Átmeneti könnyítés helyett tartósan olcsó forrás vállalkozásoknak: váltsd ki a kamatstop alatt lévő hiteled!

Átmeneti könnyítés helyett tartósan olcsó forrás vállalkozásoknak: váltsd ki a kamatstop alatt lévő hiteled!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-16 Frissítve: 2023-02-27
 

Jelentős, ám csak átmeneti könnyítést kapott az a 60 ezer vállalkozás, amely változó kamatozású piaci hitellel rendelkezett 2022. derekán, amikor kiterjesztették a kamatstop intézményét a vállalkozásokra is. Ez a védőháló azonban csak idén július 1-ig óvja a cégeket a rendkívüli mértékben emelkedő kamatköltségektől. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a kamatstoppot meghosszabbítják-e nyáron. Az viszont tény, hogy vannak olyan kedvezményes hitelek, amelyek hitelkiváltásra is felhasználhatóak – ezek révén a kamatstop védelme alá került cégek további jelentős összegeket takaríthatnának meg. Nézzük, hogyan!

A kormány október második felében jelentette be, hogy a vállalkozások piaci hiteleire is kiterjeszti a kamatstopot. A döntés minden állami támogatással nem érintett kis- és középvállalatoknak nyújtott változó kamatozású hitelre és lízingszerződésre vonatkozott. A 2022. november 15.-ével, automatikusan életbe lépett szabály hatalmas könnyítést jelentett az érintett cégeknek. (A részletes feltételekről korábbi összefoglalónkból lehet tájékozódni.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit takarít meg egy cég a kamatstoppal?

A céges változó kamatozású hitelek kamatát jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötötték (kötik). Az ügyleti kamat az aktuális Bubor fixing és a kamatfelár összege. A leggyakrabban az 1, illetve a 3 havi Bubor a referenciaérték, amelyhez általában 1-8 százalék közötti kamatfelár adódik hozzá. A kamatperiódus (amilyen időközönként a referenciakamat változásához igazítják az ügyleti kamatot) döntően 1, illetve 3 hónap.

A kamatstopnak köszönhető megtakarítás mértékének érzékeltetéséhez vegyünk egy 2022. év elején igényelt 3 éves, 50 millió forint összegű forgóeszközhitelt, amelynek kamata a 3 havi Bubor érték plusz 4 százalék kamatfelár volt. A február végi 3 havi Bubor fixinggel számolva ennek a céges kölcsönnek az induló ügyleti kamata 8 százalék volt, amely aztán három hónappal később (a Bubor rendkívül gyors növekedéséből adódóan) már 10,75, további három hónap múlva 15,96 százalék, novemberre pedig 20,76 százalékra nőtt. Alig nyolc hónap alatt a két és félszeresére ugrott tehát.

Itt lépett be a kamatstop, amellyel a kamat változó részét (a Bubor értékeket) a július 28.-ai szinteken rögzítették.

Jó tudni
A 2022. június 28.-i Bubor érték az 1 hónapos Bubor esetén 7,32, a 3 hónapos Bubornál 7,77, a 6 hónapos Bubornál 8,23, a 12 hónapos Bubornál 8,68 százalék volt.

A példában szereplő hitelnél (ahol a referenciaérték a 3 havi Bubor) tehát 7,77 százalékon fixálták a kamatszámításnál figyelembe vehető referenciaértéket. Ennek alapján az 50 millió forintos forgóeszközhitelén a vállalkozás valamivel több mint egymillió forint kamatköltséget takarított meg november közepe és február vége között a kamatstopnak köszönhetően. (A 3 havi Bubor fixing az elmúlt 3 hónapban 16 százalék körül mozgott, a vállalkozás hitelének ügyleti kamata ennek megfelelően a kamatstop nélkül végig 20 százalék fölött lett volna. Az egymillió forintos megtakarítás ennek a három és fél hónapnak a kamatstop nélkül érvényes és a ténylegesen fizetett kamat különbözete.)

A kamatstop révén elért megtakarítás nem kevés, de lehetne ennél jóval több is!

A megoldás a hitelkiváltás

Jelenleg szabad felhasználású forgóeszközhitel évi 5 százalékos fix kamattal is felvehető. Az új Széchenyi Kártya Hitelkonstrukciók ráadásul hitelkiváltásra is felhasználhatók.

Ha a példában szereplő cég a 3 éves futamidejű, 50 millió forintos, jelenleg kamatstop alatt lévő forgóeszközhitelét az e célra szolgáló Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ felvételével kiváltja, további hatalmas összeget takaríthat meg. Ez utóbbinál a teljes futamidő alatt kifizetendő kamat kevesebb mint fele (42 százaléka) lenne annak, amit a cég akkor kifizetne, ha a 2022. elején felvett, jelenleg kamatstop alatt lévő hitele a futamidő végéig a kamatstop védelme alatt maradna.

Teljes kamatköltség 50 millió forint, 3 éves futamidejű forgóeszközhitelre.

A megtakarítás az 50 millió forintos hitelnél még akkor is óriási, ha azt feltételezzük, hogy a piaci hitel 2022. november 15.-étől (ekkor lépett érvénybe a kamatstop), a futamidő végéig (2024 decemberig) a kamatstop alatt marad. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy egyelőre 2023. június 30.-ig él a kamatstop és semmilyen garancia nincs arra, hogy nyáron meghosszabbítják a lehetőséget. A példában pedig úgy számoltunk, hogy a kamatstop 2024 végéig (további másfél évig) érvényben marad. (Megnéztük azt is – az ábrán az első oszlop – hogyan alakulna a példában szereplő hitel kamatköltsége kamatstop nélkül azt feltételezve, hogy az irányadó Bubor érték a futamidő végéig 16 százalék körüli szinten marad. Ez utóbbi esetben a vállalkozás az 50 milliós kölcsön után közel 14 millió forint kamatot fizetne a három év alatt.)

Széchenyi Kártya Program MAX+

Nem kérdés tehát, hogy mindazon cégeknek, amelyek megfelelnek a Széchenyi Kártya Program üzletszabályzatában szereplő feltételeknek, érdemes a meglévő, jelenleg kamatstop alatt lévő változó kamatozású hiteleiket új Széchenyi hitelre cserélni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Arról, hogy mely vállalkozások, milyen célra, illetve feltételekkel vehetnek fel új Széchenyi hitelt, részletesen bemutattuk korábbi összeállításunkban. Fontos figyelni ugyanakkor arra, hogy a jelenlegi feltételekkel a Széchenyi hitelek az esztendő első felében érhetőek el – minél előbb célszerű tehát a hiteligénylés folyamatát elindítani.

  Ötlet
  A gyors és felesleges idegeskedésektől mentes ügyintézés érdekében keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit, akik ismerik a bankok gyakorlatát és az igénylés teljes folyamatában segítségedre lesznek.
  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés