Az első lépés a pénzügyi biztonság felé

Az első lépés a pénzügyi biztonság felé
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-28 Frissítve: 2021-10-08
 

A magyar megtakarítók töredéke rendelkezik csak megtakarítással idős korára, de ennek a problémának a megszüntetése már egyáltalán nem lehetetlen. A megoldást a Rendszeres Megtakarítási Programok jelenthetik, amelyek lehetővé teszik, hogy akár havi pár ezer forint félrerakásával megalapozzuk pénzügyi biztonságunkat. Ezek viszont olyan összetett megtakarítási formák, amelyek között első látásra egyáltalán nem egyszerű eligazodni. A Bankmonitor ezért összegyűjtötte azokat a legfontosabb tényezőket, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha jövőbeli anyagi helyzetünk bebiztosítását tervezzük.

Különböző felmérések alapján a magyar lakosság 40-50%-a egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással. A legszélesebb rétegek számára az első lépéseket a megtakarítás útján a folyamatos, havi szinten történő takarékoskodás jelentheti. A banki ajánlatok között egyre több olyat találhatunk, amelyek kimondottan azokra a megtakarítókra specializálódtak, akik nem tudnak egyszerre nagyobb összegeket félretenni. Ezek még azok számára is lehetővé teszik, hogy pénzügyi biztonságukról gondoskodjanak, akiknek havi keresetük túlnyomó többségét felemésztik a mindennapi létfenntartás költségei. Az ilyen megtakarítások alapvető típusai:

 1. bankbetét (megtakarítási számla): bár fix kamatozásuk miatt kiszámíthatóak és olcsók, a jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat mellett nem tudnak érdemi hozamot termelni
 2. rendszeres megtakarítási programok, RMP (befektetési alapok): olcsó és rugalmas, azaz ha pénzre van szükségünk, nehézségek és jelentős költségáldozatok nélkül hozzáférhetünk megtakarításainkhoz
 3. biztosításokkal kombinált megtakarítások (unit-linked, vagy ennek egy speciális változata a nyugdíjbiztosítás): általában a legdrágább megoldás minimális rugalmassággal párosulva
 4. lakástakarék: garantált fix hozam 10% felett, de csak lakáscélra használható (lakáscélú megtakarítás esetén verhetetlen)
 5. önkéntes nyugdíjpénztár: olcsó és jó megoldás hosszú távú megtakarításra (ha valóban nélkülözni tudjuk a megtakarításainkat nyugdíjba vonulásig, akkor ez a legjobb megoldás)

A 2-5 éves időtávon a legjobb választást a rendszeres megtakarítási programok jelentik, amelyek viszont számos tekintetben jelentősen eltérnek egymástól. Nagyon meg kell tehát fontolni, hogyan is válasszunk közülük, ha a hosszú távú pénzügyi terveink biztosításáról döntünk.

Hirdetés

Hirdetés

Van még hová fejlődni

Az RMP a megtakarítás egy olyan komplex formája, amelyet számos tényező alapvetően befolyásolhat, a helyzetet pedig az sem könnyíti meg, hogy Magyarországon ezeknek bőven van még hová fejlődniük. Az általunk vizsgált bankok ugyanis csak az esetek egészen kis hányadában ajánlanak gondosan kidolgozott programokat, jelenleg az RMP-k legtöbbször nem sokkal nyújtanak többet egy rendszeres befektetési jegy vételi megbízásnál. Sőt, a legnagyobb magyar pénzintézetek közül kettőnek – az OTP-nek és a K&H-nak – nincs is ilyen programja. Ha mégis ezek egyikénél szeretnénk hasonló megtakarítást, azt csakis rendszeres befektetési jegy vételi megbízással érhetjük el. Ezek a programok pedig sokkal többre hivatottak ennél.

Komolyabb fejlődési potenciál van még az adóelőny kihasználásában is, amivel az RMP-k többsége esetén jelenleg még nem élhetünk:

 • Adómentesség: a vizsgált 12 programból* ugyanis csak öt keretében van lehetőségünk arra, hogy a megvásárolt befektetési jegyeinket Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) tartsuk, amivel a megfelelő idő letelte után (3-5 év) a kamatadó (16%) és az EHO (6%) megfizetésétől mentesülhetünk.
 • Adójóváírás (állami támogatás): az éves maximum 130 ezer Ft adójóváírást biztosító Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) igénybevételét mindössze hét RMP teszi lehetővé

rendszeres megtakarítási programok

A rendszeres megtakarítási programok viszonylagos fejletlenségét azok rugalmasságával próbálják ellensúlyozni a szolgáltatók. Az RMP-k többségében ugyanis a futamidőt és a havi megtakarítások összegét is díjmentesen változtathatjuk. De ugyanez igaz a pénzkivonásra is, vagyis a hónapokon, vagy éveken keresztül megtakarított pénzünkhöz az esetek túlnyomó többségében bármikor (a befektetési jegyek visszaváltása után), extra díj megfizetése nélkül hozzáférhetünk.

A legtöbb a befektetéseken múlik

Megtakarításainkra a legnagyobb hatást az elérhető befektetések gyakorolják, így az RMP-k fejlettségét is elsősorban ezen mérhetjük. A legfejlettebb rendszeres megtakarítási programok keretében így nem csak az jelent előnyt, hogy havi alacsony összeget fizethetünk be, hanem az is, hogy profi szakemberek által összeállított olyan komplett portfóliókat ajánlanak, amelyek közül kockázattűrésüknek megfelelően választhatjuk ki a hozzánk illőt.

Jelenleg ilyenből van nagyon kevés Magyarországon. Az általunk vizsgált 12 RMP közül mindössze 3 esetben találkoztunk komplett portfóliókkal, a többi esetben a megtakarítóknak kell megmondaniuk, hogy a havi befizetésüket a bank melyik befektetési alapjaiba fektesse.

Ugyanakkor problémát jelent, hogy a portfóliók kockázati szintje nincs explicit módon meghatározva. Bár az Erste YOU INVEST programjában és az UniCredit Értékpapíros Rendszeres Megtakarítási Program esetén is találkozhatunk olyan elnevezésekkel („Konzervatív”, „Kiegyenlített”, „Lendületes”), amelyek erre utalnak, ezeket a kategóriákat nem lehet univerzálisnak tekinteni. Ahhoz tehát, hogy a felkínált portfóliók közül a magunk számára legmegfelelőbbet megtaláljuk, alaposan utána kell járni, mit is fednek az elnevezések.

Ha viszont olyan RMP-t szeretnénk választani, amelyben a befektetéseink összetételét magunknak kell összeállítani, két tényezőt kell mérlegelni:

 • elérhető-e olyan profik által összeállított portfólió, ami önmagában biztosítani tudja hosszú távú pénzügyi tervinket?
 • hány befektetési alap érhető el adott RMP keretében (ha saját magunk szeretnénk meghatározni a megtakarítás összetételét)?

Az első kérdésre azok az un. vegyes befektetési alapok jelentik a választ, amelyek mind a részvény, mind a kötvény piacot lefedik, és mindezt befektetési alapokkal teszik. Általában ezek – a fejlett RMP-khez hasonlóan – olyan konstrukcióban kerülnek a piacra, hogy a megtakarítók kockázattűrésüktől függően választhatja ki a neki legmegfelelőbbet (például az ERSTE YOU INVEST, és a K&H Válogatott termékcsaládja).

1

Az elérhető befektetési alapok száma pedig azok számára meghatározó, akik nem elégszenek meg egy hasonló vegyes alap megvásárlásával, hanem megtakarításaikat a saját elképzeléseik szerint szeretnék kialakítani. Minél több féle befektetési alapból válogathatunk tehát, annál jobban a saját igényeinkhez tudjuk igazítani portfóliónkat.

Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Az RMP-k összetettségéből adódóan azok költségei is számos forrásból származnak, és mint várható azok széles skálán is mozognak. A befektetési alapos rendszeres megtakarítási programok során felmerülő legfontosabb költségek a következők lehetnek:

 • a rendszeres megtakarítási program díja: amit a rendszeres befektetési alap vásárlás megbízásáért számolhatnak fel;
 • értékpapírszámla díja: annak a számlának a havi díja, amin a befektetési jegyeinket tartjuk;
 • folyószámla díja: annak a folyószámlának a havi díja, amit a rendszeres megtakarítási program keretében meg kell nyitnunk az RMP-t vezető pénzintézetnél;
 • befektetési jegyek vételének és visszaváltásának költsége: a befektetési jegyek többségénél a vételért és a visszaváltásért díjat számolnak fel;
 • portfólió módosításának költsége: az az összeg, amit akkor számolhatnak fel, ha a korábban kiválasztott értékpapír(ok) fajtáját, vagy a havonta erre szánt összeget megváltoztatjuk;
 • pénzkivonás költsége: az az összeg, amit akkor számolhatnak fel, ha fix futamidejű RMP esetén a lejárat előtt akarnánk hozzáférni a pénzünkhöz.

Az RMP-k között végzett kutatásunk során megvizsgáltuk, hogy egy reális megtakarítás (havi 20 ezer forintos befizetés, időközbeni pénzkivonás) első 5 éve során mekkora költségek merülnek fel az egyes programok esetén. Az eredményeket az alábbi ábra foglalja össze:

rpm programok költségei

Tisztán láthatjuk azt is, miért fontos a költségen kívül egyéb szempontokat is figyelembe venni. A legalacsonyabb költséggel elérhető, CIB Rendszeres Befektetési Alap Program esetén válogathatunk például a legkevesebb féle befektetési alap közül (9 alap), a legnagyobb választék pedig az annál nagyobb költséggel elérhető Raiffeisen kínálatában mutatkozik (47 alap). Ez utóbbinak és a komplett portfóliókat kínáló programoknál bár a költség magasabb, a jövőbeli hozamok könnyedén a többszörösét hozhatják vissza annak, amit a magasabb költségek miatt kiadunk. Egyáltalán nem biztos, hogy a legalacsonyabb költséggel járó RMP esetén járunk a legjobban.

Lássuk, melyiket válasszuk!

Megnéztük, melyik RMP miért jobb a többinél, illetve azt is, hogy melyikért mennyit kell fizetnünk. Felmerül hát a kérdés, hogy mindezt összegezve melyik is a legjobb. Bár a döntést mindenkinek magának kell meghoznia, és a saját élethelyzetéhez legjobban illeszkedő RMP-t kell kiválasztania, mi most mégis megpróbálunk eredményt hirdetni.

Véleményünk szerint a három legfontosabb szempont nem más, mint hogy legyenek választható komplett portfóliók, legyen lehetőség adóelőnyt érvényesíteni (TBSZ, NYESZ), és legyen egy jól felismerhető termék, amit a megtakarítók könnyen megtalálhatnak és kiismerhetnek. Az általunk vizsgált RMP-k közül ezeknek a feltételeknek egyik rendszeres megtakarítási program sem felelt meg teljes egészében.

Ehhez a legközelebb az Erste, az OTP és a K&H termékei állnak, de messze nem tökéletesek azok sem. A K&H és az OTP költségben és kínálatban is jó, elérhetőek összetett portfóliókat lefedő befektetési alapok (a K&H-nál a Válogatott I., II., III., IV., az OTP-nél pedig a Prémium Válogatás alapok) is, de ezeket a megtakarítóknak kell kikutatniuk, hiszen maga a program nem más, mint egy rendszeres értékpapír vételi megbízás. A terméknek még csak önálló neve sincs, a megértést, átlátást pedig semmi sem segíti eléggé (nincs önálló honlap, kalkulátor, stb). Bár az komoly előnyt jelent, hogy ebben az esetben a megtakarítók élhetnek a TBSZ és a NYESZ nyújtotta adóelőnyökkel.

Az Erste által kínált RMP-k esetén széles a kínálat, az ár is rendben van, komplett portfóliók közül is válogathatunk, és a termékek is jól definiáltak. Jelentősen rontja viszont a képet, hogy nincs lehetőség arra, hogy a megvásárolt befektetési alapokat TBSZ számlán tarthassuk. A YOU INVEST program esetén pedig az is további hátrányt jelent, hogy abban csakis az Erste Prémium ügyfelei vehetnek részt. Ehhez az szükséges, hogy vagy havi 300 ezer forintunk érkezzen minden hónapban az Erstéhez, vagy minimum 10 millió forintos megtakarításunk legyen a banknál. Ezek a szempontok igencsak leszűkítik a programban potenciálisan részt vehető megtakarítók körét, akik pedig mégis megfelelnek ezeknek a feltételeknek, nyilvánvalóan nem tartoznak a magyar lakosság azon részéhez, akiknek lehetőségük sincs arra, hogy havonta néhány ezer forintnál többet takarítsanak meg.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

* Vizsgált programok: Budapest Bank Lépésről Lépésre, CIB Rendszeres Befektetési Alap Program, Citi Jövő Befektetési Terv, Erste Megtakarítási Program, Erste Premium You Invest, FHB Alapozó Program, K&H Rendszeres befektetési jegy vételi megbízások, MKB Duplacsavar Rendszeres Megtakarítás, MKB Bázis, Egyensúly, Ambíció és Aktív Alfa Nyíltvégű Befektetési Alapokhoz kapcsolódó rendszeres megtakarítási szolgáltatás, OTP Álladó Értékpapír Vételi Megbízás, Raiffeisen Rendszeres Befektetés, UniCredit Értékpapíros Rendszeres Megtakarítási Program

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

Hirdetés
Hirdetés