Az MNB szerint nem érvényes a hitel moratórium a felmondott kölcsönökre

Az MNB szerint nem érvényes a hitel moratórium a felmondott kölcsönökre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-02 Frissítve: 2020-04-08
 

A Magyar Nemzeti Bank 2020.04.02-án  megjelent közleményében részletesen leírta, mely hitelekre érvényes a törlesztési moratórium. Ez alapján a felmondott kölcsönökre sajnos a fizetési haladék jelen formájában nem érvényes. Arra is kitért a jegybank, hogyan lehet a moratórium alól mentességet kérni.

Az MNB április 2-án kelt közleményéből kiderül számos részlet a hitel moratóriumról.

1, Valamennyi hitel, kölcsön és lízingszerződésre érvényes a törlesztési moratórium

A jegybank állásfoglalása alapján minden hitelre érvényes a fizetési moratórium. Így a fedezet nélküli személyi kölcsönre és az ingatlanfedezettel biztosított lakáshitelekre is érvényes a szüneteltetés, amenniben azok 2020.03.18-ig folyósításra kerültek. Sőt a hitelkeret jellegű tartozásoknál is felfüggesztik 2020. december végéig az adósok fizetési kötelezettségét. Vagyis a hitel moratórium érvényes a folyószámlahitelekre, hitelkártyákra is.

Ugyanakkor arról nem derült ki semmi, hogyan valósulna meg a törlesztés szüneteltetése egy keret jellegű tartozásnál, ahol nincs kézzelfogható törlesztőrészlet, futamidő. Erről még várunk részletes tájékoztatást.

Hirdetés

Hirdetés

2, Nem érvényes a hitel moratórium a felmondott hitelekre

Az MNB megerősítette azon véleményünk, hogy a törlesztés szüneteltetése nem lesz érvényes a már felmondott hitelekre. Ezen adósoknak – egy rájuk is érvényes könnyítési csomag bevezetéséig – fizetniük kell kötelezettségeiket.

Ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő Programhoz csatlakozott adósok bérleti díj -, vételárrészlet fizetési kötelezettségére érvényes a moratórium.

3, A fizetési moratóriumból év végéig bármikor ki lehet lépni 

Az MNB iránymutatása alapján bárki kérheti azt, hogy a fizetési kötelezettsége az eredeti szerződésének megfelelő feltételekkel menjen tovább. A moratórium automatikusan életbe lépett 2020.03.19-én, aki fizetni szeretné hiteltörlesztését, annak ezt jeleznie kell bankja felé.

Ezt a jelzést év végéig bármikor megtehetik az adósok. Sőt, ha később – 2020. december vége előtt – fizetési nehézségük támadna, akkor lehetőség van visszalépni a moratóriumba, azaz mentességet kérni az év végéig hátralévő havi esedékességek megfizetése alól.

Fontos azonban, hogy az MNB iránymutatása alapján a ráutaló magatartás is kilépést eredményezhet a hitel moratóriumból: ha megfizeti az adós törlesztőrészletét a bankja felé, akkor az már kilépési jelzésnek számít. Kérdés azonban mi történik azoknál a hiteleknél, ahol a törlesztési számla egyben az adós bankszámlája is? Amennyiben megérkezik a törlesztési bankszámlára a havi fizetés, egyéb jóváírás, akkor már automatikusan kiléptetnek a bankok a törlesztési moratórium hatálya alól?

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

 

Hirdetés
Hirdetés