A pénzügyi megoldás 500 ezer családnak! Hogyan finanszírozz 1,5 millió Ft-os kazáncserét?

A pénzügyi megoldás 500 ezer családnak! Hogyan finanszírozz 1,5 millió Ft-os kazáncserét?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-14 Frissítve: 2018-10-13
 

500 ezer magyar család kényszerülhet arra, hogy bármelyik pillanatban lecserélje régi gázkazánját, ami akár 1-1,5 millió forintos kiadást is jelenthet. Sokan nem tudnak hirtelen ennyi pénzt összeszedni, ezért érdemes kicsit előre gondolkodni. Ha be akarod biztosítani magad, köthetsz például vésztartaléknak lakástakarék szerződést!

Ötszázezer magyar család készülhet bármelyik pillanatban 1-1,5 millió forintos kiadásra, ugyanis ennyi olyan régi gázkazán működik az országban, ami, ha elromlik, a helyére kizárólag úgynevezett ErP minősítésű készülék, vagyis kondenzációs kazán szerelhető fel. Az erről szóló rendelet 2016. július 1. óta hatályos, ám 2018. szeptember 26-ig türelmi időt kaptak a gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházi lakások.

Nem véletlenül, ugyanis van egy óriási probléma ezekkel a gyűjtőkéményekkel: egy kéményre kizárólag azonos típusú készülékek köthetők, vagyis, ha egyetlen lakásban bedöglik a régi kazán, és kondenzációs masinára kell váltani, akkor az alatta és a fölötte lévő lakók is kénytelenek lecserélni a maguk berendezéseit, akár akarják, akár nem. Most biztosan arra gondolsz, hogy vajon téged érinthet-e ez az őrület? Jó eséllyel igen, ugyanis a Magyar Gázipari Vállalkozások Egyesülete úgy számol, hogy a társasházak 95 százalékánál nem megfelelő a gyűjtőkémény.

Hogy milyen kiadást jelenthet egy ilyen váratlan helyzet a számodra? Először is meg kell vásárolnod a kondenzációs kazánt, amiből a legkisebb, 24 kW teljesítményű berendezések ára 200-300 ezer forintnál kezdődik. Ehhez jön hozzá a kémény átalakítása, amiért az 50-60 ezer forintos alapáron felül folyóméterenként 10-15 ezer forintot kell fizetned, amire rárakódik természetesen a munkadíj és a szükséges engedélyek költsége is. Nem akarom tovább húzni az idegeidet, de…

a tapasztalat az, hogy 1-1,5 millió forint között áll meg valahol a végső számla,

…persze csak akkor, ha nem derül ki közben, hogy a fűtési rendszered annyira rossz állapotú, hogy a csöveket és a radiátorokat is cserélni kell.

Hirdetés

Hirdetés

Miből tudod ezt finanszírozni?

Világos, hogy ilyen kiadást a családok többsége nem képes egyik pillanatról a másikra kezelni, fűtés nélkül pedig nem maradhat az ember a téli hidegben. Ilyenkor lehet remek biztonsági tartalék a lakás-takarékpénztár, mert ez kazáncserére, fűtéskorszerűsítésre – és még nagyon sok mindenre – fordítható. Praktikus, hogy nem feltétlenül kell megvárnod a 48-120 hónapos megtakarítási futamidő végét ahhoz, hogy pénzhez juss, hanem ha szükséges, időközben is igényelhetsz áthidaló hitelt, mégpedig úgy, hogy közben az évi 72 ezer forintos állami támogatást is zsebre teszed. A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy a megtakarítási idő alatt a hitel kamatát és a szokásos lakástakarék havi díját fizeted. A megtakarítási idő végén a megtakarításaid állami támogatással együtt automatikusan betörlesztődnek a felvett hitelbe, és a fennmaradó összeget törleszted tovább. A konstrukció kamata végig fix!

