Betöltés

Melyik a nyerő? Abszolút hozamú alap vagy állampapír?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-22

Hazánkban népszerűek az abszolút hozamú alapok. Lassan eltelik az év kétharmada, ideje volt megnéznünk, melyik mekkora hozamot tudott elérni ebben a viszontagságos időszakban. A korábbi évek jól teljesítő alapjai közül némelyik nem fért fel a 11-es listára, melyeket a most legmagasabb kamatozású lakossági állampapírral vetettünk össze.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Sok pénzt tartunk abszolút hozamú alapokban, ezért egyre nagyobb a portfóliómenedzserek felelőssége abban, hogyan kezelik pénzünket. A tisztes hozamokért nagy kockázatot kell vállalniuk, hiszen az évi két számjegyű hozam csak nagy kockázattal érhető el.

Természetesen kötött célú felhasználásra léteznek jobb hozamok, hiszen a lakástakarékokra kapott állami támogatás, vagy a nyugdíjcélú megtakarításokra, illetve az egészség- és önsegélyező pénztárakra az adórendelkezés folytán visszakapott személyi jövedelemadó komoly hátszelet jelent a jobb hozamok eléréséhez. De szabad felhasználás esetére a jó hozamokhoz igenis kockázatvállalás társul, ahogy láthatjuk is ezt az abszolút hozamú befektetési alapok esetében.

Az alapkezelési díjak ugyan lehúzták a hozamokat, de ezzel együtt sem ez tartozik ez az év az alapok legjobb évei közé. Ennek ellenére, többnek sikerül megverni a legjobban kamatozó új prémium magyar állampapír hozamát.

Jól látszik, hogy a legjobbak között hozam terén óriási volt a különbség. Míg egyesek az utóbbi években egyenletesebb teljesítménnyel rukkoltak elő (OTP Trend), addig mások egy rosszabb időszak után értek el jobb hozamot (OTP EMDA).

Nézd meg a Bankmonitor Befektetési alap kalkulátorát, és győződj meg róla, mely befektetési alapok lehetnek a megfelelők számodra!

Ha mindig pozitív hozamokra vágysz, nézd meg az Állampapír kalkulátorunk segítségével, hogy milyen állampapír lehet számodra a nyerő!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.