Az idén is kérhetnek rezsitámogatást a vállalkozások. Figyelni kell a határidőkre!

Az idén is kérhetnek rezsitámogatást a vállalkozások. Figyelni kell a határidőkre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-10
 

Óriási érdeklődés övezte tavaly a feldolgozóipari vállalkozások rezsitámogatási programját. A jó hír az, hogy ezzel a lehetőséggel 2023 első negyedévében is élhetnek a cégek. Erre azonban csak azoknak lesz lehetőségük, akik január végéig regisztrálnak a pályázati honlapon. Az alábbiakban összefoglaljuk a jogosultság feltételeit és a fontosabb határidőket, amelyekre figyelni kell.

A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot eredetileg tavaly év végéig hirdették meg. Ennek keretében az energiaköltségek növekményéhez, illetve az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó önerőhöz lehetett vissza nem térítendő támogatáshoz jutni. Utóbbihoz kedvezményes Széchényi hitelt is kapcsolhattak a vállalkozások.

A feltételeket az elmúlt hónapokban többször módosították. Bővül azon vállalkozások köre, amelyek a forrásokat igényelhetik, és változott a határidő is. Nézzük, jelenleg mely cégek számára nyitott még a lehetőség!

Hirdetés

Hirdetés

Az első negyedévre is kérhető támogatás

A pályázaton a magyarországi székhelyű kis- és középvállalatnak minősülő cégek vehetnek részt abban az esetben, ha

  • a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban, illetve a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban tevékenykednek, és
  • energiaköltségük eléri az éves nettó árbevétel 2 százalékát.

A vissza nem térítendő támogatás a 2022-es és a 2023-as első negyedév energiaköltségének különbözetét hivatott kompenzálni, pontosabban a növekmény felére kérhető támogatás. A támogatásért cserébe a statisztikai létszám tartásával és energiaköltség-csökkentő beruházással kapcsolatosan kell vállalást tenni.

Fontos
A pályázat kiterjesztése a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv-kra nem történt meg automatikusan az erről szóló kormányhatározat kihirdetésekor. Ehhez a pályázati honlapon szereplő felhívás módosítása szükséges, amihez egyelőre az érintettek türelmét kérik. Addig is a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című Pályázati felhívásra a 2022. december 15. napjától hatályos, már közzétett feltételek alapján lehet pályázni.

A megvalósítandó energiahatékonyság-javítási fejlesztéshez ugyanakkor 15 százalékos önerő támogatás is kérhető, a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

Figyelni kell a határidőkre!

A rezsitámogatási lehetőség ugyan az első negyedévre vonatkozik, de az érintetteknek figyelniük kell arra, hogy azok a cégek jogosultak a költségtérítésre, amelyek 2023. január 31.-én 19 óráig regisztrálnak. A pályázati honlapon külön felhívják a figyelmet arra is, hogy ez rendkívül egyszerű folyamat, álláspontjuk szerint ehhez pályázatírók igénybevétele nem indokolt.

A támogatási kérelmek benyújtásának a végső határideje 2023. március 31.-én 19 óra lesz. Tehát a szükséges dokumentumok összegyűjtésére, kitöltésére jut majd idő bőven.

 

Hirdetés
Hirdetés