A legolcsóbb és a legdrágább bankszámlák 2021-ben

A legolcsóbb és a legdrágább bankszámlák 2021-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-02
 

Bármennyire is megdöbbentő, egy lakossági bankszámla költsége két év alatt azonos használat mellett lehet 0 forint, de akár meghaladhatja a 260 ezer forintot is. Hogy miként optimalizálhatjuk a kiadásainkat? Egyrészt okos bankolással, másrészt azzal, ha az igényeinknek megfelelő számlát választjuk.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint azonos bankszámla-használat mellett éves szinten több mint 100 ezer forint is lehet a különbség két bankszámla teljes költsége között, míg két év alatt már 260 ezer forint felett van a differencia. Azért érdemes két évet nézni, mert az ember nem szívesen vált évente bankszámlát, hiszen ez az egyszerűsített bankváltás ellenére is macerás tud lenni, viszont két évente mindenképp érdemes ellenőriznünk, hogy valóban a megfelelő csomagra fizetünk-e elő.


Aki szeretne olcsón bankolni, annak pár dolgot érdemes megfogadnia. Az egyik ilyen az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének kihasználása, ami nem is annyira egyértelmű, mint azt sokan gondolják. Hiába jár ugyanis minden számlához havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel összesen maximum 150 ezer forint értékben, ennek feltétele, hogy az adott számlához megigényeljük a lehetőséget. Aki nem igényli meg, az egyszerűen lemond róla. Mivel mindenki csak egy számlájánál használhatja ki az ingyenességet, előfordulhat, hogy nem is arról a számlánkról veszünk le többnyire készpénzt, amire él a lehetőség. Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, a másik számlára megigényelni a díjmentes készpénzfelvételt.

Sokat spórolhatunk a mobiltelefonra érkező biztonsági SMS-értesítések elhagyásával is, hiszen ha például minden vásárlásról, netbanki belépésről és egyéb tranzakcióról üzenetet kérünk, akkor ez havi szinten több ezer forintos költséget jelenthet. Ráadásul még csak le sem kell mondanunk a biztonságról, hiszen mobilbanki alkalmazásban push üzeneteket kaphatunk mindenről, ráadásul díjmentesen.

A megdöbbentő azonban az, hogy hiába a fenti okos megoldások, így is több százezer forintos költséget jelenthet egy bankszámla. A bankszámla kalkulátor alapján az általunk megadott paraméterekkel (200 ezer Ft nettó jövedelem érkeztetése, havi 2 db netbanki utalás összesen 20 ezer forint értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás összesen 15 ezer forint értékben, havi 30 db bankkártyás vásárlás összesen 75 ezer forint értékben, SMS-értesítések és postai számlakivonat nélkül) a legolcsóbb 5 számla két év alatt kevesebb mint 6 ezer forint költséget jelent, míg az 5 legdrágább mindegyikére 100 ezer forint felett kell költeni.

Persze nem feltétlenül egyszerű a helyzet akkor sem, ha felismered, rendkívül drága a bankszámlád. Bár az egyszerűsített bankváltás intézménye működik, előfordulhat, hogy a kedvező lakáshitel, személyi kölcsön vagy éppen autóhitel kamat érdekében vállaltad, hogy az adott banknál vezeted a számládat és oda utaltatod a fizetésedet. Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői szerint érdemes ilyenkor a “járulékos” bankszámla-költségeket is figyelembe venni, mert előfordulhat, összességében drágább lesz az elsőre olcsóbbnak tűnő megoldás.

Bankmonitor TIPP: a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában megadhatod  személyes bankolási szokásaidat (például az elmúlt néhány hónap számlakivonatai alapján), a program pedig ezek alapján azonnal megmutatja, hogy mennyit kellene ezért fizetned az egyes bankoknál.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés