Aggódnak a nyugdíjmegtakarítók! Mi a helyes döntés ilyenkor?

Aggódnak a nyugdíjmegtakarítók! Mi a helyes döntés ilyenkor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-05 Frissítve: 2022-11-04
 

Egy friss amerikai tanulmány szerint eluralkodott az aggodalom a nyugdíjmegtakarítók körében: sokan csökkentették a megtakarításuk mértékét, vagy akár átmenetileg szüneteltetik az előtakarékosságot. Fontos azonban tudni, hogy a nyugdíjmegtakarításról szóló döntés során a hosszabb távú szempontokat érdemes érvényesíteni. Ha valaki indokolatlanul csökkenti a megtakarítását, saját magát hozhatja hátrányos helyzetbe.

Napvilágot látott az Allianz Biztosító friss felmérése, amelyben az amerikai nyugdíjmegtakarítók attitűdjét és közelmúltbeli pénzügyi döntéseiket vizsgálták. A válaszaikból egyértelműen kirajzolódik, hogy mostanra meghatározóvá váltak az inflációval kapcsolatos aggodalmak.

Sokan aggódnak az infláció miatt

Az infláció nemcsak Európában, de a tengerentúlon is rekordokat dönt: az Amerikai Egyesült Államokban 8,2 százalékra rúgott a szeptemberi fogyasztói árindex. Ez ugyan némi enyhülést jelez, de még mindig kiugróan magasnak tekinthető – nem csoda, hogy a válaszadók hangulata alapvetően pesszimista volt a felmérés során. A kutatás legfőbb megállapításait az alábbi ábrán szemléltetjük.

Hogyan vélekednek a nyugdíjcélra megtakarítók az inflációról? (2022 USA)

Az őszi felmérésben résztvevők 54 százaléka mondta azt, hogy az infláció miatt csökkentette a nyugdíjcélú befizetéseit, vagy akár teljes egészében szünetelteti a megtakarítását; 43 százalék pedig ugyanezen okból már hozzá is nyúlt a felhalmozott pénzösszeghez. A nyugdíjmegtakarítók 62 százaléka aggódik amiatt, hogy hamarosan bekövetkezhet egy gazdasági visszaesés (recesszió), és 71 százalékuk mondta azt, hogy van olyan befektetetlen tőkéje, amelyet a potenciális veszteségtől kíván ilyen módon megvédeni.

Hirdetés

Hirdetés

Mások a lehetőséget látják a helyzetben

A megkérdezettek elsöprő többsége (78%) vélekedett úgy, hogy ha idős korában rendelkezne egy garantált egyenletes bevétellel, az enyhítené az inflációval kapcsolatos aggodalmát. Ez jó hír, hiszen a meglévő nyugdíjmegtakarításuk pontosan ennek a célnak az elérését biztosíthatja számukra. Továbbá kétharmaduk (67%) válaszolta azt, hogy bár nyugtalanságot érez a befektetések kapcsán, de egy recessziót követő tőkepiaci fellendülésből nem szeretne kimaradni.

Az X generáció tagjai – az 1965 és 1980 között születettek – nagy többségükben azt gondolják, mielőbb növelniük kell a nyugdíjcélú megtakarításaikat, különben kicsúsznak az időből, és nem lesznek képesek kényelmes időskori megélhetést biztosítani önmaguk számára. A leginkább vakmerőnek az Y generáció képviselői (az 1981-1996 között születettek) bizonyultak: 40 százalékban jelezték, hogy készen állnak befektetni a jelenlegi helyzetben.

Érdemes egyet hátralépni

A rövid távú gazdasági kilátások képesek ugyan jelentősen befolyásolni a kisbefektetői hangulatot, mégis érdemes egy lépéssel távolabbról szemlélni a nyugdíj-előtakarékosság ügyét. A fejlett világ társadalmai már évtizedek óta megállíthatatlanul öregszenek: ez a trend hazánkban is megfigyelhető. Ilyen körülmények között előbb-utóbb felüti a fejét a nyugdíjprobléma, miszerint a fogyatkozó létszámú aktív generáció nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani az egyre népesebb nyugdíjas korosztály számára.

A fentebb bemutatott tanulmánnyal párhuzamosan a K&H Biztosító is publikált egy felmérést a magyar középkorú réteg (30-59 évesek) vonatkozó vélekedéseiről. Ebből megtudhattuk, hogy a magyarok szerint havi 305 ezer forintból lehetne kényelmesen megélni nyugdíjasként. A szűkös megélhetés anyagi feltétele havi 184 ezer forint lenne, míg havi 143 ezer forintból már nem lehet kijönni.

Mennyi pénzből lehet megélni nyugdíjasként? (KH Biztos Jövő felmérés, 2022)

Ennek fényében különösen lesújtó képet fest a jelenlegi magyar valóság. A Bankmonitor becslése szerint 2022. év elején mindössze 140 200 forintra rúgott a mediánnyugdíj, tehát az idősek több mint fele kevesebb pénzt kapott a puszta megélhetéshez is kevésnek titulált 143 ezer forintnál.

