A prémium állampapír ver mindent, de mi van, ha hamarabb ki akarok szállni?

A prémium állampapír ver mindent, de mi van, ha hamarabb ki akarok szállni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-21 Frissítve: 2021-07-01
 

„Értékpapírszámlával rendelkezek az államkincstárnál és prémium államkötvényt szeretnék vásárolni. Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, ha 1 millió forintot kötnék le, akkor mennyit kapok kézhez, ha 1 éven belül, vagy lejárat előtt hozzá kell nyúlnom a pénzemhez, esetleg lejáratig megtartanám az összeget?”A kérdésre a szakértői válaszol sorozatunkban meg is adjuk a választ.

A válaszhoz a kérdést ketté választanánk, egyrészt leírjuk, hogy mi lesz, ha végig meg tudja tartani az érdeklődő a lakossági állampapírt, majd megnézzük azt, hogy mi lesz, ha idő előtt el kell adnia.

A prémium államkötvényből jelenleg két sorozat vásárolható meg (2020/K és 2022/J), a kamatozásuk per pillanat a 3 évesnél 3,55%, míg az 5 évesnél 3,8%. Az említett 1 millió forintos összegnél ez azt jelenti, hogy jövőre, amikor az első kamatfizetés lesz (július 29-én és november 22-én) adózás előtt 35 500 és 38 000 forintot fog fizetni a kötvény. Ha ezt nem tettük tartós befektetési számlára, akkor a 15%-os kamatadót ebből le kell vonni, ami végeredményként azt adja, hogy a nettó hasznunk 30 175 és 32 300 forint lesz.

A kifizetett kamat viszont a későbbiekben nőni fog, ugyanis a kamatozás az inflációhoz van kötve, ami emelkedik. Minél hosszabb időszakra köteleződünk el, annál nagyobb prémiumot kapunk az infláció felett. A 2020-as papír 1,75%-ot fizet felárként, viszont a 2022-es már 2,00%-ot. A jövő évi kamatfizetés utáni kamatozást még nem ismerjük pontosan, mivel ahhoz tudnunk kellene, hogy mi lesz a 2017-es átlagos infláció.

A jegybank becsléséből kiindulva, 2017-ben átlagosan 2,4% lehet az infláció, ehhez hozzáadva a felárat, az jön ki, hogy jövő júliustól és novembertől már 4,15% és 4,40% lehet a kamata a kötvényeknek. Ezzel a bruttó kifizetett kamat is egy millió forintra vetítve 40 ezer forint fölé emelkedhet majd 2019-ben. A kamat a rákövetkező években is előreláthatóan emelkedni fog, ugyanis 2018-ra 2,8%-os, míg 2019-ben 3%-os inflációval számolnak a jegybanknál. Ilyen formában nagyon megéri a lejáratig tartani a kötvényt, hiszen kimagasló hozam lehet a kérdező haszna.

Akkor sincs persze gond, ha idő előtt meg kellene válni a lakossági állampapírtól. A kincstár jegyez folyamatosan árfolyamot a papírokból, méghozzá úgy, hogy időarányosan a kamatot minden esetben megkapjuk. Nagyon egyszerűen, ha a kötvény egy évre 3,8%-ot fizet, akkor félévkor pont a felét, 1,9%-ot kaphat meg az eladó. Az idő előtti eladásért 1%-ot von le az államkincstár, vagyis féléves eladáskor ebben a példában 0,9% lesz a végső hozamunk.

Ebből következik, hogy papírja válogatja, de már ha legalább 3 hónapig tartjuk a prémium kötvényt, akkor mindenképpen nyereségünk lesz. Minél tovább marad a birtokunkban és több kamatfizetés volt, ez a hozam annál nagyobb lesz. Egyéb díja nincs az eladásnak, és mivel számlavezetési díjat sem kell fizetni, a közelben sehol sem található most ilyen sokat hozó biztonságos befektetés.

Hirdetés
Hirdetés