Az abszolút hozamú alapok sem mindenhatóak

Az abszolút hozamú alapok sem mindenhatóak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-20 Frissítve: 2020-04-06
 

Az abszolút hozamú alapok egyértelműen az elmúlt időszak sztárjai. Ráadásul mivel az a cél vezérli őket, hogy minden piaci körülmény között megverjék/meghaladják a kockázatmentes hozamokat, így a mostani bizonytalan környezetben is népszerűek. De mekkora hozamot értek el az elmúlt időszakban? Tudták-e teljesíteni a kitűzött célt? Egyes alapok feltétlenül, ám az átlagos abszolút hozamú alap felülteljesítése már nem ilyen egyértelmű. Nem csak a múltba tekintünk, a jövőt is latolgatjuk!

Rövid hozamok

Az abszolút hozamú alapok azt a célt tűzték ki, hogy a kockázatmentes hozam felett teljesítsenek. Ezt jó néhány alap a rövidtávú (éven belüli) állampapírok túlteljesítésével kívánja elérni. Ezért ezeknek az alapoknak a referenciaindexe az úgynevezett RMAX index. Ez az index méri a magyar piacon lévő egy éven belüli állampapírok teljesítményét. Megvizsgáltuk, hogy az abszolút hozamú alapok felülteljesítették-e ezt az értéket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy egy átlagos abszolút hozamú alap csak az utóbbi egy évben hozott jobban, mint a rövid állampapírok hozama. Köszönhető ez a folyamatos kamatcsökkenésnek, melynek következtében az RMAX index utóbbi egy éves teljesítménye a 4%-ot sem éri el, míg az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye 5% feletti.

abszvskotveny20141020.jpg

Viszont sokkal pozitívabb a kép, ha a legjobb 10 alap teljesítményét figyeljük. Így csak a minőségi alapok hozamát vesszük bele az összehasonlításba. Ebben az esetben átlagosan kb 7%ponttal túlteljesítik a rövid állampapírok hozamait. Ez már jókora különbség! Azonban azt nem szabad szem elöl téveszteni, hogy ezért a különbségért az állampapíroknál nagyobb kockázatot vállaltak. Ráadásul, amíg a rövid távú állampapírok hozamait hosszabb távon negatívan befolyásolja a kamatcsökkentés (a kifutó jó áru állampapír után, már csak szerényebb hozamút lehet vásárolni), addig az abszolút hozamú alapok többségének a hosszú távú kötvénybefektetéseken keresztül hozamtöbbletet eredményezett a kamatcsökkentés. (Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, a hosszú távú, már kibocsátott fix kamatozású papírok árfolyamára pozitívan hat a kamatcsökkentés.)

Hosszú hozamok

A legtöbb abszolút hozamú alap ajánlott befektetési időtávja 2-3 év, ráadásul egyes kockázatosabb alapok ennél hosszabb időtávot is megjelölnek. Ezért nem csak az éven belüli állampapírokkal, hanem az éven túli papírok teljesítményét reprezentáló MAX indexszel is érdemes összehasonlítanunk az abszolút hozamú alapok hozamát. Már a MAX index teljesítményén is látszik, hogy a hosszú távú állampapírok árfolyamának jót tesz a kamatcsökkenés: a MAX index az állampapírok kamatozásának folyamatos csökkenése mellett is növekedni tudott. Hiába állampapírokról van szó, az éven túli papíroknál már növekszik a kockázat. Például az éven túli papírok árfolyama sokkal érzékenyebben reagálnak a kamatváltozásokra. Szerencsére az utóbbi időszakban ez csak pozitív változást hozott a MAX indexbe.

A legjobban teljesítő 10 abszolút hozamú alap átlagos hozama is folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban. Ám csak az utóbbi egy évet vizsgálva értek el magasabb teljesítményt a MAX indexnél. Igencsak meglepő, hogy a mérsékeltebb kockázatot képviselő állampapírindex 2 és 3 éves időtávon megveri a nyíltan kockázatot vállaló (ám szigorú kockázat menedzsmenttel rendlelkező) abszolút hozamú alapokat. Azonban ne feledjük, a korábban már említett tényt: a hosszú futamidejű állampapírok is hordoznak kockázatot. Ilyen a kamatkockázat, ami annál nagyobb mértékben jelentkezik, minél hosszabb egy papír.

Viszont, ha az 5 éves referencia állampapír egy, kettő illetve három évvel ezelőtti kamatozását figyeljük már jobb a helyzet. Az utóbbi egy évben már az átlagos abszolút hozamú alap is megveri az 5 éves állampír hozamát. Viszont a legjobban teljesítő 10 abszolút hozamú alap mindenképpen jelentősen túlteljesítette az 5 éves állampapír kamatait.

A jövő

Hogy mit hoz a jövő, azt pontosan senki nem tudja megmondani. Ám az mindenképpen elmondható, hogy a kamatcsökkentésnek már sokkal kisebb a tere. Ráadásul az elemzők többsége kamatemelést valószínűsít Amerikában, aminek hatására idehaza is megindulhatnak a kamatok felfelé. Ez rövid távon egyértelműen rossz hatással lesz mind az RMAX, mind a MAX indexre. De ne feledjük, hogy az abszolút hozamú alapok jövőbeni teljesítményét sem hagyja érintetlenül. Ám, ha az emelés mértéke moderált lesz, akkor az alacsony kamatkörnyezet miatt az abszolút hozamú alapok nagyobb eséllyel teljesítik majd felül a kockázatmentes hozamokat. Viszont, ha újra szárba szöknek a kockázatmentes kamatok (aminek egyelőre kis esélyt adunk), nehezebb dolguk lesz az abszolút hozamú alapok alapkezelőinek, hiszen magasabb hozamot kell felülmúlniuk.


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés