A magyar megtakarító hülye!

A magyar megtakarító hülye!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-10 Frissítve: 2021-09-14
 

A legtöbbször álomvilágban élnek a magyar megtakarítók (vagy legalábbis a múltban). „10% feletti biztos hozamra vágyom” – hangzik a tipikus befektetői igény. Természetesen mindezt egy év alatt kell teljesítenie a befektetésnek, mert tovább nem akarják „lekötni” a pénzt. Másokat megbabonáznak a 30-50%-os hozamok és kockára tesznek mindent. Egyesek pedig csak a költségekre koncentrálnak, vagy éppen figyelmen kívül hagyják őket. Megmutatjuk melyek a tipikus buktatók, amiket érdemes elkerülnöd!

Alapok

Mostani írásunkba összeszedtük a tipikus befektetetői igényeket. Sok ezek közül a befektetések alaptermészetéből adódik: minél nagyobb hozam elérés, minél kisebb kockázat mellett. Viszont ne feledjük, hogy ez a kettő egyszerre nem megy. Manapság minden, ami 2-3%-nál magasabb biztos hozamot ígér, az minimum gyanús (adott esetben szimplán csalás). Reálisan összesen ennyit lehet elérni rövidtávon, kockázatvállalás nélkül.

Hosszú távon a 40-50%-os hozamok sem fenntarthatóak: jelen körülmények között éves szinten 10%-os átlagos hozamot lehet reálisan elérni egy kockázatos befektetéssel. És ez azt jelenti, hogy lehet olyan időszak, amikor akár 20-25%-kal kevesebbet ér a befektetés, mint előtte.

A költségek sem mellékesek, de csak erre koncentrálva is torz kép alapján döntesz.

Moderált költségek mellett keresel valódi befektetést? Befektetési alap keresőnk segít választani!

1

Fix 10%

„10% feletti biztos hozam.” Korábban ennyit akár állami garancia mellett is el lehetett érni. Sajnos el kell fogadni, hogy azok az idők elmúltak (ráadásul akkor még az infláció is magasabb volt, tehát a hozamból alig maradt valami – ha maradt egyáltalán). Jelenleg a legjobb kockázatmentes ajánlatot a Prémium Magyar Államkötvény 2020/J sorozata nyújtja, ami infláció felett 3,5%-ot fizet (jelenleg 3,5% összesen).

Lehet természetesen olyan befektetést találni, ami 10% fix hozamot ígér. Ilyen esetben azonban meg kell vizsgálni, hogy milyen garancia van erre. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy 10%-os biztos hozam helyett a befektetett tőkénket sem kapjuk vissza.

Már 7-8%-ért is közepes kockázatot kell felvállalni, 10%-ért cserében pedig már jelentős méretű kockázatvállalás szükséges.

Egy évig

Sokszor szembesülünk azzal is, hogy hiába reális a hozamelvárás, tudatos a kockázatvállalás, egyszerűen túl kevés ideig nélkülöznék az összeget. Itt két eset lehetséges:

  1. valóban egy év múlva elköltésre kerül a befektetendő összeg
  2. igazából csak egy évre gondolt a befektető, valójában több időre tudja nélkülözni a pénzét

Az első esetben sajnos mi sem tudjuk a titkos tippet: egyszerűen ilyen rövid időtávon nem szabad kockázatot vállalni. Hiába nem kell lekötni a pénzünket részvényekkel, kötvényekkel, vagy akár nyíltvégű befektetési alapokkal.  Ha épp egy negatív időszak közepén van szükséged a pénzedre, akkor bizony lehet, hogy veszteséggel kell eladnod ezeket. Hiába hozott volna akár pár hónap múlva is szép hozamot, ha nem tudtad kivárni.

Ilyen esetekben csak lekötött betét, pénzpiaci alap, vagy rövid állampapír ajánlható jó szívvel.

Második esetben inkább „csak” a befektetési attitűdöt kell megváltoztatni: vagy meg kell barátkozni az alacsony hozammal, vagy a futamidőt kell kitolni legalább 2-3 évre. Ilyen időtáv mellett már közepes kockázatot is fel lehet vállalni.

Minél többet elérni!

A legjobb befektetési alapok egy év alatt több, mint 30%-ot érhetnek el. Bizonyos időszakonként 50%-nál is magasabb teljesítménnyel büszkélkedhetnek. Ráadásul FX-szel vagy más néven devizakereskedéssel foglalkozó cégek 100-200%-os hozammal csábítják a befektetőket. Van, aki annyira elvakul, hogy minden pénzét ilyen erősen kockázatos befektetésbe teszi. Te ne tedd! Olyan befektetésbe, ahol a tőkédet is elvesztheted (devizakereskedés esetén – vagy más kockázatos befektetésnél –, még akár a tőkéden felül is be kell fizetned a veszteségeidet). Csak akkora összeget fektess be, ami nem hiányzik, ha esetleg a +100% helyett a -100% teljesül!

Költségek

A költségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, de mindent ennek alárendelni is felelőtlenség. Ha nem foglalkozol a költségekkel, akkor előfordulhat, hogy nagyon jó hozamú befektetésed van, de a költségek elviszik a nagy részét.

Viszont, ha kínosan ügyelsz a költségekre, akkor például lemondasz olyan befektetési lehetőségekről, mint a drágább, de jó hozamot valószínűsítő aktívan kezelt alapok. Ebben az esetben maradnak a legolcsóbb befektetési szolgáltatók (sokszor mindenféle személyes segítség nélkül), a legolcsóbb indexkövető befektetési alapok (netán az ETF-ek), vagy a trükközés: költséget ugyan nem számolnak fel, de ennyivel kevesebb lesz a hozamod. (Amennyiben többet szeretnél tudni az aktív és indexkövető alapokról olvasd el a Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek című cikkünket)

Légy reális!

A fentiek csak a leggyakrabban előforduló hibák. Ha ezeket elkerülted, akkor már ügyesebben választasz befektetést, mint a magyar emberek 90%-a. A legfontosabb, hogy mindig úgy dönts a pénzügyeidről, hogy mindent tisztán látsz: a kockázatokat, a befektetés kifizetését, a költségeket, az egész befektetés működését. Amit nem értesz teljesen, az valószínűleg nem neked való befektetés.

Hirdetés
Hirdetés