A megyei szintű nyugdíjstatisztikák azt is megmutatják, hogy az átlagnyugdíj csak Budapesten haladja meg a szűkös megélhetéshez kellő 184 ezer forintot, míg a 19 megye mindegyikében ennél alacsonyabb az átlagos összeg. (Igaz, hogy idén 13,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat, de közben az éves infláció elérheti a 14 százalékot is.)

Havi 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat pedig csak a legszerencsésebb 5 százalék kap, tehát az idősek elsöprő többsége számára elképzelhetetlen egy ilyen mértékű ellátás, és ezzel együtt a kényelmesnek ítélt megélhetés is.

Mi a helyes döntés a mostani helyzetben?

Láthattuk, hogy a megtakarítók most alapvetően aggódnak az infláció miatt, és ez sokakat arra késztetett, hogy mérsékeljék vagy felfüggesszék a befizetéseiket. Ettől függetlenül azonban továbbra is igen súlyosnak látják a nyugdíjhelyzetet, amely ráadásul az idő előrehaladtával csak rosszabbodni fog. A K&H kutatásában résztvevők 75 százaléka arra számít, hogy nem tud majd megélni az állami nyugdíjból, és 87 százalékuk nagyon fontosnak tartja az öngondoskodást.

Racionális szemszögből nézve tehát a nyugdíjcélú megtakarítások fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az aktuális gazdasági turbulenciák miatti óvatosság teljesen érthető, de ezzel együtt is kifejezetten érdemes folytatni a rendszeres megtakarítást. A tisztánlátás érdekében kiszámoltuk, hogy mai értéken mekkora anyagi veszteséget okozna a szüneteltetés, attól függően, hogy mikor indult az előtakarékosság.

Mekkora veszteséget okoz egy nyugdíjmegtakarítás 2 évig tartó szüneteltetése?

A példában vizsgált megtakarítók havonta 30 ezer forintot tesznek félre idős korukra, amit 6 évvel ezelőtt kezdtek el, adott életkorban. Ezt követően valamilyen oknál fogva 2 évig szüneteltetik a befizetéseiket, majd 2 év elteltével visszatérnek a rendszeres öngondoskodáshoz.

Az ábra megmutatja, hogy mai értéken mekkora veszteséget okoz nekik ez a döntés, azaz mennyivel több pénzük lehetett volna, ha nem hagyják ki ezt a két éves időszakot. Például a 35 éves korában induló, ma éppen 41 éves megtakarító mai értéken 1,4 millió forintot veszítene azzal, ha két évig szüneteltetné a megtakarítását. Ugyanis ennyivel kevesebb pénzzel mehetne nyugdíjba, holott a kimaradó befizetései alig 720 ezer forintot tesznek ki ebből. A fennmaradó rész a meg nem kapott állami támogatásból, illetve az elveszített hozamokból adódik.

Tervezd meg a megtakarítási lépéseidet!

Az eredményes nyugdíj-előtakarékossághoz kulcsfontosságú egy előre meghatározott terv, amelyhez bizonyos bonyodalmak felmerülése esetén is tarthatjuk magunkat. Érdemes előre átgondolni a lehetséges forgatókönyveket, és felkészülni minden eshetőségre. Bárkivel előfordulhat, hogy átmeneti jelleggel pénzügyi nehézségei adódnak, de ideális esetben ez nem megy a megtakarításai rovására.

A nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek számára egy hasznos trükk lehet az, ha kihasználják az eseti befizetés lehetőségét. Ez a típusú tartalék különösen jól jöhet akkor, ha néhány hónapig nem tudnák félretenni a megszokott összegeket. Ilyenkor általában van mód arra, hogy a szabad felhasználású eseti befizetéseikből átvezessék a szükséges összegeket a nyugdíjcélú számlára, így gyakorlatilag díjcsökkentés vagy szüneteltetés nélkül is áthidalható a kérdéses időszak.

Minden megtakarításnak megvan a saját szerepe

Fontos alapelv, hogy először a pénzügyi célokat érdemes meghatározni, és csak azután lehet megfelelő befektetési formát választani hozzájuk. Mindenképpen ajánlott rendelkeznünk 6-12 havi megélhetésre elegendő biztonsági tartalékkal, amelyet egy könnyen hozzáférhető és biztonságos helyen tartunk: ez lehet például bankbetét vagy lakossági állampapír. A hosszabb távú pénzügyi célokra ezzel párhuzamosan választhatunk más típusú megtakarításokat: erre kézenfekvő példa egy nyugdíj-előtakarékosság.

A kiválasztott megtakarításokat ezt követően a célnak megfelelően – úgy is mondhatnánk: „rendeltetésszerűen” – érdemes használni. A biztonsági tartalék funkciója az, hogy egy váratlan kiadás vagy jövedelemkiesés esetén is rendelkezésre álljon egy kellő mennyiségű, felhasználható pénzösszeg. A nyugdíjcélú megtakarítás pedig az időskori jövedelemkiegészítés eszköze, amelyre mindenkinek égető szüksége lesz, tekintve a demográfiai folyamatokat, illetve a nyugdíjkassza mai helyzetét.

Kalkulálj
Ha szeretnél szakértői segítséget igénybe venni a megtakarítási és befektetési stratégiád megtervezéséhez, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorait, és vedd fel velünk a kapcsolatot!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés