Akár 14 millió forintot is nyerhetnek a fiatalok a Babaváró kamatmentességével!

Akár 14 millió forintot is nyerhetnek a fiatalok a Babaváró kamatmentességével!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-09 Frissítve: 2023-03-10
 

A Babaváró hitelesek 64 százalékának jó esetben a futamidő végéig nem kell már kamatot fizetnie, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből. Ez azt jelenti, hogy vagy már igényléskor úton volt a baba, vagy az igénylést követően született legalább egy gyerek. A kamatmentességgel elérhető relatív pénzügyi előny annál nagyobb, minél jobban drágulnak a piaci hitelek. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, mi most a helyzet.

A Babaváró hitelesek körében 2022 júniusában végzett MNB kérdőíves felmérés alapján a hitelfelvevők 59 százalékának nem volt gyereke a hitel felvételekor, míg 26 százalékuk egy, 11 százalékuk pedig 2 gyereket nevelt az igényléskor. 64 százalék esetében a Babaváró hitel felvétele óta legalább egy gyerek született, így számukra a hitel már biztosan kamatmentes a futamidő végéig, feltéve, hogy nem veszítik el valamely okból a támogatási jogosultságot.

Mennyivel olcsóbb a Babaváró hitel egy lakáshitelhez képest?

Az adósok 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Babaváró hitel folyósítását követően legalább három gyermek vállalását tervezik, melynek megvalósulása esetén a kölcsön teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá alakul. Amennyiben a Babavárót már úgy igényli a pár, hogy úton van a baba, a második és a harmadik gyerek pedig ezt az ezt követő 6 éven belül megérkezik, akkor pedig egyetlen forintot sem kell végül visszafizetnie a párnak. 

Hirdetés

Hirdetés

Már a kamatmentesség is óriási pénzügyi előnyt jelent

A Babaváró hitel a felvételt követő 5 évben mindenképpen kamatmentes, amennyiben nem történik olyan változás, ami miatt a pár elveszítheti az ehhez szükséges állami támogatást. Ilyen például a válás, vagy az, ha a pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme, de ugyanez a következménye annak is, ha a megszületett gyerek nem a szüleivel él a továbbiakban. Ezek egyébként két negatív következménnyel járhatnak: egyrészt a hitel piaci kamatozású kölcsönné alakul a továbbiakra, másrészt az addig igénybe vett állami támogatás összegét 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni. (Amennyiben a pár úgy válik el az első 5 évben, hogy született közben közös gyerekük, akkor a hitel piaci kamatozású lesz, ám a támogatást nem kell visszafizetniük.)

A Babaváró hitel akkor marad kamatmentes a futamidő végéig, ha a felvételt követő 5 évben legalább egy gyerek születik, vagy a magzat betölti a 12 hetes kort. A kamatkedvezménnyel elérhető relatív pénzügyi előny a piaci hitelek drágulásával együtt nő, hiszen a lakáscélú jelzáloghitelek kamata most 8,4 százaléknál kezdődik. Ez azt jelenti, hogy míg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerinti legkedvezőbb, 20 éves futamidejű lakáscélú jelzáloghitel havi törlesztője 87 ezer Ft, a Babaváró hitelért mindössze 46 ezer Ft-ot kell fizetni ugyanilyen paraméterekkel.

Még nagyobb a pénzügyi különbség akkor, ha a Babavárót az ugyancsak szabad célú jelzáloghitelekkel hasonlítjuk össze, itt ugyanis 10,7%-os a hitelalkulátor szerint elérhető legkedvezőbb kamat, ami 101 ezer Ft-os havi törlesztőt jelent. Ez utóbbi esetben kicsivel 55 ezer Ft felett lesz a különbség havi szinten.

Kalkulálj
Mivel a hitelkamatok folyamatosan változnak, az aktuálisan elérhető kondíciókat célszerű a folyamatosan frissülő lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorokkal ellenőrizni:

A hitel teljes visszafizetését illetően még nagyobb a pénzügyi előny: egy Babavárót igénylő pár a 10 millió Ft összegű hiteléért 10,4 millió Ft-tal, illetve 13,7 millió Ft-tal fizet kevesebbet vissza annál, mintha lakáscélú, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett volna fel.

Babaváró hitel személyi kölcsön helyett?

Nem csak a jelzáloghitelekkel, hanem az ingatlanfedezet bevonása nélkül igényelhető, szabad célú és végig fix kamatú személyi hitelekkel is összemérhető a Babaváró konstrukció pénzügyi előnye. Az összehasonlítást itt azonban nehezíti az, hogy bár a személyi kölcsönnel felvehető összeg maximuma a Babaváróhoz hasonlóan 10 millió Ft, a bankok jelenleg legfeljebb 8 éves futamidőig mennek el, így (450 000 Ft nettó igazolt jövedelemmel) jelenleg 10,37 százalék a legkedvezőbb kamat. Ennek a havi törlesztője 154 500 Ft, amihez 14,8 millió Ft teljes visszafizetés tartozik. A Babaváró hitel esetében 10 millió Ft hitelösszegnél a futamidő legfeljebb 19 évig csökkenthető, ugyanis ennél rövidebb időnél a havi törlesztő 50 ezer Ft fölé menne, amit azonban a jogszabály nem tesz lehetővé.

Ha mégis szeretnénk egymásnak ugrasztani a két hiteltípust, akkor persze csökkenthető a hitelösszeg 4,5 millió Ft-ra, bár a tapasztalat az, hogy a többség igyekszik kihasználni a Babaváró maximális keretösszegét. Már csak azért is, mert a Babaváró egyetlen alkalommal igényelhető, vagyis aki 10 millió Ft-nál kisebb összeget igényel, az később már nem kaphatja meg a különbözetet. Másrést, ha a pár úgy számol, hogy a hitel felvételét követő 5 évben gyereket vállalnának, akkor kisebb hitelösszegnél is célszerű minél hosszabb futamidőt (max. 20 év) választaniuk, hiszen így a havi törlesztő alacsony lesz, a kamatmentesség miatt pedig ez nem jár plusz kiadással.

Egy példa: 4,5 millió Ft hitelösszeg és 8 éves futamidő kombinálásával a Babaváró havi törlesztője még éppen 50 ezer Ft alatt tartható (kb. 48 800 Ft), aminél 4,6 millió Ft-ot kell végül visszafizetni a banknak. Egy kifejezetten kedvező személyi kölcsön esetében (450 ezer Ft nettó jövedelemmel) a kamat 13,25%-ról indul, ami 77 ezer Ft havi törlesztőt jelent, aminél a teljes visszafizetés 7,4 millió Ft lesz. Vagyis teljes futamidő alatt 2,8 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetnie egy Babaváró hitel igénylőnek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés