Akár 200 ezer forintot is spórolhatunk a bankszámlán két év alatt, ha okosan veszünk fel készpénzt!

Akár 200 ezer forintot is spórolhatunk a bankszámlán két év alatt, ha okosan veszünk fel készpénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-21
 

Te tudod, hogy mennyit fizetsz évente csak azért, mert használod a banknál tárolt pénzedet? Ha nem szoktál odafigyelni a havi számlakivonatodra és az évente érkező díjkimutatás sem éri el az ingerküszöbödet, akkor ez talán segíteni fog: két év alatt akár 200 ezer forint kiadással is járhat a bankolás! A leginkább megdöbbentő ebben az, hogy a kiadás nagy része úgy jön össze, hogy meggondolatlanul veszünk fel készpénzt a bankjegykiadó-automatákból. Pedig egy kis odafigyeléssel könnyen elérhető, hogy egyetlen forintot se kelljen fizetnünk ezért.

Valószínűleg te is hallottál már arról, hogy a bankoknak ingyenes készpénzfelvételt kell biztosítaniuk minden ügyfelük számára. Igen ám, de van pár feltétel, ami miatt ezt sokan végül nem használják ki.

Sokan például nem tudják, hogy a lehetőség nem automatikusan jár, hanem nyilatkozni kell arról, hogy ezt melyik bankszámlánkra szeretnénk igénybe venni.

A díjmentesség ezen kívül nem korlátlan, a bankoknak havonta 2 pénzfelvételt kell költségmentesen biztosítaniuk, összesen 150 ezer forint értékben. Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy ezt az összeget viszont bármelyik bank automatájából fel lehet venni, ami  azért lényeges, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb számlát kínáló banknak éppen nincs a környékünkön ATM-je , ám ha más banknak van automatája a közelben, akkor ez máris nem jelent olyan nagy problémát.

Bankszámlák költsége az első 2 évben, ha sokszor veszünk fel készpénzt ATM-ből

Sokan azt sem tudják, hogy az ingyenességet mindenki egyetlen számlájára igényelheti, vagyis, ha több számlánk van, akkor ezek közül a legjobb esetben is csak egynél nem kell fizetnünk. A bankmonitor szakértői gyakran találkoznak olyanokkal, akik azért buknak évente több tízezer forintot, mert egy régebbi, már nem is használt számlájukra él az ingyenesség, miközben az újabb, aktív számla esetében fizetnek, mint a katonatiszt. Ez pedig felesleges pénzkidobás!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet jobb ajánlat a jogszabályban kikényszerített ingyenességnél!

Bonyolítja a helyzetet, hogy amennyiben egy számlát többen is használnak, akkor rájuk együttesen érvényes a készpénzfelvételi limit, vagyis például egy házaspár ilyenkor együttesen vehet fel maximum 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben.

Szép-szép a bankokra jogszabályban ráerőltetett ingyenesség, előfordulhat azonban, hogy jobb ajánlatot kapunk, ha erről hajlandók vagyunk lemondani. A CIB ECO Plusz bankszámlát választók például minden hónapban az első alkalommal díjmentesen vehetnek fel készpénzt a számlán lévő keret erejéig a bank saját automatáiból, feltéve, hogy lemondanak a két ingyenes lehetőségről. Ez azoknak lehet előnyös, akiknek havonta egy alkalommal van szükségük nagyobb összegre, és van a közelükben CIB-es ATM.

A CIB ECO Plusz számla nem csak a készpénzfelvétel miatt érdekes, átlagos használat mellett ugyanis havi és tranzakciós díjak nélkül használható, így két évig akár teljesen ingyenes bankolást kínál. Ugyanakkor fontos a tudatosság, hiszen az ingyenes lehetőségen túl minden egyes készpénzkivétel 846 Ft-ba kerül.

