Az inflációs átverés

Az inflációs átverés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-07
 

Az utóbbi időben eltűnt az infláció Magyarországról és csak több éves időtávon érheti el a kívánt, 3% körüli szintet. Valós értéke azonban sokkal magasabb lenne, ha a mérése jobban tükrözné a mindennapi élet kiadásait. De nem ez volt az egyetlen érdekes fejlemény a héten. Többek között még az is kiderült, hogy Kína kilátásai mégsem olyan elkeserítőek, viszont a jegybankok komoly veszélybe sodorhatják az emberek megtakarításait.

Zsiday Viktor írásából kiderült, hogy a lakhatási költségek nem megfelelő figyelembe vétele miatt, hazánkban a ténylegesnél jóval alacsonyabb inflációs adatokkal szembesülnek a megtakarítók. Ahogy arra az Alapblog „Nincs infláció?” című írásában is felhívták a figyelmet, a lakhatási költségek nem kapnak elég nagy hangsúlyt az infláció számításakor, pedig a mindennapi életben az egyik legnagyobb kiadást éppen ezek jelentik. Az írásból kiderül, hogy ha mindezt megfelelő súllyal vennék figyelembe, az infláció akár 3-6%-ra adódna.

Veszélybe sodorhatják a lakosság megtakarításait a világ jegybankjai. Ezt gondolja legalábbis Roger Barris, a Merrill Lynch és a Deutsche Bank korábbi ingatlanpiaci stratégája. A szakember emellett az elektromos autókat gyártó Tesla csődjét sem tartja kizártnak. Hogy mire alapozza gondolatait, és jelenleg miért (nem meglepően) éppen az ingatlanpiaci befektetésekben lát lehetőséget, kiderül az Alapblog interjújából.

Pozitívak a kilátások ezzel szemben Kínában, ahogy ez kiderül az ING ázsiai befektetési részlegének főnökével Timothy Condonnal készült interjúból. A jelenleg Szingapúrban dolgozó közgazdász szerint Kínában jövőre 7% körüli gazdasági növekedés várható, a következő években pedig ennél magasabb értéket sem tart kizártnak. Az Alapblog interjújából ezen kívül többek között az is kiderül, hogy a feltörekvő országok közül miért csak Kínával kapcsolatban bizakodóak a piacok. 

Mindeközben Amerikában egészen más tendenciák ütötték fel a fejüket: a vendéglátást például éppen a borravaló beszüntetésével igyekeznek megreformálni New York előkelő éttereiben. Ebben látják az egyedüli megoldást arra, hogy a bérfeszültségek következtében ne a gyorséttermekben kössenek ki a város legtehetségesebb séfjei.

Az internetes rendelések robbanásszerű növekedése pedig a megrendelt tárgyak házhozszállításának betiltásához vezetett az USA egyik legnagyobb ingatlankezelőjénél, egy 59 ezer lakást kezelő vállalatnál. Hogy pontosan, mi vezetett a drasztikus döntés meghozatalához, kiderül az Alapblog „Az online kereskedelem kinőtte az amerikai lakótömböket” című cikkéből. 

Hirdetés
Hirdetés