Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák. 

A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem és az ingatlan értéke (valamint a teljes fennálló hiteltartozásunk) határozza meg. Az elmúlt években mind a jövedelmek, mind az ingatlanárak – nemzetgazdasági átlagban – jelentős pozitív változáson mentek keresztül. Éves szinten 10% felett nőttek a bérek és jelentősen emelkedtek az ingatlanárak.

Mindebből az adódik, hogy egy 3-5 évvel ezelőtt állapothoz viszonyítva:

  • ~25%-kal magasabb jövedelem
  • ~20-50% magasabb ingatlanérték (lokációtól függően)
  • és időközbeni törlesztések miatt (10-15%-kal) alacsonyabb hiteltartozással

rendelkezik az átlagos adós.

Fentiek együttesen (minden más feltétel változatlansága mellett is) 0,5%-0,7%ponttal kedvezőbb kamatszintet eredményezhetnek ugyanazon család számára. Fontos tudni azonban, hogy az adós hitelminősítéséhez kapcsolódó kamat megállapítást csak a bankok egy része alkalmaz, így ezeknél érvényesül ezen hatás. Más bankoknál (ahol csak hitelképes, vagy nem az adós megközelítés uralkodik) önmagában a magasabb jövedelemszint jelenthet egy kedvezőbb kamatajánlatot.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkiváltás ára

Egy lakáshitelt jellemzően 1,5% körüli díj ellenében válthatunk ki meglévő bankunknál. Az új hitel pedig egy jó választás esetén 0 Ft kezdeti költséget fog számunkra jelenteni. Természetes, hogy minden hitelkiváltás esetén teljes, azaz a hitelkiváltás egyedi költségeit is tartalmazó pénzügyi összesítés alapján érdemes dönteni (nem elfelejtve például a hitelt nyújtó banknál megnyitásra kerülő bankszámlához kapcsolódó költségeket sem).

A hitelkiváltás átfutási ideje

Lakáshitel esetén a teljes ügyintézés kb. 6 hetet vesz igénybe, míg személyi kölcsön esetén ugyanez 1 naptól másfél hétig terjedhet.

Leggyakoribb hibák hitelkiváltásnál

  1. Az első és leggyakoribb hiba, hogy az adósok többsége egyáltalán nem vizsgálja felül a meglévő hiteleit rendszeresen

amikor a hitelkiváltás elindul:

  1. A havi törlesztésre fókuszál az adós, melyet a futamidő megnövelésével ér el -> összességében rosszabb hitelkonstrukcióban köthet ki pénzügyi értelemben
  2. Nem számol az adós a kapcsolódó költségekkel (meglévő bank előtörlesztési díja, új bank kezdeti költségei, számlavezetési díjak)
  3. Nem veszi figyelembe az adós a két hitel kockázata közötti különbséget (hosszú távon fix törlesztésű hitelt rövid távon változó törlesztésű hitelre cserél le)
  4. Lakáshitel kiváltásnál szabadfelhasználású hitellé változtatja a konstrukciót, így a lakástakarékpénztári megtakarítását nem tudja felhasználni előtörlesztésre
  5. Munkahelyváltás, vagy vállalkozó státuszba kerülés időzítését rosszul választja meg -> próbaidő alatt nem hitelezhető az adós és 12 hónapnál rövidebb vállalkozói múlt komoly problémákat okoz a hitelkiváltásnál
  6. Tiszta és igazolt jövedelemmel rendelkező munkahelyről, zsebbe fizető munkahelyre váltunk (már önmagában a készpénzben kapott – de igazolt – fizetés is komoly gondot okozhat hitelezhetőség szempontjából)

Ami elengedhetetlen a hitelkiváltáshoz

Fontos kiemelni, hogy sikeres hitelkiváltás lebonyolításához nem rendelkezhetünk hátralékos hitellel (így fel sem merülhet, hogy a KHR/BAR listán szerepelünk). Vállalkozók esetében legalább 12 hónapos vállalkozói múlttal kell rendelkezni a jövedelem elfogadáshoz (divat lett a KATA-ra való átállás!), de a legszerencsésebb az egy teljes lezárt üzleti év megléte.

Nézze meg kalkulátorunkkal, hogy melyek most az igényeihez leginkább illő lakáshitelek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés