7+1 gyakori kérdés az új otthonfelújítási támogatás kapcsán

7+1 gyakori kérdés az új otthonfelújítási támogatás kapcsán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-01
 

Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részletet ismerhettünk meg, amely ezidáig sokakban kérdésként lebegett. Cikkünkben 7+1 kulcsfontosságú kérdésnek járunk utána.

A 2024. június 3-án induló lakásfelújítási támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amely 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére fordítható. A pályázati kiírásból számos részlet kiderül, melyet társadalmi egyeztetésre bocsátottak; 2024. május 6-ig bárki véleményezheti a szabályokat. Nézzük, mik azok az újdonságok, amelyek a legtöbbeket foglalkoztatják az új otthonfelújítási támogatás feltételei kapcsán.

1. Feltétele a támogatás igénylésének meglévő gyermek, vagy gyermekvállalás?

A korábbi felújítási támogatással ellentétben, az új programnak nem feltétele, hogy az igénylőknek legyen gyermeke, illetve gyermekvállaláshoz sem kötött a támogatás. Így igénybe vehetik akár egyedülállók, élettársi kapcsolatban, vagy házasságban élő magánszemélyek is. 

Hirdetés

Hirdetés

2. Van-e megkötés az igénylők életkorára?

Az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, aki a kölcsön lejáratakor még nem éri el a 75 éves kort. Azok számára, akik nem felelnek meg az életkori előírásnak, van lehetőség olyan adóstárs bevonására, aki teljesíti az életkori feltételeket és megfelel az adósságfék szabálynak is, vagyis jövedelme elbírja a kölcsön törlesztőrészletét.

3. Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek?

  • A sikeres pályázónak tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie az érintett ingatlanban és legalább 2024. május elseje óta életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie, amit lakcímkártyával szükséges igazolni.
  • Cselekvőképes természetes személynek kell lennie, aki rendelkezik magyarországi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, illetve magyar adóazonosító jellel.
  • Magyar állampolgárnak kell lennie, vagy az EGT tagállamok olyan állampolgárának, aki legalább egy éve rendelkezik magyar lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel.
  • Jövedelmének meg kell felelnie a már említett adósságfék szabálynak.
  • Nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó köz- vagy adótartozása és nem szerepelhet elmaradással, illetve veszteségleírással rendezett elmaradással sem a Központi Hitelinformációs Rendszerben (a feltételnek az adóstárs esetén is teljesülnie kell).
  • Házastársának, bejegyzett élettársának kötelező szerepelnie a hitelügyletben adóstársként, ami alól kivétel, ha megfelelő tartalmú vagyonmegosztással rendelkeznek.

4. Milyen ingatlanra vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás?

Minden olyan 1990. december 31. előtt épült családi ház korszerűsíthető a támogatásból, amely egy, vagy többlakásos, és a tulajdoni lapján belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, ikerházként van megnevezve.

Az otthonfelújítási támogatást egy családi házra egy alkalommal van lehetőség igényelni, egy személy csak egyszer használhatja ki a lehetőséget. Ha a háznak több tulajdonosa is van, akkor csak az egyikük használhatja ki a támogatást.

5. Kell önerő a támogatás igényléséhez?

Igen, hiszen a támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kamatmentes hitel, amelyhez önerő is szükséges. A minimális önrész a teljes költségvetés 14,3 százaléka, vagyis egy maximális költségvetésű, 7 millió forintos beruházás esetén legalább 1 millió forint saját megtakarítást kell tudni felmutatni.

6. Szükséges hozzá ingatlanfedezet?

Ingatlanfedezet bevonása nem szükséges. A kamatmentes hitel nem jelzálogkölcsön, így nem kerül bejegyzésre jelzálogjog a családi házra. Viszont feltétel, hogy az ingatlan a hitel lejáratáig az igénylő tulajdonában maradjon, vagyis a teljes visszafizetésig nem adható el.

7. Mennyi lesz az otthonfelújítási hitel törlesztőrészlete?

A kamatmentes hitel kedvező törlesztőrészlettel lesz elérhető, amely függ a hitelösszegtől, a támogatás mértékétől és a választott futamidőtől is. A hitel és támogatás aránya járásonként eltérő lehet, melyről kapcsolódó cikkünkből tájékozódhatsz.

A kölcsön futamideje legfeljebb 10 év lehet. A rendelkezési tartási időszak alatt kell elvégeztetni a korszerűsítést, ez legfeljebb 2,5 év lehet. Ezt követően 3 hónap türelmi idő áll rendelkezésre, amit követően meg kell kezdeni a törlesztést. Ezen időszakok is részét képezik a 10 éves futamidőnek.

Ezek alapján például egy 3 millió forintos, 10 éves futamidejű hitelt 87 egyenlő részletben kell visszafizetni (ha kihasználják a maximális, 2,5 éves rendelkezésre tartási és 3 hónapos türelmi időt). A törlesztőrészlet ez esetben 34 483 Ft lenne.

+1. Hol és hogyan lehet igényelni a felújítási támogatást?

A pályázat 2024. június 3-án indul és a tervek szerint 2025. december 31-ig fog tartani. Ugyanakkor a keretösszeg (amely nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítésére lesz elegendő) igen karcsú ahhoz képest, hogy hányan lehetnek jogosultak a támogatásra, így érdemes minél előbb lépni, már akár most előkészíteni a terepet, egyeztetni a szakemberekkel és a pályázat indulásakor azonnal beadni az igénylést.

A kérelmeket a kereskedelmi bankok MFB Pont Plusz helyszíneken személyesen lesz lehetőség benyújtani, a jelenlegi információk szerint az OTP Bank, a Gránit Bank és az MBH Bank bankfiókjaiban.

Jó tudni
Nem vagy jogosult a támogatásra? Esetleg nem szeretnéd vállalni a feltételeket? Járj utána, milyen alternatívák segíthetnek a felújításban, korszerűsítésben korábbi cikkünkből!
Hirdetés
Hirdetés