A magyarok 87%-a a netbankon utalva kihasználná az azonnali fizetési rendszer előnyeit

A magyarok 87%-a a netbankon utalva kihasználná az azonnali fizetési rendszer előnyeit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-02
 

Az elmúlt két hónapban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók 87%-a netbankon keresztül intézné átutalásait. Ők amellett, hogy olcsón adhatják meg megbízásaikat, még a március 2-ától induló azonnali átutalási rendszer előnyeit is élvezhetik.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-ától indul, onnantól kezdve az elektronikus csatornán megadott – netbankon, mobilalkalmazáson keresztül… – forint átutalási megbízások 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankszámláján, amennyiben az összeg nem haladja meg a 10 millió forintot. A címzett a pénzt éjszaka, hétvégén, vagy akár ünnepnap is megkapja a számlájára 5 másodpercen belül.

Az azonnali fizetési rendszer csak az elektronikus csatornán megadott átutalási megbízásokra érvényes, ez azonban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használó érdeklődők szokásai alapján nem jelentene problémát. Ugyanis az elmúlt két hónapban a kalkulációt végzők 87%-a netbankon keresztül adna meg átutalási megbízást.

Természetesen egy számlatulajdonos több megbízási formát is használhat. Ugyanakkor eléggé meglepő, hogy a kalkulációt végzők közel 4%-a netbankos átutalás mellett a személyesen vagy telefonbankon keresztül is utalna, ugyanis elég jelentős a eltérés a költségekben.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetben melyik átutalási formát érdemes választani?

Az egyik legfontosabb szempont a választás során az lenne, hogy melyik megbízásnak mennyi lenne a költsége. A különböző módon megadott megbízások díja természetesen eltérő. Egy átlagos összegű megbízás költsége jelenleg 32-566 forint. A legolcsóbb a csoportos beszedési megbízás, a ledrágább pedig a személyesen, bankfiókban benyújtott eseti átutalás lenne. 

Ugyan olcsó megbízási forma, de nem minden átutalást érdemes csoportos beszedéssel, vagy állandó átutalási megbízással rendezni. Ezek a rendszeres időközönként – havonta, negyedévente – felmerülő fizetési kötelezettségekre ideálisak: ilyen például a közüzemi számlák, közös költség, egy biztosítás díja, vagy éppen az albérleti díj. Ugyanakkor alkalmi kiadásaink rendezésére egy egyszeri megbízás lehet a megfelelő.

Az egyszeri megbízások közül a netbankos utalás lenne a legolcsóbb, viszont sokan nem szeretik, tudják bankjuk netbankos felületét, mobilalkalmazását használni. Számukra még mindig a személyes, telefonbankos megbízás lehet jó megoldás.

Ugyanakkor meglepő, hogy a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorán ajánlatot keresők közel 4%-a utalna netbankon és más csatornán keresztül is. Ez nem lenne bölcs választás, ha valaki már ismeri, megszokta saját bankja netbankos felületét, akkor érdemes minden egyszeri megbízását ott intéznie, ugyanis az legolcsóbb.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés