A legjobb befektetést választanád és nem akarsz csalódni? Mutatjuk a megoldást!

A legjobb befektetést választanád és nem akarsz csalódni? Mutatjuk a megoldást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Azok a befektetési alapok, amelyek pár éve még kiemelkedő hozamot biztosítottak, nem biztos, hogy ma is jó megoldásnak bizonyulnak. Korántsem lehetetlen azonban vonzó hozamú befektetést találni, viszont kockázatvállalás nélkül nagy elvárásaink nem lehetnek. Az abszolút hozamú alapokat sokan keresik, most bemutatjuk, hogy hol találhatjuk meg a jó eséllyel átlag felett teljesítő alapokat.

Nagyon nehéz most bölcsnek lenni a befektetésekben

Ma már a befektetési alapoknál is egyre kevesebb babér terem számunkra, gondoljunk csak a szűkülő hozamlehetőségekre a pénzpiaci vagy kötvényalapoknál. Oda jutottunk, hogy már a pénzpiaci alapoknál is negatív lehet a hozamunk, míg azoktól a kötvényalapoktól, amelyekkel pár éve még akár kétszámjegyű hozamot is elértünk, a jelenlegi környezetben már csak 2-3 százalékot várhatunk.

Márpedig ezt a hozamszintet jelenleg egy hosszú futamidejű lakossági állampapírral is elérjük, ráadásul ekkor nem kell attól sem tartanunk, hogy a hozamkörnyezet emelkedése miatt veszteségbe futunk. Azonban ha ennél többre vágyunk, nincs más választásunk, mint egy nagyobb kockázatú befektetési alapot bevállalni.

Logikus választás ekkor egy abszolút hozamú alap, amely a piaci körülménytől függetlenül pozitív hozam elérését tűzi ki célul. Ehhez kellő rugalmasságot kap a portfólió kezelő szakember vagy csapat, mivel ott fektethetnek be, ahol jó lehetőségeket látnak.

Ugyanakkor a szűkölő piaci lehetőségek miatt az abszolút hozamú alapok is szorongatott helyzetben találják magukat. Ennek ellenére egy év alatt átlagosan egy ilyen alappal is elérhettünk 6 százalékos hozamot, bár az alapok körében nagy szórás tapasztalható. A tapasztalatok alapján azonban nem elegendő a megfelelő befektetési alap kategóriát kiválasztani, nagyon sok minden függ az alapkezelőtől is.

Ha a legjobb befektetést keresed a következő kalkulátor nagy segítséget nyújthat:

1

Hirdetés

Hirdetés

Vannak olyan alapok, melyek hosszú távon stabilan teljesítenek

Egy korábbi cikkünk alapján már megállapítást nyert, hogy milyen fontos, hogy melyik alapkezelőre esik a választásunk, ugyanis van olyan alapkezelő, amelynek a befektetési alapjai rendre a versenytársak előtt végeznek. Ugyan a múltban elért hozamok maximum tájékozódásra alkalmasak, mégis találni olyan alapkezelőt, amely több jó teljesítményű alapot is kezel, így vélhetően mi is nagyobb eséllyel trafálunk bele a vonzó hozamú befektetésbe.

Most azt vizsgáltuk meg, hogy az 5 éves visszatekintő hozamok mennyire számítanak fenntarthatónak az abszolút hozamú alapoknál. Az összehasonlítás során az A sorozatú, forintos alapok egymáshoz viszonyított teljesítményét vettük górcső alá az elmúlt 6 évet alapul véve. Az egyes alapoknál naponta vizsgáltuk az 5 éves hozamokat és megnéztük, hogy milyen arányban értek el kedvező és kedvezőtlen teljesítményt.

Persze az némileg árnyalja a képet, hogy az egyes alapok által vállalt kockázati szintben és ebből fakadóan a hozampotenciálban is lehetnek eltérések (milyen referenciahozam elérését tűzik ki célul). Ennek ellenére az abszolút hozamú alapokat még mindig jobban össze tudjuk hasonlítani, mint a például a megannyi piacra, vagy szektorra fókuszáló részvényalapokat.

Az ábrán a legsötétebb szín a legalacsonyabb elért hozamot, míg a narancs a legkedvezőbb hozam kategóriát jelöli. Az egyes alapkezelők szintjén láthatóan nagy eltérést tapasztaltunk. Ugyanis van néhány alapkezelő, ahol az abszolút hozamú alapok éveken át sorozatosan jó teljesítményt hoztak, vagyis a hozamok hosszabb távon stabilnak bizonyultak.

Persze nagyon sokat számít mi történt az alapkezelő alapjaival időközben, mert ez nagymértékben tudta befolyásolni a helyezését. Megeshetett, hogy egy-egy rossznak bizonyuló befektetési döntés miatt az adott alap időlegesen nagyobb veszteséget ért el, de utána gyorsan korrigálni tudott, és a legjobbak közé került vissza (például OTP Supra).

Nem okoz meglepetést, hogy azok az alapkezelők nyújtják a legfenntarthatóbb hozamokat, ahol igen hangsúlyosak az abszolút hozamú alapok. A legjobbak között szerepel a Concorde Alapkezelő, ahol a legnagyobb számban érjük el az abszolút hozamú alapokat, de itt tudják a legkiemelkedőbb teljesítményt is felmutatni. Emellett az OTP Alapkezelő is jól szerepel el és itt is számos alaphoz férünk hozzá, és az Aegon Alapkezelő is azok közé tartozik, amelynek az alapjai stabil hozamot érnek el.

Ez az eredmény gyakorlatilag megegyezik azzal a konklúzióval, amire a korábbi cikkünkben a befektetési alapkategóriák összehasonlításánál jutottunk. Mindezzel könnyebbé válhat a döntés az egyre bővülő termékpalettáról.

Hirdetés
Hirdetés