A magánegészségügy olcsóbb is lehet – Mutatjuk hogyan!

A magánegészségügy olcsóbb is lehet – Mutatjuk hogyan!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-30
 

Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből fizetünk, pedig egészségbiztosításokon keresztül is finanszírozható lehetne a privát orvosi ellátás. Nézzük meg mit tudnak ezek a biztosítások!

Hogyan működik egy egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások viszonylag új termék a piacon, de a vezető biztosítók termékpalettáján megtalálod ezeket. A szerződéskötéskor egy olyan szolgáltatáscsomagot látsz majd, amit az adott évben igénybe tudsz venni a szolgáltatási keretösszeg erejéig.

Ha például a csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak van egy felső határa, mondjuk 500 ezer forint évente. Ez azt jelenti, ha orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem neked kell megfizetned, hanem a biztosító kifizeti helyetted. A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy.

A szolgáltatás-csomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat, egyebek mellett) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük. A szerződéskötéskor neked kell választanod a szolgáltatáscsomagok közül. Minél nagyobb az összeghatár és minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál drágább lesz az egészségbiztosításod.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen szolgáltatáscsoportokat találsz az egészségbiztosításokban?

Az alapellátások, amelyek a legegyszerűbb és egyben a legolcsóbb csomagokban is benne vannak a következők:

  • Járóbeteg-ellátás: Minden olyan kezelés, amivel általában orvoshoz szoktál menni. (belgyógyászat, fül-, orr-, gégészet, szemészet, bőrgyógyászat, stb.)
  • Laborvizsgálatok: alapvető vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, székletvizsgálat, stb.
  • Diagnosztikai vizsgálatok: EKG-k, ultrahangok (UH), röntgenek, mammográfia, érvizsgálat, hallásvizsgálat, csontsűrűség-­vizsgálat, szem- és látásvizsgálat, stb.

A bővített ellátási csomagokba már komolyabb vizsgálatok is beletartoznak, ennek következtében a csomagok ára is magasabb. Itt az alábbi elemek szerepelnek:

  • Járóbeteg-ellátás: allergológia, kardiológia, ortopédia, reumatológia, elektroterápia, tüdőgyógyászat, neurológia, gasztroenterológia, onkológia, dietetika, stb.
  • Laborvizsgálatok: immunológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, daganatos betegségek kiszűrése, genetikai vizsgálatok, stb.
  • Diagnosztikai vizsgálatok: MRI, CT, PET CT, az agy és izmok, illetve idegek elektromos aktivitásának vizsgálata (EEG, EMG, ENG), érrendszeri vizsgálatok radioizotópos vizsgálatok, légzésfunkció vizsgálata stb.

Extra szolgáltatások

A nagyobb értékű egészségbiztosítási csomagok további szolgáltatásokat is tartalmaznak. Ilyenek például

  • a második orvosi szakvélemény, amely segíthet egy komolyabb betegség esetén a pontosabb diagnózis felállításában.
  • Az egynapos sebészet a kisebb műtétek elvégzését finanszírozza, de
  • lehet még védőoltás, betegszállítás, gyógytorna és házi vizit is a szolgáltatások között.

Onkológiai vizsgálatok

A daganatos megbetegedések kezelésére sok biztosítónál külön kiegészítő csomag áll rendelkezésre, de a drágább csomagokban onkológiai diagnosztika, kivizsgálás és szakvélemény is van.

Ezek a csomagok összegbiztosításokat is tartalmaznak arra az esetre, ha daganatos betegségek diagnosztizálása történik. Az összegbiztosítás azt jelenti, hogy nem a gyógyítás finanszírozása történik, hanem a biztosított egy nagyobb összeget kap, amelyet tetszés szerint használhat fel akár a gyógyításra, akár bármilyen célra. Az összeg 500 ezer és 2 millió Ft között mozog biztosítótól függően.

Legfontosabb szolgáltatások megoszlása

Az alábbi ábra a piacon található egészségbiztosítási szolgáltatások megoszlását mutatja. Az alapcsomagok általában egy szűk szolgáltatási csomagot jelentenek, míg a díjak emelkedésével egyre több szolgáltatás válik elérhetővé.

Először a biztosítót keresd!

Az egészségbiztosítással foglalkozó biztosítóknak van egy úgynevezett ellátásszervezője. A szerződéskötés után kapsz egy telefonszámot vagy elérést az ellátásszervező online felületéhez. Ezen keresztül kell bejelentened, hogy egészségügyi problémád adódott, és ők keresnek neked egy privát intézményt, ahol elvégzik az adott vizsgálatot. Az ellátásszervező megmondja, hol tudják elvégezni a vizsgálatot a leggyorsabban és időpontot is foglal neked.

Fontos
Először az ellátásszervezővel beszélj, és ne utólag küldd el a számlát a biztosítónak. Még akkor sem, ha pontosan tudod, hogy hová szeretnél menni és mikor, mert van olyan biztosító, amely ezeket nem fogja kifizetni.

Családi csomag

A legtöbb egészségbiztosításban nem csak te lehetsz a biztosított, hanem a családodat, párodat, gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezményesebb lesz, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Előzménybetegségek

A biztosítás megkötése előtt kialakult betegségek, balesetek gyógyításának, kezelésének költségeit nem fizeti a biztosító. Ez így van általában a piacon található összes élet és személybiztosításoknál. Ez azt jelenti, hogy ha van egy olyan meglévő betegséged (például cukorbetegség), amellyel orvoshoz jársz, rendszeres kezelések, orvosi kontroll szükséges, akkor ezt a szerződéskötéskor közölnöd kell a biztosítóval, ez a meglévő betegség kizárásra kerül, a biztosító nem fogja fizetni az ellátásod költségeket.

Ha a betegség vagy a baleset a szerződéskötést követően alakul ki vagy következik be, akkor a biztosító téríti a költségeket. Van a piacon olyan biztosító, amelyik csak a szerződéskötést követő 3 évben kialakult, vagy kezelt előzménybetegségeket veszi figyelembe.

Ha cégvezető vagy

Vannak a piacon céges egészségbiztosítások, amelyeket a dolgozóid részére köthetsz. Ezek a csoportos termékek segíthetnek a munkavállalóid megtartásában. Felelős vezetőként így nemcsak munkalehetőséget tudsz biztosítani kollégáidnak, hanem a gondoskodhatsz egészségükről is. Nyilván a vállalkozásod szempontjából is fontos, hogy munkatársaid minél egészségesebbek legyenek.

Nemzetközi egészségbiztosítás

A piacon elérhető egészségbiztosítások a Magyarországon működő magánegészségügyi intézményekben történő gyógykezelést finanszíroznak, egy kivételével. Ez a termék lehetőséget ad arra, hogy külföldön működő klinikán, vagy bármilyen egészségi intézményben kezeltesd magad, csomagtól függően Európában vagy akár az egész világon. Természetesen a termék ára is ehhez az extra lehetőséghez van igazítva.

Kritikus betegségek

Az egészségbiztosítások egy másik típusa a kritikus betegségekre szóló biztosítás, amely akkor fizet, ha diagnosztizálnak nálad valamilyen súlyos, az életedet veszélyeztető betegséget. Ilyen esetben az összeget fel tudod használni privát gyógykezelésre is.

Ez a biztosítástípus önállóan is megköthető, de sok esetben egy életbiztosítás kiegészítőjeként tudod megvenni.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is ki tudod számolni, hogy mennyibe kerülne neked egy kritikus betegségekre szóló kiegészítő. Regisztrálj a kalkulátorunkon keresztül akkor is, ha az egyéni vagy vállalti egészségbiztosítás érdekel.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Gyorsabb és költségtakarékosabb megoldás

Az állami egészségügyben a hosszú kórházi várólisták még inkább növekedtek, a betegellátás körülményei tovább romlottak, sokak számára elérhetetlenné váltak az egészségügyi közszolgáltatások. Egyre többen veszik igénybe a privát egészségügy szolgáltatásait és a többségük zsebből fizet, ami nem olcsó mulatság. Egy egészségbiztosítás segíthet abban, hogy a magánegészségügy keretében gyorsabban juthass hozzá olyan vizsgálatokhoz, amelyek az államiban hónapokat vennének igénybe. Egy időben elvégtett vizsgálat lehet, hogy az életedet menti meg.

A Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb biztosítási csomag kiválasztásában.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás kalkulátor | Bankmonitor

Bankmonitor Biztonság Csoportos Személybiztosítás

Hirdetés
Hirdetés