Ennyi pénzhez juthatsz idő előtt:

Az elérhető finanszírozás alapesetben minden pénzintézetnél a szerződéses összeg – vagyis a befizetéseid, az állami támogatás, a betéti kamat és a felvehető hitel együttese. Ebből láthatod, hogy ha a kazánod – vagy a kéménytársaid kazánja – annyira megértő, hogy pont a futamidő végén romlik el, akkor biztosan kifutja belőle akár a teljes fűtési rendszer cseréje úgy, hogy már maga az állami támogatással felturbózott megtakarításod is elég lehet, vagyis hitelt sem kell felvenned.

Áthidaló kölcsönnel felvehető összegek havi 20 000 Ft betét befizetés esetén:

  • Erste Lakástakarék Áthidaló Kölcsön: minimum 1 000 000 Ft, maximum 7 600 000 Ft
  • OTP Lakástakarék Áthidaló Kölcsön: minimum 1 000 000 Ft, maximum 7 500 000 Ft
  • Fundamenta Áthidaló Kölcsön: minimum 1 000 000 Ft, maximum 7 650 000 Ft

Ezekre figyelj, ha hitelt szeretnél!

A kevésbé megértő kazánok azonban mindig tudnak meglepetést okozni, ám ha felkészülsz, ez sem okozhat gondot. Ha szeretnéd a lakástakarékod vésztartalékként használni, akkor szerződés szerint, időben fizesd a lakástakarék részleteket!

Ha még nincs lakástakarékod, akkor sem késő

Furának tűnhet, de akkor sem maradtál le a lehetőségről, ha még nincs lakástakarékod, mert bármikor köthetsz ilyet, majd azonnal igényelhetsz azonnali áthidaló kölcsönt. Ehhez persze az kell, hogy minden díjat (pl. számlanyitási díj, számlavezetési díj, első havi betétösszeg) befizess.

Az áthidaló kölcsönhöz ezen kívül kell még persze igazolt jövedelem és ingatlanfedezet, ez utóbbinál könnyebbség, hogy lehet más tulajdonában is.

Az elvárt minimum jövedelem az Áthidaló kölcsönhöz:

  • OTP LTP: A kölcsönigénylés időpontját megelőző 3 hónap időtartam alatti – egyazon munkahelyről származó – rendszeres, minimum 75 ezer Ft nettó jövedelem.
  • Fundamenta: Határozatlan idejű munkaviszonyból származó, a mindenkori minimálbért elérő jövedelem.
  • Erste LTP: egy hiteligénylő esetén legalább a 100 000 Ft, több hiteligénylőnél összesen 130 000 Ft igazolt nettó havi jövedelem.

Segíthetnek egymásnak a családtagok

A lakás-előtakarékossági szerződésen szereplő kedvezményezett vagy annak közeli hozzátartozójának javára használható fel az áthidaló kölcsön összege, vagyis családon belül is lehet egymásnak segíteni vele. Ez persze bizalom kérdése, de a lehetőség adott. Amennyiben a biztosítéknak felajánlott ingatlan tulajdonosa, vagy a szerződés kedvezményezettje kiskorú, akkor sincs minden veszve, de ennek szabályai lakástakarékonként eltérőek.

Miért most lépj?

A pénzügyi döntést talán megkönnyíti, hogy jelenleg valóságos kedvezménydömpinget biztosítanak a Lakás-takarékpénztárak az év végi akciók keretében.

Lehetnek különbségek a Lakás-takarékpénztári ajánlatok között?

Igen. Annak ellenére, hogy az egységes állami támogatás miatt ez egy erősen és jól szabályozott pénzügyi termék, egy jó döntéssel 20-80 ezer Ft pénzügyi előnyt is elérhetünk. A piaci ajánlatokban a különbség a számlanyitási díj összegében és – kisebb mértékben – a kamatozásban lehet. Így maximálisan ajánlott a teljes piaci kínálatot bemutató lakástakarék kalkulátor használata!

Érdemes még elolvasnotok korábbi írásunkat, mely a lakástakarék esetlegesen változó állami támogatásának hatását elemzi.

Hirdetés
Hirdetés