A vészhelyzet alatt felértékelődhet a fogyasztóbarát lakáshitel egy apró előnye

A vészhelyzet alatt felértékelődhet a fogyasztóbarát lakáshitel egy apró előnye
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-12
 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) 2017 nyarától érhető el a hitelpiacon. Számos komoly előnye mellett – kamatplafon, bírálati idő maximuma, kötelező ajánlat – eltörpülhet a földhivatali ügyintézésre vonatkozó előírás. A járványveszély és a vészhelyzet azonban jelentősen átalakította az emberek gondolkodását, emiatt ez a jelentéktelennek tűnő szabály nagyon is felértékelődhet.

Az MNB 2017 nyarán hirdette meg a fogyasztóbarát minősítést a lakáshiteleknél. A bankoknak pályázni lehetett a minősítés elnyeréséhez, ehhez azonban lakáshitelüknek számos szigorú feltételt kellett teljesítenie, emiatt a konstrukciónak rengeteg előnye van egy sima lakáshitellel szemben.

A lakáshitellel kapcsolatos földhivatali ügyintézést a bank elintézheti helyettünk

Lakáshitelt eddig szinte mindenki a konstrukció ára, a bírálati idő és az egyszerű, átlátható folyamat alapján választott. Ez érthető, hiszen a legfontosabbak, hogy mennyit kell fizetnünk a hitelösszeg után, mennyi idő alatt kapjuk meg a pénzt és milyen dokumentumokra lenne szükségünk a hiteligényléshez.

Mindezen szempontok alapján a fogyasztóbarát lakáshitel egy remek választás lehet. A konstrukció induló kamata a kamatperiódushoz kapcsolódó referencia mutatót legfeljebb 3,5 százalékkal haladhatja meg. Emellett az induló költségek is maximalizálva vannak a fogyasztóbarát lakáshitel konstrukciónál.

A bírálati idő nem haladhatja meg a 15 – támogatott hitelkonstrukció esetén a 20 – munkanapot. (Egy sima lakáshitel bírálati ideje akár 4-8 hét is lehet.) Egy lakásvásárlásnál emiatt könnyebben lehet tervezni a vételár kifizetésének ütemezésével.

Előfordulhat az, hogy a pénzintézet utólagosan kér be újabb igazolásokat, dokumentumokat, vagy épp a már benyújtott papírokon szükséges valamit javítani. Egy MFL hitelnél az igényfelmérés során kapunk egy ellenőrző listát, amely tartalmazza milyen dokumentumokat kellene benyújtanunk a hitelfolyamat során. Emiatt jóval kisebb az esély arra, hogy valamit elfelejtünk, rosszul töltünk ki és emiatt utólagosan kelljen bármit is benyújtanunk.

A járvány, a kijárási tilalom miatt azonban olyan szempontok is előtérbe kerültek, mint a biztonság. Emiatt azonban felértékelődhet a fogyasztóbarát lakáshitel egy eddig kevésbé fontosnak hitt előnye. A konstrukció igénylésekor ugyanis kérhetjük, hogy a hitellel kapcsolatos földhivatali ügyintézést a bank intézze el helyettünk. Ezért a pénzintézet nem számíthat fel semmilyen díjat, de a földhivatali ügyintézés költségeit meg kell fizetnünk. Vagyis nem szükséges megjelennünk a földhivatalban beadni a hitelhez kapcsolódó iratokat, ami az elmúlt időszakban komoly előnyt jelenthetett.

Ez nem azt jelenti, hogy a lakásvásárláshoz kapcsolódó kérelmeket is beadja helyettünk a bank, azt nekünk – vagy épp ügyvédünknek – szükséges intéznie továbbra is.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a fontosabb a biztonság, vagy az átfutási idő?

A bank azonban várhatóan nem fogja azonnal elvinni az illetékes földhivatalba a dokumentumokat, sőt az is elképzelhető, hogy csak postán küldi be a kérelmet. (Ezt egyébként mi is megtehetjük, ha nem szeretnénk személyesen megjelenni a hivatalban.) Emiatt azonban elhúzódhat az ügyintézés, így később juthatunk pénzhez.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a 15 munkanapos bírálati időnek nem része a földhivatali ügyintézési idő, hiszen arra már a döntést követően, a szerződéskötés után kerül sor. Ha a személyes ügyintézést választjuk, akkor vélhetően hamarabb eljuthat a dokumentáció a földhivatalba. Éppen ezért, ha az idő lényeges szempont, akkor választhatjuk a személyes ügyintézést is. A fogyasztóbarát lakáshitelnek jelen helyzetben pont az az előnye, hogy mi eldönthetjük azt, hogyan szeretnénk a földhivatali dolgokat elintézni.

Ez közös előnye valamennyi fogyasztóbarát lakáshitelnek, így ez alapján nem érdemes közülük választani. Ugyanakkor a kamat, a THM (teljes hiteldíj mutató) jelentősen eltérhet az egyes banki ajánlatok között – természetesen mindegyik megfelel a pályázati kiírásban rögzített előírásoknak -, éppen ezért érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézni, hogy melyik pénzintézet kínálja a legolcsóbb konstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés