Az emberek fele csak nem tévedhet? Így biztosítsd be a lakáshiteled!

Az emberek fele csak nem tévedhet? Így biztosítsd be a lakáshiteled!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Hiszed vagy sem, a statisztikák szerint a friss lakáshitelek felét úgy veszik fel az emberek, hogy annak a kamatozása rögzített éven túl, leginkább 5-10 évre. És ők teszik a legjobban, mert pont most van itt az ideje, hogy ne csábuljunk el és ne a legolcsóbb, de gyorsan változó kamatú hiteleket válasszuk. A következőkben bemutatjuk, hogy miért is van ez így. Olvasd el a CashMester legújabb számát. 

Mi történt pontosan?

A legfrissebb statisztikák szerint a magyarok kicsivel több mint fele olyan lakáshitelt vesz fel, aminek a kamatozása éven túl változhat csak. Ez nagyon örvendetes tény, de ha megfordítjuk, akkor az a szomorú kép tárul elénk, hogy szinte minden második hitel törlesztője hihetetlenül gyorsan változik. És ki jár jól? Annak próbálunk most utána járni.

Mit jelent ez magyarul?

Ha lakáshitelben gondolkodsz, akkor igazán két dolog érdekeljen, mégpedig az, hogy mekkora kamatot kell kifizetni a hitel után, de ugyanilyen fontos, hogy a kamatozása milyen gyakran változik. Alapvetően kétfajta lakáshitel van, az egyik, ami éven belül gyorsan változtatja a kamatát, és olyan, ami éven túl, jellemzően csak 5-10 évente.

Ne ess abba a csapdába, hogy a legolcsóbbnak tűnő hitelre csapsz le, mert azok most egytől egyig néhány hónap után megváltoztatják a törlesztőjüket. Nincs mese, a bank most éppen drágábban adja azt a hitelt, ami évekre fixálja a kamatot és sok terhet levesz a válladról. Mintha csak egy biztosítás lenne, ha a kockázattól meg akarsz szabadulni, akkor azért fizetni kell.

Igen ám, de ez a mostani helyzet csak rövid ideig fog így maradni. Az igazán szemfülesek most azok, akik az éven túli kamatrögzítést választják, hiszen most valóban nagyon jó feltételekkel tehetik ezt meg.

És ez mit jelent a gyakorlatban. Azt, hogy kicsivel magasabb törlesztőrészlet mellett évekre bebiztosíthatod a havi kiadásodat a bank felé. A mi meglátásunk, hogy egy-két éven belül elindulnak felfelé a kamatok, ami a lakáshitelek törlesztőjét is megdobja majd. Aki viszont már most észbe kap, az széles mosollyal az arcán – a rögzítés ideje alatt – nem fog többet fizetni.

Sőt, ha már a mateknál tartunk, akkor kis mértékű (néhány százalékos) kamatemelkedés is elegendő ahhoz, hogy már a havi kiadások szintjén is olcsóbb legyen az évekre rögzített hitel. Pontosan ezért teszik nagyon jól, akik élnek a lehetőséggel.

Miért kellene engem érdekelnie?

Tudjuk, hogy bármilyen kiadásról is van szó, akkor a piszkos anyagiak számítanak, de a fentebb felsorolt indokok miatt mégiscsak azt mondjuk, hogy tartozz azok táborába, akik a biztonságot helyezik előtérbe.

Beszédes, de egy 20 évre felvett 8 millió forintos hitelnél 6000 forinttal nagyobb törlesztőért már megkapod a védelmet 5 évre. Ráadásul a várhatóan megemelkedő kamatok ellen extra védelmet is kaphatsz, ha lakástakarék van a lakáshitel mellé. Ez utóbbi együtt jár azzal is, hogy lentebb szorítod a hitel kamatozását.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés