Az életbiztosítás megvéd a COVID-tól?

Az életbiztosítás megvéd a COVID-tól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-12 Frissítve: 2022-01-24
 

A COVID fertőzést mutató legfrissebb statisztikai adatok szerint Magyarországon eddig több mint 1,3 millió esetet regisztráltak. A gyógyultak száma több mint 1,1 millió fő. A halálesetek száma 40 ezer, az aktív fertőzöttek száma 113 ezer. Az omikron vírusvariáns hazánkban is gyorsan terjed. A hírek szerint újabb hullámra készülhetünk. Mit ér az életbiztosítási védelem járvány idején? Nézzük meg, vajon fizetnek -e a biztosítók COVID fertőzés esetén!

Koronavírus nem kizárás

A világon mindenhol, így Magyarországon is az életbiztosítási szerződési feltételek kizárják azokat a kockázatokat, amelyek nem mérhetők fel előzetesen, vagyis nem lehet számszerűsíteni. Ilyenek például a radioaktív sugárzás, a harci cselekmények, az ittas vezetés. A járványos fertőzések közül egyedül a HIV fertőzés az, ami a biztosítók kizárásai között szerepel. A COVID-19 fertőzés nem tartozik a kizárások közé, így a biztosítók koronavírus esetén is szolgáltatnak.

Ha van már életbiztosítási szerződésed vagy most kötsz egyet, könnyűszerrel ellenőrizheted, hogy COVID fertőzés esetén mit tesz majd a biztosítód. A biztosítási feltételekben többnyire találsz két fejezetet, amelyeknek az a neve, hogy mentesülések és kizárások. Itt találod azokat az eseteket, amikor a biztosító valamilyen oknál fogva nem fizeti ki a biztosítási összeget. Ha ebben a két fejezetben találsz olyasmit, hogy pandémiás (járványos) fertőzés során kialakult megbetegedések esetén nincs kifizetés, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hogy tisztázd, mi az álláspontjuk a COVID fertőzésekkel kapcsolatosan.

A piacon található egyéni életbiztosítási feltételekben nem fogsz találni ilyet. Ha hitelt veszel fel és gondoskodsz hitelfedezeti biztosítással véded a családodat, akkor kérd ki a tanácsadód véleményét, hogy mi az adott biztosító álláspontja a COVID fertőzésekkel kapcsolatban, mert van a piacon olyan csoportos hitelfedezeti életbiztosítás, amely a járványos fertőzéseket kizárja.

Hirdetés

Hirdetés

Várakozási idő

Azt tudnod kell, hogy függetlenül a koronavírus járványtól, majdnem minden biztosítónál van várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy a szerződésben vállalt teljes szolgáltatási palettát csak a szerződéskötés után bizonyos idő elteltével nyújtja. A várakozási idő alatt általában a balesetekre vonatkozóan minden szolgáltatás érvényben van, míg a betegségekből eredő biztosítási igényeket nem térítik. A várakozási idő 2-6 hónap közötti időszak szokott lenni, amely alól sok helyen mentesülhetsz, ha orvosi vizsgálattal kötöd meg a szerződést, ilyenkor nincs várakozási idő. Sőt van a piacon olyan biztosító is, aki nem alkalmaz várakozási időt egyes termékeinél.

Egészségbiztosítási kiegészítők

A kórházi napi térítésre, műtéti térítésre, illetve keresőképtelenségre szóló kiegészítő biztosítások esetében sincs korlátozás a COVID járvánnyal kapcsolatban, a szolgáltatások a szerződési feltételeknek megfelelően érvényben vannak, így fizetnek a koronavírus által okozott megbetegedésekre is.

Magán egészségügy

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások azok a termékek, amelyek megbetegedések esetén nem egy biztosítási összeget fizetnek ki, hanem a magán egészségügy keretében igénybe vett szolgáltatásokat (orvosi vizsgálat, konzultáció, kisműtét, CT, MRI, stb.) ellenértékét fizetik ki közvetlenül a magánkórháznak vagy intézménynek. Az ilyen biztosítási csomagok tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Ezek között általában nem szerepel a koronavírus teszt. Viszont a legtöbb magánklinika kínálatában különböző típusú COVID tesztek is szerepelnek 10 – 20 ezer forintos árakon.

Nincs korlátozás az egyéni életbiztosításoknál

A biztosítók nem szigorításokkal reagáltak a koronavírus járványra, hanem inkább enyhítéseket vezettek be az egyéni életbiztosítások és kiegészítőik esetében. Jó példa erre a várakozási idő csökkentése néhány vezető biztosítónál.

A COVID egy újabb kockázat

Az eddigi veszélyeken túl a COVID egy újabbat hozott be az életünkbe, amihez alkalmazkodnunk kellett. Az életbiztosítási védelem és a kiegészítők által nyújtott anyagi segítség felértékelődött az elmúlt években.

Az alábbi ábránkon láthatod, hogy életkorok szerint hogyan változik egy életbiztosítás havi díja. A példában 15 éves tartamot és 10 millió forint biztosítási összeget vettünk alapul.

Kockázati életbiztosítás havi díja különböző életkorokban

25 éves életkorban az életbiztosítási védelem ára 157 forint naponta, míg 45 éves korban 384 forint. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy presszókávé alsó hangon 350 forint, egy doboz cigaretta 1 500 forint és egy liter benzin majdnem 500 forint, akkor az életed védelmében a biztosítás ára egyáltalán nem magas.

Kalkulálj!

A Bankmonitor kockázati életbiztosítás kalkulátorának segítségével képet kaphatsz arról, hogy általában mennyibe kerülne az életbiztosítási védelem neked, a saját életkorod szerint.

További jó hír az, hogy a biztosítás díja nem változik a futamidő alatt, vagyis, ha 25 éves életkorban kötöd meg a biztosítási szerződést, akkor napi 157 forintot fogsz érte fizetni a teljes időtartam alatt egészen 40 éves korodig, amikor a szerződés véget ér.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Kiegészítő biztosítások a szerződésben

Az életbiztosítási szerződésed mellé kötött kiegészítő biztosításokkal nemcsak a családod, hanem saját magad védelméről is gondoskodhatsz.

Az életbiztosítási szerződéssel a családod védelméről tudsz gondoskodni: ha veled történik valami ők anyagi szempontból biztonságban lesznek.

A keresőképtelenségi kiegészítő neked fog segíteni a kieső jövedelmed pótlásában, ha betegség vagy baleset miatt nem tudsz dolgozni, a kórházi napi térítésre szóló kiegészítő akkor szolgáltat, ha hosszabb időre kórházba kerülsz.

Hitelfedezeti életbiztosítás

Ha hitelt vettél fel a kockázati életbiztosítást hitelfedezeti célra is felhasználhatod, hogyha valami történik veled, akkor a hitel visszafizetésének terhe nem a családod vállát nyomja.

Ha a szerződésedben a biztosítási összeg nem csökken, hanem állandó a hitel futamideje alatt, akkor nemcsak a hitel visszafizetésének gondját oldottad meg, hanem a kieső jövedelmed pótlását is. Ez azért van így mert a banknak az aktuális hiteltartozásodat kell visszafizetni, ami a futamidő alatt folyamatosan csökken, a biztosítási összeg többi része a családnál marad.

Ebben az esetben is lehet kiegészítő biztosításokkal a védelmet kiterjeszteni arra az esetre, ha beteg leszel, vagy elveszíted az állásodat.

Miben segít a Bankmonitor?

A járvány rávilágított arra, hogy törékenyebbek vagyunk, mit amt hittünk magunkról korábban. Könnyen történhet valami olyan, amire nem számítottunk, de mégis bekövetkezik. Egy életbiztosítás pont ekkor nyújthat anyagi segítséget.

Kalkulátorunkon keresztül nemcsak az életbiztosításod díját állapíthatod meg, hanem regisztrálni is tudsz oldalunkon. Így tanácsadóink segíthetnek abban, hogy a piacon található életbiztosítási termékek közül kiválaszd magadnak a legjobbat. Hogy ne vásárolj magadnak semmit feleslegesen, de a lehető legnagyobb védelmet érd el.

Kockázati életbiztosítás kalkulátor

Hitelfedezeti életbiztosítás kalkulátor

 

 

Hirdetés
Hirdetés