A készpénzesek elhappolják a CSOK-osok elől a lakásokat

A készpénzesek elhappolják a CSOK-osok elől a lakásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-04 Frissítve: 2017-03-09
 

Felfokozott várakozások előzték meg a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) bevezetését. Az új támogatási forma iránt óriási az érdeklődés, ám az eddigi adatok szerint sok család lemaradhatott a lakásvásárlásról, mert a hőn áhított ingatlanokat a készpénzes vevők elhappolták az orruk elől. Ma megvizsgáljuk, hogy mit tehet egy CSOK-os érdeklődő, hogy eséllyel induljon lakást vásárolni, hogyan mérlegeljen egy eladó, ha CSOK-os, lakáshitel és készpénzes érdeklődő is van a lakására, illetve mit ne tegyenek a készpénzes vevők, ha el akarnak kerülni egy zűrös helyzetet?

Eddig elmaradt a CSOK-osok rohama: mi áll a háttérben?

A lakáspiaci előrejelzések többsége azzal számolt, hogy a támogatás júliusi bevezetésével tovább erősödhetnek a második féléves értékesítési adatok. A bankoknál égtek a vonalak, tízezrek használták a CSOK kalkulátorokat, emelkedett a fiókokban az ügyfélszám. A tranzakciószám becslések szerint igaz, hogy rekord hónapot zárt az ingatlanpiac júliusban, mindezek ellenére nem állítható, hogy a CSOK miatt kiugró eredmény született (júliusban 12 355 tranzakció történt, míg például márciusban 12 263 darab).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a támogatási rendszer első hónapjában ezer körüli CSOK szerződést kötöttek az ügyfelek, ami igaz, hogy kétszer annyi, mint a 2014-es összes szerződésszám, de ezek az adatok inkább a korábbi támogatási rendszer gyengeségét, kevésbé életszerű mivoltát bizonyították (pangó piacon csak új lakásra lehetett igénybe venni legalább két gyermek esetén). Az eddigi adatok alapján évi 12 ezer szerződésre számítanak, bár nincs költségvetési korlát, aki pályázik és jogosult, az meg fogja kapni a támogatást.

Az eddigi tapasztalatok az új CSOK-ról

A gyermekek számától és a lakás paramétereitől függően 500 ezer és 3,25 millió forint között igényelhető támogatást már használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni. A lépés racionalitását bizonyítja, hogy az eddigi igények 70%-a használt ingatlanhoz kapcsolódott. A kérelmek 80%-a vidéki ingatlanra érkezett, ami a lakosságszám alapján ugyan nem meglepő, de figyelembe véve az ingatlanpiaci megoszlást megállapítható, hogy a támogatás inkább a vidéki ingatlanpiacot erősíti.

Az érdeklődők közül a tájékozódást követően sokan rádöbbenhettek a saját korlátaikra, ugyanakkor az eséllyel pályázók számára komoly konkurenciát jelentenek a tőkeerős vásárlók. A Duna House saját adatai szerint ötből négy vevő nem vesz fel hitelt, a CSOK-osok aránya pedig még ettől is alacsonyabb. A vásárlók ötödét kitevő lakáshitelesek átlagosan 6,5 millió forintot igényelnek, ám akiknél CSOK is párosul az igényléshez, azoknál 7,4 millió forint volt az átlagos hiteligény.

Ha kíváncsi vagy, hogy Te mennyi támogatásra vagy jogosult, akkor ellenőrizd az alábbi kalkulátorral, amennyiben a legjobb lakáshitelt keresed, akkor kattints IDE!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A hitelesek és CSOK-osok esélyeit növelheti, ha

A lakáshitelt és/vagy otthonteremtési kedvezményt igénylők közül sokan lecsúszhatnak a kiválasztott ingatlanról, ha betoppan egy készpénzes vevő és megkaparintja az orruk elől a lakást. Az esélyeiket növelheti, ha a lakáspiacra lépés előtt előzetes adósminősítést kérnek, amiből pontosan megtudhatják, hogy – elsősorban – a jövedelmi viszonyaik alapján meddig érhet a takaró.

A felvehető hitelösszeg meghatározása, valamint az igényelhető támogatás kiszámítása behatárolja a megvásárolható ingatlanok körét. Amennyiben megfelelő önerővel rendelkezünk, továbbá jogosultak lehetünk a támogatásra és megtudjuk, hogy mennyi idő alatt és mekkora hitelhez juthatunk, az nagyban javíthatja a tárgyalási pozíciónkat még akár egy készpénzes vevővel szemben is.

Mert ha az eladó rákérdez ezekre, akkor

Persze vannak, akik akár a helyszínen is ki tudnák csengetni a teljes vételárat, de a magukat készpénzes vevőnek tituláló érdeklődők között is lehetnek olyanok, akik egy perccel sem tudnak hamarabb fizetni, mint azok, akik hitelt és/vagy támogatást igényelnek. Ők attól készpénzesek, mert nem vesznek fel hitelt, de a vételár jó része a meglévő lakásuk eladásából származik majd.

Amennyiben az ő majdani vevője hitelt és/vagy támogatást igényel, akkor a fizetési határidő tekintetében máris hátrányban lehet hozzánk képest, mivel elképzelhető, hogy ő még meg sem találta a vevőjét. Eladóként emiatt nem feltétlenül az a fontos, hogy a vevőnk vesz fel hitelt vagy sem, hanem az, hogy mikorra tudja kifizetni a teljes vételárat.

A készpénzes vevők nagyot hibáznak, ha

Gyakran minden igyekezet ellenére az erősebb ragadozóé lesz a zsákmány és a készpénzes vevő lesz a befutó. Szakértők is javasolják, hogy akinek komoly a szándéka, az vigyen magával pénzt is, nehogy ezen bukjon az üzlet. Sokan viszont óriási hibát követhetnek el, ha a vételi szándékuk megerősítésére úgy hagynak százezres összegeket az eladónál, hogy előtte nem vetnek egy pillantást a tulajdoni lapra.

Korábban már összeszedtünk néhány bosszantó esetet (Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!), de igazán dühítő lehet, ha az első pénzmozgást követően derül ki, hogy rendezetlen tulajdonviszonyok vannak, még nem zajlott le a hagyatéki eljárás, ősrégi jelzálogjog terheli az ingatlant, a telekmegosztást még nem jegyezte be a földhivatal vagy valamilyen peres eljárás van folyamatban. Pénzt csak úgy adunk át, ha láttuk, vagy egy szakavatott ismerősünkkel megnézettük a tulajdoni lapot!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés