A munkahely elvesztése még mindig kockázatot jelent, ha a lakáshitelt veszel fel!

A munkahely elvesztése még mindig kockázatot jelent, ha a lakáshitelt veszel fel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-16
 

A Bankmonitor egyik legutóbbi cikkében a lakáspiacról olvashattál egy részletes elemzést. Összehasonlítottuk a 2008-as és a mai hitelezési gyakorlatot, amelyből látható, melyek azok a legfontosabb különbségek, amelyek a mai lakáspiacra már nem jelentenek veszélyt. Egy kockázat viszont megmaradt: a munkahely elvesztése. De erre is tudunk megoldást!

Hogyan változott a hitelezési gyakorlat 2008. óta?

Elemzésünk részletesen bemutatta a 2008-as és a mai hitelezési gyakorlatot, amely mára sokkal biztonságosabb a következő különbségek miatt:

  • Megszűnt a devizakockázat, mert már csak forint alapon lehet hitelt felvenni.
  • Radikálisan mérséklődött a kamatkockázat, mivel 80%-ban fix kamatozású hiteleket vesz fel a lakosság.
  • Az MNB három kamatemelése ellenére is érdemben alacsonyabb a mai THM (effektív kamatteher): 2008-ban 6-7% között volt az átlagos THM svájci frank alapú, változó kamatozású hitelre, míg ma ugyanez forintban folyósított, fix kamatozású hitelekre 3,8-4,0%

A 2008-as és a mai hitelezési gyakorlat összehasonlítása

Egy dolog viszont nem változott, megmaradt a reálgazdasági kockázat, amit soha nem lehet teljesen kiküszöbölni a hitelezés gyakorlatából. Ez azt jelenti, hogy a hitel futamideje alatt, ami általában 5-20 évre tehető, nem lehet előre megmondani, hogyan alakul a jövedelmed és mi lesz a munkahelyeddel. Ezek biztonságát senki nem tudja előre garantálni, így más megoldást kell találni.

Hirdetés

Hirdetés

Hitelfedezet, törlesztésvédelem

A hitelfelvételkor egy hitelfedezeti vagy törlesztésvédelmi biztosítás nélkülözhetetlen a család biztonsága szempontjából. Ez egy életbiztosítási védelmet jelent, ami arról szól, hogy ha tragédia történik veled a hiteltartozásod visszafizetését a biztosító vállalja helyetted.

Hitelfedezeti biztosítás kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy egy hitelfedezeti biztosítás mennyibe kerülne a számodra:

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Hitelfedezetre kínálunk megoldást!
év
Ft
Bankmonitor
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A törlesztésvédelmi biztosítások esetében az életbiztosítást kiegészítő szolgáltatások nem jelentenek többletkiadást a számodra, mivel a biztosítás díjába minden szolgáltatás ára benne van.

Munkanélküliségi szolgáltatás

A piacon lévő törlesztésvédelmi biztosítások a munkahely elvesztésekor is segítséget nyújtanak. A biztosító szolgáltatása abban áll, hogy egy meghatározott időszakig átvállalja a törlesztőrészletek fizetését a bank felé. A szolgáltatás akkor indul, ha már 60 napot regisztrált munkanélküliként nyilvántartásban töltöttél. A maximális időszak általában 4-8 hónap, amíg a biztosító fizet helyetted. A piaci gyakorlat szerint a szolgáltatás többször is igénybe vehető a hitel futamideje alatt. Van olyan termék, ahol két évente egyszer igényelhető.

Keresőképtelenségi szolgáltatás

Másik fontos többletszolgáltatás, ami segítséget nyújt a hiteltörlesztés folyamatos biztosításában, a keresőképtelenségi kiegészítő. Itt a munkanélküliségi kiegészítőhöz hasonlóan a 60. naptól indulhat a szolgáltatás. A keresőképtelenség maximális időtartama is hasonló a munkanélküliségi kiegészítőhöz, és többször is igénybe lehet venni.

Egyéb szolgáltatások

A két fent említett kiegészítő szolgáltatáson kívül a törlesztésvédelmi biztosítások megfizeti a tőketartozást maradandó (100%-os) egészségkárosodás esetén, és ha az egészségkárosodás baleseti eredetű, akkor már 50%-os mértéktől nyújtják ezt a szolgáltatást.

Néhány törlesztésvédelmi biztosításnál van olyan szolgáltatás, amely a 10 napot meghaladó baleseti eredetű kórházi ápolás esetén 4 havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget fog fizetni neked.

Mennyibe kerül ez neked?

Nézzünk néhány példát a törlesztésvédelmi biztosítás díjának alakulására.

Törlesztésvédelmi biztosítás havi díja különböző hitelösszegek esetén

A biztosítás díja a hitelösszeg a törlesztőrészlet függvényében változik. A törlesztésvédelem egy csoportos biztosítás, amelynek az előnye az, hogy a díja alacsony. Hátránya, hogy a csomagba foglalt szolgáltatásokon nem tudsz változtatni, vagyis nem személyre szabható. A biztosító a szolgáltatásokat a bank felé fizeti, pontosan a hiteltartozásnak megfelelően.

Hogyan segíthet a Bankmonitor?

A munkahely elvesztésének kockázata a hosszútávú hitelszerződések futamideje alatt nem megjósolható. A munkanélküliségi kiegészítő biztosítás segítséget nyújthat abban, hogy ez a veszély ne okozzon túl nagy anyagi megterhelést. Tanácsadóink segítenek abban, hogy a számodra legjobb hitelfedezeti vagy törlesztésvédelmi biztosítás válaszd a piacon található termékek közül.

 

Hirdetés
Hirdetés