Betöltés
loading

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel szemben. A különbség százezer forintokban mérhető! Ezen kívül bemutatunk más lehetőségeket is, melyekkel egyszerűbbé teheted a gyermekeid felsőoktatásban töltött éveinek finanszírozását!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A szülők sok esetben nem engedik, hogy gyermekük a tanulmányokkal járó kiadások fedezésére diákhitelt vegyen fel, pedig ez a család számára sokkal olcsóbb megoldást jelenthetne, mint a többi hiteltípus. Ilyenkor a szülők azt szokták mondani, hogy ne kezdjék úgy a fiatalok a felnőttkort, hogy a szülői házból kikerülve máris hitelt vesznek a nyakukba. Ebben kétségtelenül megvan a jó szándék, de ha eközben a szülők például 8-14%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönnel vagy átlagosan 20%-os kamatozású folyószámlahitellel próbálják finanszírozni az egyetemi/főiskolai hallgatóvá váló fiatalok boldogulását, az több százezer forintos többletkiadást jelenthet a családi költségvetésnek.

Vegyünk példaként egy olyan helyzetet, amikor a hallgató diákhitelként havi 50 ezer forintot vesz fel az 5 éves képzési idő alatt úgy, hogy évente 10 hónapban tudja ezt megtenni! Így az 5 év alatt 50-szer 50 ezer, azaz összesen 2,5 millió forint diákhitelhez fog hozzájutni. A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg évi 2,3%, melynek kamatait a folyósítástól számolják, de mindössze a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. naptári hónaptól kell törleszteni. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Diákhitel már a felsőoktatási tanulmányok alatt is bármikor ingyenesen előtörleszthető.

Ezért is jobban járna a család, ha ilyen esetben a szülők a személyi kölcsön felvétele helyett úgy döntenének, hogy inkább a gyermekük vegye fel a diákhitelt. Ha szülőként segíteni szeretnél gyermekednek a diákhitele törlesztésében, ennek semmi akadálya nincsen. Tehát, ha 5 évig havonta tudsz pénzt megtakarítani, akkor akár azt is megteheted, hogy a tanulmányok lejártakor Te törleszd a gyermeked diákhitelét! Ezzel a megoldással még mindig sokkal jobban jársz, mint egy személyi kölcsönnel!

Jól látható, hogy egy 10%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönre 5 éves futamidő alatt körülbelül 4-szer annyi kamatot kell megfizetned, mint a szintén szabadon felhasználható Diákhitel 1 esetében! Eközben a csak tandíjra fordítható Diákhitel 2 esetén nincsen kamatfizetési kötelezettséged!

Nézzük is meg, hogy szülőként mibe lehet érdemes tenni a pénzedet, ha 5 év múlva szeretnéd azt a diákhitel törlesztésére fordítani!

Mindenekelőtt magyar lakossági állampapírba! Mivel a 3 és az 5 éves futamidővel rendelkező Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) a mindenkori infláció feletti többlethozamot biztosítanak számodra, ezért érdemes lehet a 3-5 év múlva esedékes felhasználásig ebbe tenni a pénzedet! Ha minden hónapban tudsz megtakarítani, akkor ilyen módon is tudsz pénzt gyűjteni a gyermeked leendő diákhitelének törlesztéséhez. Ha szeretnél többet tudni az állampapírokról, olvasd el korábbi cikkünket, vagy használd az állampapír kalkulátorunkat!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Másik módja a felsőoktatási célokra történő gyűjtögetésnek, ha nyitsz önsegélyező pénztári számlát! Ebből ugyanis finanszírozhatók a számlához szolgáltatásra jogosultként megjelölt közeli hozzátartozók (így a gyermekeink) életének mérföldkövei. Talán el sem hiszed, de az állam az adóforintjaiddal támogatja többek között azt is, hogy a gyermekeidnek erről a számláról kollégiumot, albérleti díjat, tankönyveket vagy épp tandíjat fizess!

Miért is jó ez Neked? Azért, mert ezzel a számlával különböző életcélokra előre fel tudsz készülni! Ilyen például a gyermekeid felsőfokú tanulmányaival kapcsolatos költségek finanszírozása is. Azt fontos tudnod, hogy a törvényhozásban úgy döntöttek, hogy a legalább 180 nappal korábban befizetett pénzeket lehet csak önsegélyező célokra felhasználni.

Az önsegélyező pénztári számládra befizetett pénz 20%-áról, de maximum évi 150 ezer forintról rendelkezhetsz az éves adóbevallásod keretében. Ez a pénz segíteni fogja a gyermeked tanulmányainak finanszírozását! Azt is érdemes tudnod, hogy a befizetett pénzt itt le is kötheted, amennyiben nem szeretnéd azt két éven belül felhasználni! A lekötések összegének 10%-át szintén visszaigényelheted a személyi jövedelemadódból, így gyarapítva a felhasználásig összegyűjtött pénzt.

Ha viszont még csak most születik/született gyermeked, akkor is érdemes előre gondolnod a jövőjére! Ezt a legegyszerűbben azzal a Babakötvénnyel teheted meg, melyet az állam a befizetések 10%-ával, de legfeljebb évi 6 ezer forinttal támogat. Az állami támogatáson felül a Babakötvény minden évben a tárgyévet megelőző évi infláció feletti kamatprémiumot fizet, melynek mértéke jelenleg 3%, így a Babakötvény jelenlegi kamatozása évi 5,4%.

Babakötvény
step-1
Biztonságos megtakarítás gyermeked számára!
  • 10%-os állami támogatás a befizetések után
  • Ingyenes számlavezetés
  • Egyszeri, 42 500 Ft-os életkezdési támogatás
  • 100%-osan államilag garantált megtakarítás
Adataid megadását követően a Bankmonitor szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.