4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-02 Frissítve: 2021-06-20
 

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és hogyan legyen megtakarításod.

Bizony, sokan úgy gondolják, hogy jövedelmük nem elegendő arra, hogy félretegyenek belőle. Ez a legtöbb esetben tévedés! Nyilván, ha valaki átlag alatti jövedelemmel rendelkezik, gyerekei vannak, bérelt lakásban lakik, vagy éppen sok hitelt kell fizetnie, attól nem várható el, hogy pénzt tudjon félretenni.

Az anyagi biztonság eléréséhez elsősorban az számít, hogy kevesebb pénzt költsél, mint amennyit keresel. Ha ezt minden hónapban teljesíted, lesz megtakarított pénzed. Nem azért kell pénzt félretenned, hogy hozamokat érj el, hanem azért, hogy legyen biztonsági tartalékod. Amikor már nagyobb megtakarítással rendelkezel, a hozam nagysága inkább csak akkor lesz érdekes.

A vésztartalékod megléte esetén már lehet befektetésekben gondolkoznod. A következő táblázatban különböző célokra és időtávokra vonatkozó ismereteket találsz egyes megtakarítási és befektetési termékekkel kapcsolatban.

Nézd meg a bankbetét kalkulátorunk, az állampapír kalkulátorunk, a befektetési alap kalkulátorunk és a lakástakarék kalkulátorunk segítségével, hogy melyik befektetés lehet számodra a legjobb választás!

Hirdetés

Hirdetés

1. A pénzköltés szerepe

Sokan szeretnek nagy lábon élni, felvágni mások előtt. Egy menő autó, egy kacsalábon forgó palota, egy jacuzzi, a kerti szauna és a medence, a folyamatos luxusnyaralások nyilván lenyűgözik a szomszédokat. Egy kanadai kutatás is rávilágított, hogy gazdag szomszédok mellett lakni nem kifizetődő. Az ő életszínvonalukat szeretnék lekövetni a szomszédok is, akik ezt sok esetben csak még több hitel felvételével tudják finanszírozni. Ne ess abba a hibába, hogy nem a jövedelmi szintednek megfelelően próbálsz élni! Ha nem jössz ki a havi jövedelmedből sem, akkor hogyan tudnál félretenni? Ne pazarold el a pénzt!

2. Hogyan lesz több megtakarításod?

Pofon egyszerű. Kevesebb pénzt költsél, mint amennyit keresel! Ha nem vágod vissza a kiadásaidat, akkor nem is számíthatsz arra, hogy valamikor sok pénzed lesz. Azonban ha csökkented a pazarlást, hamarosan a megtakarításaid alakulásán mutatkozik meg az eredmény. Ehhez egyfajta gondolkozás és következetesség szükséges. Hiába spórolsz 2-3 hónapig, ha utána 2-3 hónapig költekezel! Ez úgy nem megy!

3. Tegyél félre a hónap elején, amint megkapod a fizetésedet!

Sokan úgy gondolkoznak, hogy a hónap végén teszik félre a pénzt, amennyiben marad valami a fizetésükből. Ez ahhoz vezet, hogy a hónap végére teljesen elfogy a pénz, és nem tudnak félretenni. Ne kövesd a példájukat! Cselekedj úgy, hogy a hónap elején akkor tedd félre a pénzt, amikor megkapod a munkabéredet!

A félretett pénzt teheted például megtakarítási számlára vagy értékpapírszámlára is. Ezzel elkülönül a többi pénzedtől, és nem esel kísértésbe, hogy idő előtt elköltsd. A fizetésedből fennmaradó pénzből fizesd ki a számlákat, majd a maradékot oszd be a teljes hónapra! Ha minden kötél szakad, és mégis elfogyna a megélhetésre szánt pénzed, még mindig hozzányúlhatsz a megtakarítási számlára tett pénzed szükséges részéhez.

4. Fektess be!

A megtakarított pénzt fektesd is be, hogy hozzon is valamit a konyhára! Erre kiváló lehetőséget adnak többek közt a nyugdíjcélú megtakarítások, az állampapírok és a befektetési alapok. Válaszd az élethelyzetednek megfelelő megoldást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Tehát lássuk a 4 tippet arról, hogyan gyűjts pénzt:

1. Csökkentsd a költségeidet! Ne pazarolj!

2. Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

3. A hónap elején tegyél félre pénzt a fizetésedből!

4. Fektesd be a megtakarításaidat!

 

Korábbi cikkeink a témában:

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed!

A konzervatív részvényvásárlás előnyei

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad!

Hol melyik befektetést tudod megvenni?

Melyik a nyerő? Abszolút hozamú alap vagy állampapír?

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

Tekintsd meg további kalkulátorainkat!

1
Hirdetés
Hirdetés