A slágerkerület csúcshitele: ingyen százezrek, kamatmentes milliók lakásra

A slágerkerület csúcshitele: ingyen százezrek, kamatmentes milliók lakásra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-16
 

A lakáscélú tervek megvalósítása során az egyik legfontosabb feladat az anyagi lehetőségeink felmérése alapján a forrásösszetétel pontos meghatározása. Az összespórolt saját erő mellett júliustól elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye, egyre több magyar rendelkezik lakáscélú megtakarítással, fokozatosan bővül a lakáshitelezés, sokan fordulhatnak munkáltatói kölcsönért, de számos önkormányzat is támogatja a lakásvásárlókat. A fővárosban van olyan kerület, amely egymillió forint vissza nem térítendő támogatással csábítja a nála letelepedni vágyókat, míg máshol akár négymillió forint kamatmentes kölcsönhöz is juthatnak a lakásvásárlók. A feltételrendszer nem nélkülözi a szociális elemeket, ezért a legtöbb helyen korlátozzák a támogatható ingatlan vételárát, valamint a jogosultak jövedelmét.

Számolgatunk, gyűjtögetünk

Aki nem rendelkezik éppen két-három lakás árával, az nem mehet el hanyagul a különféle támogatások mellett, fittyet hányva az elérhető kedvezményekre. Ilyenkor érdemes előbb számolgatni egy kicsit, majd a lehetőségeinkhez mérten gyűjtögetni egy ideig. A rendelkezésre álló saját erőnk és az igazolt jövedelmünk viszonylag pontosan behatárolja a későbbi lehetőségeinket.

A 20%-os saját erő több fronton is alapkövetelménynek tekinthető még akkor is, ha a családok otthonteremtési kedvezménye esetén eltérő banki állásfoglalásokkal is találkozhatunk. Vannak pénzintézetek, ahol beleszámít a saját erőbe, máshol a saját erő kiegészítésének tekintik (erről részletesebben itt olvashatsz).

A minimálisan elvárt önerő megléte esetén, valamint az igazolt jövedelem alapján felvehető hitelösszeg ismeretében magabiztosabban tehetjük meg az első lépéseket a lakáspiacon. Az eladók sem tekintik igazán komolynak az olyan érdeklődőket, akik a saját lehetőségeik és korlátaik ismerete nélkül próbálkoznak.

Jól jöhet még az a lakáskassza

A lakáscélú megtakarításokkal szembeni elutasítások egyik oka az időtáv miatti bizonytalanság. Sokan arra hivatkoznak, hogy honnan tudják, hogy az előttünk álló 4-10 évben vesznek-e lakást (vagy valósítanak-e meg egyéb támogatott lakáscélt). A jelenlegi kamatkörnyezetben kimagasló hozammal kecsegtetető lakáscélú megtakarítások pedig jól jöhetnek, ha néhány év múltán mégis belevág az ember. Bár a nyugati szintektől még elmarad a termék hazai penetrációja (~12%-os), a lakáskasszák bővülése egyelőre töretlen.

Lakáshitelek

Az MNB által közzétett adatok szerint a kedvezményes végtörlesztés óta először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is meghaladták a harmincmilliárd forintot az új lakáshitelek. A júliusban kihelyezett lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket. Az ügyfelek rohamát serkenti, hogy az átlagos THM 6% alá bukott.

Önkormányzati vissza nem térítendő támogatás

Bár vannak olyan kerületek, ahol nem érhető el a támogatás, máshol 300-700 ezer forint közötti összegeket lehet igényelni, találtunk olyan kerületeket, ahol akár 1 millió forintos vissza nem térítendő összeggel támogatják a letelepedni vágyó fiatal (40 alatti) házasokat. A kérelmek általában vásárlásra, építésre nyújthatók be, de több helyen a tetőtér beépítését és az emeltráépítést is elfogadják. A támogatás többnyire jövedelemkorláthoz kötött, a családok egy főre jutó jövedelmét az öregségi nyugdíjminimum – kerületenként eltérő – szorzatával vetik össze.

Helyenként feltétel, hogy igénylést csak a korábban is a kerületben élők nyújthatnak be, máshol az oda költözőket is támogatják, de előnyt élvezhetnek a kerületi lakosok. A megvásárolni kívánt, vagy a felépítendő ingatlannak a kerület területén kell elhelyezkednie. A támogatott lakásnak bele kell férni a rendeletben megfogalmazott méltányolható lakásigénynek, ami meghatározza, hogy az együttkötözők számától függően legfeljebb mennyibe kerülhet, mekkora alapterületű és hány szobás lehet az ingatlan.

Gyűjtésünkből kiderül, hogy a főváros számos kerületében elérhető a kamatmentes lakáskölcsön is. Ilyen szempontból kiemelkedik a mezőnyből a lakáskeresők körében slágercélpontként ismert XIII. kerület, ahol nem kevesebb, mint 4 millió forintot is kaphatnak a jogosultak kamatok és költségek felszámítása nélkül. Ennél a kölcsönnél alsó jövedelemkorlát is van, az igénylők egy főre jutó nettó jövedelmének el kell érni a havi részlet négyszeresét, de nem lehet több, mint a minimálbér háromszorosa.

Az ilyen speciális lehetőségeken kívüli esetekben gyakran az életkoruk vagy a – túl magas – jövedelmük miatt csúsznak le az igénylők. A másik fő hátrány pedig az időzítés, sokan nem tudják a lakásvásárlásukkal megvárni az önkormányzati ügyintézést (év elején azért nem lehet igényelni, mert még nincs keret, nyáron azért, mert nem ülnek össze a döntéshozók, év végén azért, mert kimerült a keret, stb.).

Aki jogosult, úgy időzíti a lakásvásárlást, hogy a kérelmei is átfutnak és ehhez az eladója is megfelelő türelemmel rendelkezik, annak jól jöhetnek az ingyen százezrek és a kamatmentes milliók. Akik lemaradnak róla, azoknak még mindig ott vannak a kedvező kamatozású forint alapú lakáshitelek, amelyek közül néhány adat megadását követően meg is tudjuk mutatni a legkedvezőbbeket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés