Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-26 Frissítve: 2021-06-20
 

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint olyan kötvény kidolgozása volt a céljuk, melyet a nyugdíjcélra gyűjtők nyugdíjas korukban kedvezőbb feltételekkel tudnak majd visszaváltani, mint a nyugdíjba menetelük előtt. Az állam célja, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás megtartása mellett közvetlenül is alternatívát kínáljon a nyugdíjcélú megtakarítások között, és megmaradnak a nyugdíj-előtakarékosság után járó adóvisszatérítések is.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a legújabb megtakarítási forma, a nyugdíjkötvény mellett a többi nyugdíjcélú terméket is szeretnék megtartani, és az adórendelkezés vívmánya is fennmarad. Az állam szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy az új eszközre mekkora lesz a kereslet, és ez az államadósság milyen mértékű finanszírozására lesz elegendő.

A megtakarítók szempontjai persze teljesen mások: az érdekli őket, hogy a pénzük már eddig is létező, vagy új típusú számlára kerülne-e, ahogy az is kifejezetten fontos nekik, hogy az állami nyugdíjcélú megtakarítás milyen hozamot biztosítana számukra. További fontos szempont, hogy a nyugdíjkötvényre is járna-e a 20%-os adóvisszatérítés. Vajon az előtakarékossági forma kiválasztásának szempontjából ezek-e a döntő tényezők? Ismerve a magyarok többségének gondolkozását, szeretnénk a pénzünket könnyen hozzáférhető helyre tenni.

Az a kérdés, hogy az állam a lakosság ilyen igényének kielégítésére is szeretne-e lehetőséget biztosítani. Ha igen, és rugalmas lesz a pénzünkhöz való hozzáférés, valamint emiatt nem sokat veszítünk a hozamunkból, akkor várhatóan hosszabb időre bele mernénk tenni ilyen megtakarításba a pénzünket.

Szerencsére a magyar költségvetés a következő néhány évben megnyugtató számokat produkálhat. Nem várható sem finanszírozási nehézség, sem pedig elszálló adósságállomány. Ezért ha ezekben az években magyar lakossági állampapírunk van, éjszaka nyugodtan aludhatunk. Egy évtizede, még nem volt ennyire rózsás a költségvetés helyzete. A nyugdíjkötvény hosszú távra, akár 30-40 évre szóló befektetés is lehet, ezért érdemes tisztában lennünk a 30-40 év alatt felmerülő kockázatokkal! Abba is gondoljunk bele, hogy volt olyan időszak is a történelemben, amikor 30-40 év alatt lezavartak 2 világháborút, és ennyi idő alatt Magyarországon koronáról pengőre, majd pengőről forintra váltották a fizetőeszközünket!

Te biztonságban éreznéd a nyugdíjkötvényedet egy ehhez hasonló környezetben? Épp ezért nagyon nem mindegy, hogy a hozzáférhetőséget az állam szeretné-e biztosítani, és ha igen, akkor azt milyen feltételek mellett garantálná.

Varga Mihály a Reutersnek ismertette a részleteket:

  • A nyugdíjkötvény lejárata a megtakarító nyugdíjkorhatárához fog igazodni.
  • A megtakarítás kifizetését kérhetjük egy összegben vagy havi járadék formájában is, ahogy az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében.
  • Hasonló lesz a babakötvényhez, melyek inflációkövetőek, és az infláció felett 3%-os kamatprémiumot adnak.
  • A kamatprémium mértéke az életkor szerint változna.
  • A vásárlók köre kizárólag a lakosságra korlátozódik, az intézményi szereplők nem juthatnak hozzá a kötvényhez.

Várjuk a további részleteket!

Állampapír kalkulátorunk segítségével válaszd ki a most kapható legjobb állampapírokat! Nyugdíj kalkulátorunk segítségével pedig áttekintheted a nyugdíjcélú megtakarítások jelenlegi listáját!

Hirdetés
Hirdetés