Autóvásárlás – milyen feltételekkel vehetünk fel autóhitelt 2023-ban?

Autóvásárlás – milyen feltételekkel vehetünk fel autóhitelt 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-23
 

Ha autóvásárlás előtt állsz, jellemzően két finanszírozási lehetőség segíthet elérni célodat: a lízing és az autóhitel. Magánszemélyek számára az esetek döntő többségében a kölcsön lehet az ideális választás, hiszen az autóhitel a lízinggel szemben számos előnnyel rendelkezik. Mutatjuk, mit kell tudni erről a konstrukcióról, mik a feltételei és hogyan érdemes elindítani az igénylést.

Mi az autóhitel?

Az autóhitel tulajdonképpen egy személyi kölcsön, ami egy fedezet nélkül elérhető, szabadon felhasználható konstrukciót takar. A kért hitelösszeg szinte bármire felhasználható, fedezhető belőle például lakásfelújítás, hitelkiváltás, orvosi kezelés, családi események, utazás, műszaki, háztartási cikkek megvásárlása vagy cseréje, illetve akár egy autóvásárlás is. 

Jelentős előnye, hogy az igénylési folyamat jóval könnyebb és gyorsabb, mint egy jelzáloghitelnél, illetve a kezdeti költség tekintetében is sokkal kedvezőbb. Sőt, a legtöbb esetben egyetlen forintot sem kell fizetnünk az autóhitel felvételénél, míg egy lakáshitelhitelnél ez akár több százezres tétel is lehet.

A legtöbbek számára a speciális tulajdonságokkal rendelkező lízinggel szemben is jobb megoldás lehet egy hitel autóvásárlásra. Ez utóbbinál ugyanis a vásárlással egyidejűleg azonnal saját tulajdonunkba kerül a gépjármű, és önerő sem feltétlenül szükséges. 

Autóhitelt számos bank kínál, rugalmas feltételekkel. Az igényelhető maximális hitelösszeg akár 12 millió forint, mely 2-3 napon belül a számlánkra kerülhet. A gyorsaság pedig komoly előny lehet vásárláskor.

Amire érdemes figyelni:

  • a személyi kölcsönt már az autó kiválasztása előtt érdemes felvenni, így garantált az alkupozíció a nem készpénzes vevőkkel szemben. Ha úgy keressük fel az eladót, vagy a kereskedést, hogy nincs a zsebünkben a vételár, akkor a foglaló, saját megtakarítás akár veszélybe is kerülhet, ha az igénylés során valami miatt nem kapjuk meg a kívánt összeget,
  • a hitelösszeg meghatározása is kulcsfontosságú: ne vegyünk fel akkora hitelt fölöslegesen, amelynek törlesztőrészletét nem tudjuk teljes biztonsággal fizetni a futamidő végéig, ugyanakkor az autó árán felül érdemes plusz pár százezer forinttal számolni a vásárlást követő költségekre (például szerviz, átírás), amit akár a hitelösszegből is finanszírozhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Autóhitel feltételek

Autóhitelt bankoknál és független közvetítőkön keresztül igényelhetünk. Az alapfeltételeken túl a pénzintézetek között számos eltéréssel találkozhatunk, ami miatt érdemes objektív összehasonlítást készíteni. Ezzel kideríthetők az árazásbeli különbségek és elkerülhetők a zsákutcák, hiszen könnyen lehet például, hogy a jövedelmünket tekintve az egyik banknál nem kaphatjuk meg a kívánt hitelösszeget, míg egy másiknál többre is jogosultak vagyunk.

A legfontosabb alapelvárások között a jövedelmi és életkori megkötések említhetők. Az igényléshez elvárás a betöltött, legalább 18 év és általában 70 éves korig vehetünk fel személyi hitelt. Az eltérésekkel viszont már itt szembesülhetünk, némely bank csak 21 vagy 23 éves kortól, vagy éppen csak 65 éves korig hitelez.

Az elfogadható jövedelmet tekintve is nagy a szórás a bankok között. A minimálisan elvárt fizetés a minimálbérrel megegyező, de a gyakorlatban jobb, ha fel tudunk mutatni legalább 250-300 ezer forintos havi nettó jövedelmet.

Az autóhitel elbírálásánál a bankok figyelembe veszik a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabályt, melynek értelmében meghatározzák a maximálisan törlesztésre fordítható összeget a jövedelmünkből. Ehhez pedig figyelembe veszik a meglévő tartozásokat, illetve a hitelkártya és folyószámlahitel keretét is. 

Fontos
A JTM, vagyis a jövedelem terhelhetőségének szabálya 2023. július elsejétől szigorodik, ettől a dátumtól az új igénylések lesznek érintettek. Ismerd meg a részleteket kapcsolódó cikkünkből!

Hitel autóvásárlásra - aktuális feltételek és igénylés 2023-ban.

Ha az autóvásárlás hitelből valósul meg, a kölcsönigénylésnél elfogadható jövedelmek két csoportra bonthatók:

  • elsődleges jövedelmek, amelyek önmagukban figyelembe vehetők az igénylésnél: például munkabér, vállalkozói jövedelem, nyugdíj.
  • másodlagos jövedelmek, amelyek csak az elsődleges jövedelmek kiegészítéseként vehetők figyelembe: például GYES, GYED, családi pótlék, osztalék, bónusz, ösztöndíj, szociális juttatások.

Hogy ne legyen olyan egyszerű dolgunk, eltérésekkel itt is találkozhatunk, hiszen a bankok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mit vesznek figyelembe a másodlagos jövedelmek közül és milyen mértékben. Éppen ezért érdemes egy felkészült független tanácsadóval karöltve eleve oda beadni az igénylést, ahol a legvalószínűbb a kedvező elbírálás.

A következő sarkalatos feltétel a munkaviszonyra vonatkozik. A legkedvezőbb helyzetben azok az alkalmazottak vannak, akik határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeznek és letöltötték próbaidejüket. A nyugdíj is biztos bevételi forrást jelent a bankok szemszögéből, a vállalkozóknak viszont már egy fokkal nehezebb dolguk lehet, például egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és könnyen lehet, hogy bevételeik nem vehetők figyelembe teljes egészében a hitelbírálatkor.

Ami alkalmazottak esetén nem szerencsés, ha próbaidő alatt állunk, hiszen az elvárás jellemzően legalább 3-6 hónapnyi munkaviszony az aktuális munkahelyen. 

Mindezeken túl nagyon fontos a cselekvőképesség, a köztartozás-mentesség, az érvényes magyar okmányok és hazai lakcím megléte, illetve a pozitív hitelmúlt a KHR (régi BAR lista) rendszerében.

Tudd meg pár kattintással, hogy jogosult vagy-e autóhitelre és mekkora kölcsönt igényelhetsz!

Hogyan indulj el?

A feltételek ismeretében már elindulhatsz az igénylés konkrét lépéseivel. Elsőként érdemes összehasonlítanod az aktuális autóhiteleket, majd felkeresni a Bankmonitor autóhitel-szakértőjét, aki végigvezet a teljes folyamaton. 

Ideális esetben gördülékeny, kevés papírmunkával járó és gyors eljárásra számíthatsz, a kívánt hitelösszeg pedig néhány napon belül a számládon lehet. 

Kalkulálj
Ismerd meg a legjobb hiteleket autóvásárlásra a Bankmonitor hitelkalkulátorával, és indítsd el az igénylést szakértőnk segítségével!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
A megadott paraméterek mellett sajnos nem elérhető személyi hitel ajánlat
0
Hirdetés
Hirdetés