Augusztus végéig változatlan formában meghosszabbítják a moratóriumot

Augusztus végéig változatlan formában meghosszabbítják a moratóriumot

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-20
 

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, hogy a moratóriumot változatlan formában augusztus végéig meghosszabbítják. A szüneteltetést ezt követően sem vezetnék ki teljesen: valamilyen formában a rászoruló, pénzügyi nehézséggel küzdő csoportok számára továbbra is elérhető lesz a törlesztési moratórium.

A hitelmoratórium, azaz a törlesztés szüneteltetés ideje alatt az adósoknak a kölcsönük után nem kell megfizetni a havi törlesztőrészleteket, díjakat. Minden 2020. március 18-ig folyósított kölcsönre automatikusan érvényes a szüneteltetés, ez azonban nem azt jelenti, hogy kötelező is lenne: az adósok bármikor kiléphetnek a moratóriumból, sőt egy nem várt fizetési nehézség miatt akár vissza is léphetnek.

A szüneteltetés jelenleg a jogszabályban rögzített lejárata 2021. június vége, azonban Gulyás Gergely mai bejelentése alapján változatlan formában meg lesz hosszabbítva a szüneteltetés augusztus végéig.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelentene a moratórium újabb két hónapos meghosszabbítása?

A hosszabbítás hatását nézzük meg egy személyi kölcsön példáján keresztül. A moratórium eredeti indulásakor – 2020.03.18-án – a fennálló tartozás 1,5 millió forint volt, a hátralévő futamidő 5 év, a kamat 9%.

A szüneteltetés két hónapos hosszabbítása miatt a futamidő kitolást is meg kell növelni. Gyakorlatilag eggyel több törlesztőrészlete lesz az adósnak, mint ha június végén lejárna a moratórium. A teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne minimálisan 18 ezer forinttal.

Nem vezetik ki teljesen nyár végén a moratóriumot

Augusztus végével sem mondhatunk végleg búcsút a szüneteltetésnek, egyes veszélyeztetett csoportoknak megmarad a moratórium. Arról még nem tudni, hogy milyen formában, kiknek és meddig lesz elérhető a szüneteltetés.

Eddig lehetett hallani olyan hírekről is, hogy a nyáron lehetne jelezni a bankok felé azt, ha valaki bent szeretne maradni a moratóriumban. (Vagyis mindenkire érvényes lenne, aki ezt kérné.)

De az is elképzelhető, hogy meghatározott csoportok számára lesz elérhető a törlesztés szüneteltetése ősztől. (Az eredeti tervek szerint a 2020 év végén bevezetett fél éves hosszabbítás is csak meghatározott csoportokra lett volna érvényes: a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők és a nyugdíjasok élhettek volna a továbbra is a szüneteltetéssel. Rajtuk kívül még a bajba jutott cégek kérhették volna a hiteltörlesztésük szüneteltetését.)

Az időtáv is kérdéses, jelen állapot szerint az is elképzelhető, hogy 2022. június végéig meghosszabbítják a moratóriumot a veszélyeztetett csoportoknak.

Mindezekről a későbbiek során fog majd döntés születni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés