loading

Az emberek 73%-a szerint gond lesz a nyugdíjukkal, de kevesen cselekszenek

A legújabb OTP Öngondoskodási Indexből arra a következtetésre juthatunk, hogy a felnőtt magyarok többsége nem készül tudatosan a jövőben várható kiadásaira. Akiknek mégis van megtakarításuk, azok közül sokan otthon tartják a pénzüket, úgy érzik, a váratlanul felmerülő kiadásaikat így könnyebben tudják finanszírozni. Mások pedig ahhoz kicsinek gondolják a vagyonukat, hogy azt befektessék.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A felnőttek nagy részének nincsen semmilyen megtakarítása. Hiába nőnek évek óta az átlagkeresetek, a magyarok öngondoskodási képességén ez semmit sem változtatott. A 2018-ban megjelent OTP Öngondoskodási Index szerint soha nem volt még ilyen alacsony a pénzügyi megtakarítással rendelkezők aránya, ugyanis mindössze a felnőttek 41 százaléka mondhatja el magáról (tavaly már mindössze 42 százalék volt az arány, 2016-ban még 47 százalék, míg 2011-ben 53 százalék), hogy van félretett pénze. A megkérdezettek 65 százaléka hosszú távon kiszámíthatatlannak tartja a pénzügyi helyzetét, de csak 18 százalékuk vállalná, hogy 71 éves koráig minden hónapban pénzt tegyen félre. 44 százalékuk nem tudna így félretenni, további 30 százalékuk pedig nem is akarná ezt megtenni.

Ha nem tudod, hogyan kezdj el megtakarítani, olvasd el „4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez”  című cikkünket! Korábban már írtunk arról is, hogy Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed!

A legnépszerűbb megtakarítások közé a lekötött betét, az életbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztár, a lakás-takarékpénztár, az egészség- és önsegélyező pénztár tartozik. Utóbbiról ide kattintva, a cikk végén olvashatsz! A lekötött és a látra szóló betétek állománya alaposan megnövekedett, miközben a készpénzállomány korábban nem látott szintre, több mint 4500 milliárd forintra emelkedett.

Tudtad, hogy még 24 napod van arra, hogy 280 ezer forintot adjon Neked az állam? A fenti felsorolásból kimaradt, hogy a magyarok előszeretettel helyezik megtakarításaikat lakossági állampapírokba. Állampapír kalkulátorunk segítségével kiválaszthatod, hogy melyik állampapír lehet számodra a legjobb választás!

Az OTP Öngondoskodási Indexnek már 12 éves múltja van, de még soha nem volt ilyen magas azoknak az aránya (idén 77%, tavaly 75%, 2011-ben még 62%), akik az államtól remélik azt, hogy időskorukat gondtalanul tölthessék. Az összes válaszadó 36 százaléka azt gondolja, hogy kizárólag az állami nyugdíjból fog élni, de az is kiderült, hogy várhatóan nem lesznek elégedettek (73%) az így kapott összegekkel. Mégis egyre kevesebben takarítanak meg nyugdíjcélra, ami a jövedelmi helyzet, a hónapról hónapra élés és a pénzbeosztás hiányának számlájára írható. Az emberek harmada többletmunkával szeretné kipótolni a nyugdíját. 2011-ben még a válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy a saját feladata lenne a nyugdíjáról is gondoskodnia, 2018-ban viszont már csak a kérdésekre felelők 20 százaléka gondolta így.

Korábban már írtunk arról, hogy Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad! Próbáld ki a nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat is, hogy megtudd, melyik a számodra előnyös nyugdíjcélú megtakarítási forma!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!
Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A felmérés azt is kiderítette, hogy a magyar szülők többsége (85%) fontosnak tartja, hogy gyermekei pénzügyi ismereteket sajátítsanak el. Ezen túl vannak olyanok, akik addig támogatnák gyermeküket, ameddig csak megtehetik (41%), míg mások (57%) aszerint döntenének, hogy gyermekük hány éves, milyen a jövedelme és mi a családi állapota.

Arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 45 százaléka szerint megfelelő az állami egészségügy állapota. Rávilágított a felmérés, hogy az orvosi magánpraxisokat a kérdésre választ adók 56 százaléka egyáltalán nem tudná megfizetni.

Szeretnéd gyermeked jövőjét egyengetni? Akkor itt is találhatsz rá megoldást, de a Babakötvény is jó megoldás lehet, ha a gyermeked még messze jár a 18 éves kor betöltésétől! Mindenekelőtt az egészség- és önsegélyező pénztárak nyújthatnak olyan szolgáltatásokat, melyeket kihasználhatsz!

Ha rendbe szeretnéd tenni a pénzügyeidet, az alábbi kalkulátoraink közül válaszd ki a számodra leghasznosabbakat!

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 kínos tény, amit nem tudtál a nyugdíjmegtakarításokról!

A nyugdíjcélú megtakarítások egyre népszerűbbek, viszont kérdés, hogy mennyire vagyunk tisztában a buktatóikkal. Megnéztük, mi minden kerülheti el a megtakarítók figyelmét, illetve mikre kell nagyon odafigyelni, ha valaki szeretné megúszni...

Mennyit tegyél félre, ha nem akarsz elszegényedni idős korodra?

A nyugdíjcélú megtakarítások mögötti legfőbb motiváció az időskori szegénység elkerülése. Másfél millió magyar ember már rendelkezik valamilyen megtakarítással erre a célra, de nem biztos, hogy elég pénzt tesznek félre. Kiderítettük,...