A megtakarítás művészete, avagy mihez kezdhetsz havi 5 ezer Ft-tal?

A megtakarítás művészete, avagy mihez kezdhetsz havi 5 ezer Ft-tal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-16
 

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy 5 ezer Ft-ot is érdemes megtakarítani havonta, összegyűjtöttük, hol és milyen formában tudják elhelyezni pénzüket. Reméljük, hogy írásunk nyomán azok véleménye is megváltozik legalább részlegesen, akik szerint, amíg nincs havi 50 ezer Ft megtakarításuk, addig inkább elköltik minden pénzüket.

Megtakarítási számla, a kézenfekvő megoldás

Az egyik legrugalmasabb és legkedvezőbb forma kis összegű rendszeres megtakarításokhoz. Nincs szükség több hónapos pénz lekötésre, az elhelyezett összeg után havonta kapjuk a kamatokat. Így legrosszabb esetben is, ha váratlanul hozzá kell nyúlnunk a félre tett pénzünkhöz csupán az adott hónap kamatát veszítjük el.

Az 5 legjobb megtakarítási számla havi 5 ezer Ft-os befizetés mellett 2,1%-tól 4,7%-os kamatot (pontosabban fogalmazva EBKM-et) kínál. 5 ezer Ft-nál nyilván nem lesz még 4,7% mellett sem eget rengető összeg az a kamat, amit egy hónap alatt megkereshetünk, de hát valahol el kell kezdeni. 

megtak_szla_5000A megtakarítási számlák jellemzően korlátos funkcionalitással bírnak, nem kapcsolódik hozzá bankkártya és néhányról utalást sem lehet teljesíteni. Ahogy a neve is mutatja megtakarítási célt szolgál… 

Egy év alatt a fenti konstrukciókkal, kamatokkal együtt 65.700-66.500 Ft-ra lehet szert tenni, mely összeg már alkalmas lehet egy jobb kamatajánlat melletti betétlekötésre, vagy állampapír vásárlásra is, bár a jelenlegi kamatszintek mellett az első két megtakarítási számla ajánlatával (4,65%/4,61%) sem a betét, sem az állampapír nem versenyez jelenleg.

Ha rövidesen több megtakarításod lesz: lakástakarék

Amennyiben csupán 5.000 Ft-ot tudsz megtakarítani, akkor nem a lakástakarék a legmegfelelőbb forma, hiszen hosszú távon kell tartósan félretenni és ingatlan célra lehet csak fordítani a lejáratkor a rendelkezésre álló összeget. Ha azonban rendelkezel már némi vésztartalékkal és jelenleg ugyan „csak” 5.000 Ft-ot tudsz megtakarítani, de bizonyosan látod, hogy ez az összeg a közeljövőben számottevően nőhet, akkor a lakástakarék is reális alternatíva lehet.

Az elsődleges előnye a lakástakarék (LTP) szerződéseknek az állami támogatás, melyen keresztül akár 12% feletti éves hozamot is elérhetsz. Természetesen érdemes tudni, mi történik a legrosszabb kimenetelnél, ha időközben mégis szükségem lesz a pénzre? Ebben az esetben hozzáférhetek eddigi befizetéseimhez, de elvesztem az állami támogatást, ami így összességében 3% körüli kamatot fog eredményezni. 

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt


    Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

    Hirdetés
    Hirdetés