A magasabb hozam titka: számoljunk le a költségekkel!

A magasabb hozam titka: számoljunk le a költségekkel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-03 Frissítve: 2022-11-25
 

Rendkívül nehéz jelenleg az optimális befektetés megválasztása, ráadásul az is sokat számít, hol helyezzük el a megtakarítást. Éppen ezért nemcsak az elérhető hozamot szükséges szem előtt tartani, hanem annak költségeit is mérlegelni kell. Márpedig a befektetési szolgáltatók által megszabott díjak drámai mértékben is eltérhetnek, például 1 millió forint esetén több, mint tízezer forintot is megspórolhatunk, ha a legolcsóbbat választjuk.

Ma szorongatott helyzetben van az, aki megtakarítását helyezné el, ugyanis,legjobb kockázatmentes befektetés is csak 2 százalékot fizet rövidtávon. Sokak ezzel nem is elégedtek meg, így a nagyobb hozam reményében már némi kockázatot is bevállaltak egy befektetési alap vásárlásával.

Az biztos, hogy ezekben az időkben nagyon meg kell válogatni mibe is helyezzük el a pénzünk, ráadásul az sem mindegy, hol tesszük ezt meg. Az értékpapírszámlánkat vezető cég évente akár több tízezer forinttal is megterhelheti megtakarításunk, vagyis 1 millió forintos megtakarítási összegnél 1,5 százalékot is elveszhet a hozamunkból.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségek terhelik a befektetéseinket?

Ahhoz, hogy valamilyen értékpapírt, vagy befektetési alapot egyáltalán megvásárolhassunk, értékpapírszámlával kell rendelkeznünk. Az értékpapírszámlánk fenntartásával kapcsolatban kétféle rendszeres költségünk merülhet fel: a fix számlavezetési díj és az állományi díj, melyet a számlán lévő értékpapírok állománya után fizetünk.

Ezek a költségek minden szolgáltatónál eltérő gyakorisággal lépnek fel, például havi, negyedéves, vagy éves szinten. Az állományi díj annyival lehet trükkösebb, hogy itt értékhatárokat szabhatnak meg, és lehetséges, hogy egy nagyobb állomány fölött olcsóbb a számla fenntartása.

Összegyűjtöttük, hogy az egyes szolgáltatóknál milyen nagyságú költségekkel kell számolnunk. A számlavezetési és állományi díjakat minden esetben havi szinten adtuk meg az összehasonlíthatóság érdekében.

Az első pillantásra szembetűnik, hogy az egyes szolgáltatók nagyon eltérő díjterheléssel dolgoznak. Ugyan a számlanyitásért nem kell fizetni, viszont a fix és állományi díjak terén már árnyaltabb a kép. Van, aki fix díjat nem számít fel, viszont az állományi díjak miatt akár nagyobb összeget von le a számlánkról, főleg ha viszonylag tág értékhatárt szab meg a szolgáltató. Nem árt résen lenni, mert az állományi díj mellett több szolgáltatónál letétkezelési díjjal is találkozhatunk.

Ugyanakkor a szolgáltató választásánál nem érdemes kizárólagosan a kedvezőbb díjszabásra hagyatkozni. Sokat számíthat az adott befektetési szolgáltató háttere is, nyilván mindenki szívesebben bízza a pénzét egy nagy, tőkeerős intézményre. Emellett az elérhető befektetések száma is nagyon sokat számít, hiszen ekkor mi is könnyen megtaláljuk a leginkább megfelelő befektetést (például van olyan szolgáltató, ahol 700-nál is több befektetési alapból lehet válogatni, akár külföldi alapokból is).

Ha nem riadunk vissza az internetes ügyintézéstől, lényegesen olcsóbban jöhetünk ki, ha egy online szolgáltatót választunk. Itt nem csak a számlavezetéshez kötődő költségektől szabadulhatunk meg, de az értékpapír vételének és eladásának díja is eltűnhet.

Kellő figyelemmel sokat spórolhatunk a díjakon

Lehet, hogy most meg vagyunk elégedve az aktuális befektetési szolgáltatónkkal, azonban nem árt időnként utánajárni, mennyit is visznek el a befektetések költségei. Időről-időre változhatnak a feltételek, így könnyen találhatunk olcsóbb helyet a megtakarításunknak.

Mi azt néztük meg, hogy egy átlagosan mondható 1 millió forint összegű befektetés mellett mekkora költségterheléssel sújtanak minket az egyes szolgáltatók. Fél év leforgása alatt egy kezünkön meg tudtuk számolni, hogy hány társaság nyúlt hozzá a díjaihoz.

Az 1 millió forintos befektetésünkre éves szinten akár 16 ezer forintos sarcot is felszámíthatnak, ami a befektetett összeg százalékában 1,6 százalékot jelent. Ugyanakkor a szolgáltatók többségénél 2-6 ezer forintos éves díj mellett már megússzuk a számla fenntartását. Ez jellemzően 0,12-0,6 százalékot jelent a befektetett összeg arányában, ami első pillantásra nem tűnik soknak, de ha egy 2 százalékot hozó befektetésünk van, már nagyon sokat számít.

Az online szolgáltatóknál ugyanakkor ingyenes a számlavezetés, attól függetlenül, hogy mekkora összeget fektetünk be. Ugyanakkor itt rendszerint a szolgáltató saját alapjait érjük el. Viszont, ha kockázatmentes befektetés vonzó számunkra és lakossági állampapír befektetésünk van, nem célszerű kifizetni egy drága értékpapírszámlát. Ebben az esetben a Magyar Államkincstárnál érdemes számlát nyitni, mert itt a számla fenntartása is teljesen ingyenes.

Azt érdemes még megjegyezni, hogy a díjterhelés a befektetett összeg nagyságától függően kedvezőbb is lehet, ráadásul néhány szolgáltatónál egyedi megállapodás szerint kedvezőbb feltételek is elérhetők. Éppen ezért érdemes a díjak felől érdeklődni, mert minél tájékozottabbak vagyunk, annál jobb helyzetből indulunk az ártárgyaláskor.

Hirdetés
Hirdetés