Bankszámlák teljes költsége az első 2 évben, ha kihasználjuk az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget

A Raiffeisen Bank más típusú kedvezményt kínál a Prémium Gold 2.0 számlájához: ha valaki kéri a jogszabályban előírt 2 ingyenes felvételt, akkor ő további két alkalommal díjmentesen juthat készpénzhez bármelyik belföldi ATM-ből. Míg, ha nem kéri, akkor havonta összesen négyszer vehet fel költségmentesen pénzt bármelyik Raiffeisen automatából. Az előbbi megoldás azoknak lehet előnyös, akiknek nincs a környékén a stilizált lófejes logójú bank ATM-jeiből, míg az utóbbit akkor érheti meg választani, ha van ilyen automata a környéken, hiszen ekkor egyáltalán nem kell foglalkozni az összeghatárokkal.

Bármelyik bankszámlán spórolhatunk

A táblázatunkban jól látszik, hogy a fizetendő díjakat illetően jelentős összeget spórolhatunk azzal, ha okosan veszünk fel készpénzt, vagyis kihasználjuk a jogszabály biztosította ingyenességet. Elképesztő, de rossz készpénzfelvételi szokással – például havonta 10 alkalommal, összesen 300 ezer Ft értékben veszünk fel készpénz saját, valamint 2 alkalommal, összesen 50 ezer Ft értékben más bank automatájából – két év alatt akár 200 ezer forintot is elkölthetünk, amiből akár egy kétszemélyes római vakáció is kihozható repülőjeggyel, szállással, valamint némi proseccóval és pizzával.

Hogy mennyire a készpénzfelvétel adja egy számla teljes költségének zömét, jól mutatja, hogy általában az összköltség 60-100%-a ebből jön össze. Ez azért lehetséges, mert a bankok akár 500-1000 forintot is felszámolnak egy-egy ATM használatért, az ár pedig szinte mindig akkor magasabb, ha más bank készülékét használjuk. Ám, ha nem tudunk leszokni a készpénzről, akkor is van lehetőségünk spórolni, hiszen látható, még a fenti példa esetében is 160 ezer Ft differencia van a legolcsóbb és a legdrágább számla teljes költsége között.

Mit tehetünk, hogy a lehető legkevesebbet fizessük?

Először is ellenőrizd, hogy a bankszámládra megigényelted-e az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget? Ha nem, akkor ezt érdemes minél hamarabb pótolni. A következő lépés az, hogy igyekszel havonta maximum 2 alkalommal, legfeljebb 150 ezer forint készpénzt felvenni, és amit csak tudsz, bankkártyával fizetni, netbankok utalni. A kártyás fizetés ugyanis szinte minden esetben ingyenes – az üzlet fizet jutalékot ezután -, a netbanki utalás pedig az egyik legolcsóbb módja annak, hogy pénzt juttass el egy másik számlára.

Már nem ördöngösség a bankváltás

Hiába azonban az okos és átgondolt bankolás, nem minden számlát tudsz lenullázni, erre csak néhány esetben van lehetőséged. Ha ilyen számlát szeretnél, akkor dönthetsz úgy, hogy bankot váltasz, ami szerencsére ma már egyáltalán nem ördöngösség. A egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően ugyanis elég bemenned az új bank valamelyik fiókjába, és számlanyitáskor nyilatkozni arról, hogy intézzék el helyetted a bankváltást. Ennek során átmozgatják a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízásokat is, így ha minden jól megy, ezekkel sem kell majd foglalkoznod. (Persze azért ellenőrizz le mindent utólag, mert bármikor becsúszhat egy adminisztrációs hiba, ami miatt esetleg elmarad egy fontos számla befizetése.) Amennyiben pedig minden rendben lezajlott, akkor akár azt is kérheted, hogy a procedúra végeztével a régi számlád szűnjön meg, a rajta lévő összeget pedig utalják át az új számládra.

A bankszámla kalkulátorral forintra pontosan ellenőrizheted, hogy mennyit kellene fizetned a bankolásért a magyarországi bankoknál, és persze azt is megtudhatod, hogy elérhető-e számodra teljesen ingyenes számla:    

 

Hirdetés
Hirdetés