A számlamegszüntetés egy rémálom lehet

A számlamegszüntetés egy rémálom lehet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-21
 

Amikor az ember megválni készül a bankjától, elvárja, hogy ugyanolyan flottul menjenek a dolgok, mint amikor üzletet kötöttek. Egy számla megszüntetése nem tűnik bonyolult műveletnek, ám a gyakorlatban meggyűlhet vele a bankos kolléga baja is.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Hallottunk olyan rémtörténetet, hogy egy bankszámla megszüntetésének szándékával betérő ügyfelet nem tudtak kiszolgálni, és átirányították abba a bankfiókba, ahol a számlát eredetileg nyitotta, mondván, megszüntetni is csak ott tudják. Ez finoman szólva is nonszensz, úgyhogy utánajártunk, miként működik ez a gyakorlatban, és milyen pikantériája lehet még egy számlazárásnak.

Melyik bankfiókban lehet számlát megszüntetni?

A megkérdezett bankok esetében egyöntetű volt a válasz erre a kérdésre, azaz bármelyik bankfiókot felkereshetjük a számla megszüntetése kapcsán, nem csak az úgynevezett honos fiókunkat. Megjegyezzük, nem is lenne elvárható, hogy az ügyfél adott esetben akárcsak 20-30 kilométert utazzon ezért egy másik településre.

Hirdetés

Hirdetés

Csak személyesen lehet eljárni?

Elsősorban a személyes megjelenés preferált, de egyes bankok biztosítanak egyéb lehetőséget is. Például kérhetjük a számlazárást levélben. Ez esetben tartalmaznia kell a megszüntetendő számla számát, az egyértelműen megfogalmazott szándékot, és ami a legfontosabb, hogy csak akkor végzik el a műveletet, ha a levelet az ügyfél a banknál bejelentett aláírásával látta el!

A levél tartalmával kapcsolatban mindig érdemes az adott bankkal előzetesen egyeztetni, de a dörzsöltebbek jobb esetben találnak iránymutatást a bankszámlára vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben is.

A személyes megjelenésen kívüli másik mód, ha magunk helyett másik személyt küldünk a bankba. Ez is gyakran előfordulhat, például ha az ügyfél idős koránál fogva, vagy betegsége miatt nem tud bemenni, hogy elintézze. Erre megoldás a meghatalmazás, amelyre vonatkozóan még szigorúbbak az előírások.

E kérdésben már nem volt egységes a bankok válasza. Ahol elfogadják, ott is változó, hogy milyen típusú dokumentumot várnak el. Van, ahol csak közjegyző előtt készített meghatalmazással rúghatunk labdába, máshol csak bizonyos számlaegyenleg felett kérik a közjegyzői hitelesítést. Megint máshol szóba jöhet ügyvéd, vagy csupán két tanú előtt aláírt meghatalmazás is. Az aláírás mintával való egyezés természetesen itt is nagyon fontos.

Hogyan lesz 0 Ft az egyenleg?

Ez egy kardinális kérdés tekintve, hogy csak 0 Ft-os egyenleg esetén lehet a bankszámlát megszüntetni. Ez még idáig nem bonyolult, azonban a nullás egyenleget kihozni néha művészet, amelynek kitanulásában a bankfióki kolléga rosszabb esetben magára van hagyva. A cikkünk elején említett rémtörténetben is ez volt az ügyintézés csúcspontja, amikor is a kolléga bokáig leizzadt, mire kiszámolta, mennyi az ügyfél által felvehető összeg.

A válaszadó bankok többségénél is ez a gyakorlat, azaz a fióki kolléga segítségével kell kiszámolni, mennyi marad a költségek levonása után. Csak bizonyos költségeket számol automatikusan a rendszer, azonban az ezek levonása után fennmaradó összeg átutalásának még díja van. Ha konkrétan 0-ra szeretnénk kihozni a végeredményt – ami sok esetben nem is lehetséges –, akkor marad a számolgatás.

Mi erre a megoldás? Ha nem kell konkrét összeget megjelölni, csak azt, hogy a fennmaradó egyenleget kérjük átutalni. Szerencsére ilyen gyakorlat is van.

Milyen költségek merülhetnek fel számlamegszüntetés kapcsán?

  • Számlamegszüntetés egyszeri díja (ezt a díjat csak fél éven belüli megszüntetés esetén alkalmazhatja a bank),
  • havi számlavezetési díj,
  • SMS szolgáltatás díja,
  • bankkártya díja,
  • de egyéb is felmerülhet a kapcsolódó szolgáltatásoktól függően.

A számlamegszüntetés legegyszerűbb módja

Az egyszerűsített bankváltás. Ennek keretében ugyanis nem kell bemenni a fiókba, azonban csak akkor alkalmazható, ha egy új számlát nyitunk valamely másik banknál.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés