélyeknek szolgáltató mikro- és kisvállalkozások profitálhatnak, hiszen nekik eddig dönteniük kellett, benyelik az áfát vagy árat emelnek, miután átlépték az adómentességi küszöböt. (Céges ügyfeleknél kicsit könnyebb a helyzet, hiszen a vállalkozások visszaigényelhetik vagy levonhatják az áfa összegét, így könnyebben lenyelik a békát.)

Az alanyi adómentesség felső határának emelésén túl a kata egyéb kedvező paraméterei nem változtak: a főállású katások havi 50 ezer Ft, a nem főállásúak – máshol munkaviszonnyal rendelkezők és nyugdíjasok – pedig 25 ezer Ft fix adóval letudhatják a fizetnivalójukat az állam felé. Ehhez jön még hozzá az 50 ezer Ft körüli helyi iparűzési adó, feltéve, hogy a településükön alacsonyabb összegben, akár nulla forintban állapítják meg ennek mértékét.

Hirdetés

Hirdetés

És akkor elérkeztünk a népszerű adónem első buktatójához!

Ugyanis a 25 ezer Ft-os befizetésből egyáltalán nem lesz nyugdíj, míg az 50 ezer Ft-os befizetés 94 ezer Ft-os jövedelemnek felel meg. Hogy ebből milyen nyugdíja lesz egy katásnak? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyugdíjkalkulátora szerint ez 41 500 Ft-ra lesz elegendő a jelenlegi szabályozás szerint. Éppen emiatt lehetőség van arra, hogy havonta 75 ezer Ft-ot katázz, ami 158 400 Ft jövedelemnek, illetve kicsivel több, mint 65 ezer Ft-os havi nyugdíjnak felel meg majd.

Ezért, ha nem szeretnél éhen halni idős korodra, mindenképp tegyél félre nyugdíjas éveidre az alacsony adószinttel bezsebelt plusz jövedelmedből. ITT megtudhatod, hogy mennyit kell félre tenned ahhoz, hogy értelmezhető összeg álljon majdan a rendelkezésedre. Ha már döntöttél, hogy elkezdesz félretenni, ám nem tudod, hogy milyen lehetőségeid vannak, akkor „Az emberek 73%-a szerint gond lesz a nyugdíjukkal, de kevesen cselekszenek” cikkünkben hasznos információkat találsz erről.

A második buktató azokat érheti váratlanul, akik most váltanának katára!

Ugyanis sok vállalkozó szembesül azzal, hogy katásként nem hitelképes, amíg nem tud maga mögött egy teljes lezárt pénzügyi éve. Maga a kata a legtöbb bank esetében egyébként nem okoz problémát, ha eltérő módon is, de hitelezik az ilyen bevétellel rendelkező vállalkozókat. Ha lakáshitelt vennél fel katásként, akkor itt olvashatsz a lehetőségeidről bővebben.

Lakáshitelek összehasonlítása: Lakáshitel Kalkulátor

Személyi kölcsönök összehasonlítása: Személyi Kölcsön Kalkulátor 

És, hogy miért éppen most hozzuk szóba a teljes lezárt pénzügyi év szükségességét? Azért, mert ha az alanyi adómentesség felső határának kitolása miatt gondolkodsz a katára váltáson, akkor érdemes ezt még idén megtenned! Mert ha még decemberben kezdesz, akkor 2019 már teljes lezárt pénzügyi évnek számít, vagyis ezt követően már hitelképes lehetsz!

De mi legyen akkor, ha te éppen a jövő évben tervezel hitelt felvenni autóra, esetleg lakásra? Akkor gondold át, hogy a kata előnyei miatt hajlandó vagy-e feláldozni ezt a célodat egy időre? Ha nem, akkor azt javasoljuk, gondold át a váltást!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés