Betöltés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

szerző: Singer Zoltán
2018-08-17

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a 10 évben. Cikkünkben az éves átlaghozamokat szerepeltetjük, de nyilván minden befektetési alap esetében voltak jobb és rosszabb évek is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Nem kérdés, mi foglalkoztatja a befektetni vágyókat! Minél kisebb kockázat vállalása mellett minél nagyobb hozamokat elérni. Ez mindenki álma, de csak keveseknek sikerül. Annak jártunk utána, milyen hozamokat lehetett elérni az utóbbi 10 év legjobban teljesítő befektetési alapjaival. Hozzá kell tennünk, hogy sok befektetési alap még nem érte el a 10 éves élettartamot, ezért azokat nem vettük figyelembe.

Le kell szögezni, hogy a befektetési alapok csak nagyon ritkán tudják megverni a piacot, azaz ritkán tudják felülteljesíteni egy-egy jó teljesítményű index hozamát. Ez annak is köszönhető, hogy az alapok a bent lévő pénzre alapkezelési díjat számítanak fel. Ezt a mi pénzünkből vonják le, így a napi árfolyamok már az egy jegyre jutó nettó eszközértéket, azaz az alapkezelési díjak (és az esetleges sikerdíjak) levonását követő értékeket mutatják.

Az utóbbi 10 év legjobb hozamait a táblázatban szereplő 8 befektetési alap érte el. Mindegyikük az abszolút hozamú alapok vagy a részvényalapok közül került ki. 3 abszolút hozamú alap és 5 részvényalap osztozkodik a 8 helyen, és mint láthatjuk, az első 2 helyen 2 abszolút hozamú alap szerepel.

A 3 abszolút hozamú alap közül kettőt az OTP és egyet a Hold Alapkezelő (Platina Gamma) (korábbi nevén Concorde Alapkezelő) kezel. A részvényalapok esetében már az OTP és a Hold mellett találunk Amundi és Generali alapot is.

A részvényalapok közül az amerikai részvényekbe fektetőkkel lehetett a legjobban keresni 10 éves időtávon. Ez az amerikai részvények teljesítményén kívül a dollár forinthoz képesti árfolyamváltozásának is tulajdonítható, hiszen 10 év alatt 160 forintról 285 forintos árfolyam fölé emelkedett a dollár árfolyama, ami körülbelül 75-80%-os emelkedést jelent.

Nézd meg a Bankmonitor Befektetési alap kalkulátorát, és győződj meg róla, mely befektetési alapok lehetnek testhezállók számodra!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

2019. 05. 28.

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Blogajánló

  • alapblog

    Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

    A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.