Aggasztó vihar előtti csend – Mi lesz így a befektetésemmel?

Aggasztó vihar előtti csend – Mi lesz így a befektetésemmel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-01 Frissítve: 2021-07-01
 

Az utóbbi egy évben az amerikai részvények úgy tudtak 14-16%-ot menni, hogy közben igazi megálló nem következett be. Ráadásul alig van mozgás, nyugodt minden, ami még gyanúsabb, talán ezért is kezdték egyre többen megkongatni a vészharangot. Az elemzők szerint itt az ideje egy nagyobb esésnek, így ha tehetjük, akkor ne mostanra időzítsük a beszállót. Vagy, ha már van érdekeltségünk részvényben, például egy vegyes alapon keresztül, akkor figyeljünk nagyon, és ne késlekedjünk, ha lépni kell.

Biztosan ismerjük azt az érzést, amikor minden a lehető legnagyobb rendben megy, de valami mégsem hagy bennünket nyugodni és a rossz érzésünk egy idő után valósággá válik. Mintha csak a Balatonon lennénk lent, amikor egyik pillanatban még örülünk a verőfényes napsütésnek, majd egy másik pillanatban orkán erejű széllel megérkezik a pusztító vihar. Valami ilyesmit érezhetnek most a befektetők is.

Nem gyakorta szoktunk foglalkozni a részvényekkel, azonban közvetetten olyan sokan kerülhetnek velük kapcsolatba (vegyes alapon, abszolút hozamú alapon, részvényalapon keresztül), hogy most mégiscsak billentyűzetet ragadtunk. Azért is, mert úgy látszik, túlságosan is nyugodt vizekre érkeztünk, ami után jellemzően csapkodás következik. És ha ilyen magasan van a részvények árfolyama, akkor ez vélhetően egy nagyobb esésben fog megmutatkozni.

Aki valaha kapcsolatba került a részvényekkel, az tudja, hogy ez nem gyerekjáték, a nagy kockázat felvállalása viszont idővel meghozza az eredményét. A kockázat alatt itt azt kell érteni, hogy ide-oda csapkodhat a részvények árfolyama. Lehet olyan rosszabb évünk, amikor bukunk 20%-ot, míg egy másikban a dupláját nyerjük vissza. Egy dolog viszont aggasztó tud lenni, mégpedig az, ha túl nagy a csend, és alig van mozgás.

Márpedig, ha a nemzetközi gazdasági sajtót végigpörgetjük, akkor úton-útfélen olyan cikkeket találunk, ahol erről írnak. A félelem indexszel (VIX-index) példálóznak, ami emberemlékezet óta nem volt ilyen alacsony szinten, vagyis alig mozdul a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500 index. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a legnagyobb 500 vállalat teljesítményét leképező index még sosem jár ilyen magasan, akkor már érthetővé válik az aggodalom.

Nézd meg, melyek számodra a legjobb befektetési alapok!

A legvalószínűbb forgatókönyv most több neves elemzőnél is az, hogy a megállót egy korrekció fogja követni. Ami ráférne a piacra, mert évek óta tart –szinte töretlenül – az emelkedés, és még az sem tudott ennek megálljt parancsolni, hogy Amerikának meglepetésre új elnöke lett Donald Trump személyében.

Logikus a gondolatmenet, hiszen ha a befektetők nem tudnak egyik irányba menni, mert miért érné meg egy már túlárazott részvényt megvenni (bár a cégek 73%-a jobbat jelentett eddig a várakozásnál), akkor az ellenkezőjét fogják tenni, vagyis eladni. Sokan vannak, akik az utóbbi években szépen bevásároltak részvényekből, sokat is kerestek rajta, de most csak az alkalomra várnak az eladáshoz.

Ez önmagában nem is lenne baj, de manapság túl gyorsan tudnak a befektetők megszabadulni a részvényeiktől, így a részvények visszaesése is gyorsabb és nagyobb lehet. Nagyon sokan ma már egy tőzsdén kereskedett alapon (röviden ETF-en) keresztül vesznek amerikai részvényeket (az alapkezelők is), ezeket pedig napon belül el lehet adni, miközben olyanok, mint egy befektetési alap. Sőt sok alap a trendeket figyeli és ha valami elkezd esni, akkor arra azonnal pánikszerű eladásokkal reagál.

Ilyen formában, aki most a beszálláson gondolkozik, annak érdemes kivárnia, mert bőven elképzelhető, hogy lesz hónapokon belül jobb beszállási pont is. Másként fogalmazva, miért vegyünk most drágán, ha később olcsóbban is tudunk. De úgy is gondolkozhatunk, hogy olyan befektetési alap mellett tesszük le a voksot, ami minden helyzetben pozitív hozamra törekszik. Tipikusan ilyenek az abszolút hozamú alapok.

Aki vegyes alapot vásárolt korábban, az is lehetőség szerint figyelje erősen a piacokat, mert a részvények esése magával ránthatja ezeknek az alapoknak a teljesítményét. Persze sok függ attól, hogy például mennyire vannak tele amerikai részvényekkel, vagy éppen más régiókat vásároltak, de ha Amerika esni fog, akkor azt Európa is meg fogja érezni. Az idő dönti el, hogy valóban kellett-e ennyire aggódni, vagy egy átmeneti megingás után minden folytatódik a megszokott kerékvágásban.

Hirdetés
Hirdetés