Betöltés

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

szerző: Singer Zoltán
2018-12-05

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel szemben. A különbség százezer forintokban mérhető! Ezen kívül bemutatunk más lehetőségeket is, melyekkel egyszerűbbé teheted a gyermekeid felsőoktatásban töltött éveinek finanszírozását!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A szülők sok esetben nem engedik, hogy gyermekük a tanulmányokkal járó kiadások fedezésére diákhitelt vegyen fel, pedig ez a család számára sokkal olcsóbb megoldást jelenthetne, mint a többi hiteltípus. Ilyenkor a szülők azt szokták mondani, hogy ne kezdjék úgy a fiatalok a felnőttkort, hogy a szülői házból kikerülve máris hitelt vesznek a nyakukba. Ebben kétségtelenül megvan a jó szándék, de ha eközben a szülők például 8-14%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönnel vagy átlagosan 20%-os kamatozású folyószámlahitellel próbálják finanszírozni az egyetemi/főiskolai hallgatóvá váló fiatalok boldogulását, az több százezer forintos többletkiadást jelenthet a családi költségvetésnek.

Vegyünk példaként egy olyan helyzetet, amikor a hallgató diákhitelként havi 50 ezer forintot vesz fel az 5 éves képzési idő alatt úgy, hogy évente 10 hónapban tudja ezt megtenni! Így az 5 év alatt 50-szer 50 ezer, azaz összesen 2,5 millió forint diákhitelhez fog hozzájutni. A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg évi 2,3%, melynek kamatait a folyósítástól számolják, de mindössze a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. naptári hónaptól kell törleszteni. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Diákhitel már a felsőoktatási tanulmányok alatt is bármikor ingyenesen előtörleszthető.

Ezért is jobban járna a család, ha ilyen esetben a szülők a személyi kölcsön felvétele helyett úgy döntenének, hogy inkább a gyermekük vegye fel a diákhitelt. Ha szülőként segíteni szeretnél gyermekednek a diákhitele törlesztésében, ennek semmi akadálya nincsen. Tehát, ha 5 évig havonta tudsz pénzt megtakarítani, akkor akár azt is megteheted, hogy a tanulmányok lejártakor Te törleszd a gyermeked diákhitelét! Ezzel a megoldással még mindig sokkal jobban jársz, mint egy személyi kölcsönnel!

Jól látható, hogy egy 10%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönre 5 éves futamidő alatt körülbelül 4-szer annyi kamatot kell megfizetned, mint a szintén szabadon felhasználható Diákhitel 1 esetében! Eközben a csak tandíjra fordítható Diákhitel 2 esetén nincsen kamatfizetési kötelezettséged!

Nézzük is meg, hogy szülőként mibe lehet érdemes tenni a pénzedet, ha 5 év múlva szeretnéd azt a diákhitel törlesztésére fordítani!

Mindenekelőtt magyar lakossági állampapírba! Mivel a 3 és az 5 éves futamidővel rendelkező Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) a mindenkori infláció feletti többlethozamot biztosítanak számodra, ezért érdemes lehet a 3-5 év múlva esedékes felhasználásig ebbe tenni a pénzedet! Ha minden hónapban tudsz megtakarítani, akkor ilyen módon is tudsz pénzt gyűjteni a gyermeked leendő diákhitelének törlesztéséhez. Ha szeretnél többet tudni az állampapírokról, olvasd el korábbi cikkünket, vagy használd az állampapír kalkulátorunkat!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Másik módja a felsőoktatási célokra történő gyűjtögetésnek, ha nyitsz önsegélyező pénztári számlát! Ebből ugyanis finanszírozhatók a számlához szolgáltatásra jogosultként megjelölt közeli hozzátartozók (így a gyermekeink) életének mérföldkövei. Talán el sem hiszed, de az állam az adóforintjaiddal támogatja többek között azt is, hogy a gyermekeidnek erről a számláról kollégiumot, albérleti díjat, tankönyveket vagy épp tandíjat fizess!

Miért is jó ez Neked? Azért, mert ezzel a számlával különböző életcélokra előre fel tudsz készülni! Ilyen például a gyermekeid felsőfokú tanulmányaival kapcsolatos költségek finanszírozása is. Azt fontos tudnod, hogy a törvényhozásban úgy döntöttek, hogy a legalább 180 nappal korábban befizetett pénzeket lehet csak önsegélyező célokra felhasználni.

Az önsegélyező pénztári számládra befizetett pénz 20%-áról, de maximum évi 150 ezer forintról rendelkezhetsz az éves adóbevallásod keretében. Ez a pénz segíteni fogja a gyermeked tanulmányainak finanszírozását! Azt is érdemes tudnod, hogy a befizetett pénzt itt le is kötheted, amennyiben nem szeretnéd azt két éven belül felhasználni! A lekötések összegének 10%-át szintén visszaigényelheted a személyi jövedelemadódból, így gyarapítva a felhasználásig összegyűjtött pénzt.

Ha viszont még csak most születik/született gyermeked, akkor is érdemes előre gondolnod a jövőjére! Ezt a legegyszerűbben azzal a Babakötvénnyel teheted meg, melyet az állam a befizetések 10%-ával, de legfeljebb évi 6 ezer forinttal támogat. Az állami támogatáson felül a Babakötvény minden évben a tárgyévet megelőző évi infláció feletti kamatprémiumot fizet, melynek mértéke jelenleg 3%, így a Babakötvény jelenlegi kamatozása évi 5,4%.

Babakötvény

step-1
Biztonságos megtakarítás gyermeked számára!
 • 10%-os állami támogatás a befizetések után
 • Ingyenes számlavezetés
 • Egyszeri, 42 500 Ft-os életkezdési támogatás
 • 100%-osan államilag garantált megtakarítás

Adataid megadását követően a Bankmonitor szakértője felhív.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank
K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Budapest Bank
Budapest Bank Online Hűség hitel
33937
Havi törlesztő
0.13892
THM
1221732
Teljes visszafizetés
Cetelem Bank
Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Sokan nem tudják, hogy ezen is el lehet bukni a lakáshitelt!

2018. 12. 17.

Váratlan problémával szembesült egy hitelből ingatlant vásárló, aki miután lefoglalózta a kiszemelt lakást – az eladó engedélyével – rögtön hozzá is kezdett a felújításhoz. Azért siettek ennyire, mert úgy számoltak,...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.