Betöltés

Mit tehetsz, ha még nem szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-31

Sokan vannak olyanok, akik nyugdíj témában későn ébrednek. Még az is lehet, hogy TE is köztük vagy! Egyáltalán nem meglepő a tendencia, hiszen a családalapítás, a megélhetés, az albérlet vagy épp a lakásvásárlással kapcsolatos kiadások (ideértve a hiteleket is) alaposan megnehezítik azt, hogy minden fontos célra érdemben tudjunk pénzt félretenni. Gondoltál már arra, hogy például mi lenne akkor, ha a nyugdíjkorhatárhoz közeledve elveszítenéd az állásodat? Ilyenkor a pillanatnyi megélhetésen túl további égető problémát jelenthetne, hogy még a folyamatos nyugdíjjárulék fizetésed is hiányozna ahhoz, hogy később nyugdíjasként ne kelljen kevés pénzzel beérned. A továbbiakból megtudhatod, mitévő lehetsz ilyen esetben, és azt is, hogyha előre takarékoskodtál nyugdíjas éveidre, akkor miért lesz elég csupán az aktuális megélhetésedre figyelned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Kezdjük azzal a szomorú eshetőséggel, hogy néhány évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszítheted az állásodat. Amennyiben ez megtörténne, több okból is bánhatnád. Először is, bajba kerülhetne a megélhetésed. Másrészt kevesebb biztosítási jogviszonyod lenne, és kevesebb nyugdíjjárulékot tartanának nyilván a neved mellett, ami miatt kevesebb nyugdíjra lennél jogosult.

Ám ebből még van kiút, ha korábban már tettél félre pénzt, és meg tudod oldani a megélhetést. Ha ez adott és időben ébredsz, akkor munkahely híján is van lehetőséged havonta a tárgyhónapot követő 12. napig nyugdíjjárulékot fizetned. Ennek alapja egy megjelölt jövedelem, de a számítás alapjának legalább a minimálbér összegének kell lennie. Tehát, ha nem állsz jogviszonyban, de van pénzed, akkor van lehetőséged havonta pótolni a járulékokat, ezzel gyakorlatilag szolgálati időt vásárolhatsz. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a folyamatos fizetés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után. Ezen kívül azt is fontos megemlíteni, hogy 2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy olyan formán fizess be pénzt, hogy korkedvezménnyel vonulhass nyugdíjba a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.

Talán meglepő, de ha nyugdíjcélra a saját megtakarításaidból teszel félre, akkor ugyanakkora összeg összegyűjtéséhez annál kevesebb ideig szükséges pénzt félretenned, minél korábban kezded el a gyűjtést. Ennek oka abban keresendő, hogy ha újabb összegeket már nem is teszel hozzá, akkor is a korábban elkezdett takarékoskodás következtében hosszabb ideig tud kamatozni a pénzed.

A Neked való nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához olvasd el korábbi, kiemelt érdeklődést kiváltó cikkünket, melyet ide kattintva tudsz elolvasni, és használd az alábbi részletes nyugdíj kalkulátorunkat!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

8 Hozzászólás

 1. erdekbolszakertonek

  A Bankmonitor által leírt példa, éppen azt az elméletet támasztja alá, hogy nem szabad nyugdíjcélú megtakaritásként gyűjteni

  Egy megtakarítás akkor jó, ha nemcsak 10-20-30 év múlva hozzáférhető, hanem éppen akkor, ha baj van.
  Elég nagy ellentmondás az, hogy ha pár évvel a nyugdíjkorhatár előtt elveszítem az állásomat, akkor az lenne a legfőbb gondom, hogy hogyan fizessem tovább a nyugdíjjárulékot.

  Van megtakarításom, amire ilyen esetben szükség lenne, de ahelyett, hogy az átmeneti időszakban hozzányúlhatnék, még én fizetek…
  Egy megtakarításnak likvidnek, bármikor hozzáférhetőnek kell lennie! Erre a legjobb, a banki betét, a párnaciha, minden amihez azonnal hozzá lehet férni, de semmi esetre sem a nyugdíjcélú megtakaritás.
  Persze, ha a nyugdíj elérésekor marad a betétszámlán, vagy a párnában, az még jobb.

 2. zsuzsa

  10 évig fizetek 20 ezer forintot havonta, és visszakapok havi 19.010 Ft-ot. Ami még kevesebbet fog érni akkor. Jó üzlet, lehet hogy megfontolom.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zsuzsa!

   Sajnos nem tudjuk, mire gondolhatott. Hogy mennyire éri meg, attól is függ, hogy Ön meddig lesz nyugdíjra jogosult.

 3. Csontos Franci

  1. ezzel a kamattal kitörőheted a segged !
  2 Kíváncsi lennék hogy minimálbérből mennyit teszel félre !
  3 sok cég feketén dolgoztat,ha nem akarsz éhen dögleni akkor muszáj ott dolgoznod mert nincs más !

  1. Singer Zoltán

   Kedves Franci!

   köszönjük a hozzászólását!
   Biztosan Ön is az alábbiakra gondolt, de azért megválaszolom.
   1. A cikkben a nyugdíjcélra félretett pénz kamatáról (például NYESZ-en lévő állampapírok) volt szó. Az áremelkedéshez képest az is kevés, de betéti kamatoknál azért jóval magasabb a kamat.
   2. Minimálbérből természetesen nehéz félretenni.
   3. Az utolsó megállapítása is tény, sajnos nem mindenkinek jut tisztességes munkahely.

 4. Deák Anna

  Szép napot kívánok! 62 éves vagyok és beadtam a papirjaimat a szolg.idő elismeréséhez a nyugdíjintézetnek.Most ott tartunk , hogy van egy időszak 1999.04.01 -2003.02.28 között amikor – mint utólag kiderült – nem voltam bejelentve, nem fizette a vállalkozó utánam a kötelezettségeit. Alkalmazott voltam a vállalkozó autószervízében. Ugyanakkor az OEP kiskönybe be van irva , szabályosan igazolva,pecsét , aláírás,.a munkaviszony kezdete és vége 1999-2003 között, az itt szereplő, más munkáltatóim bejegyzéseihez hasonlóan.,Én úgy gondolom, ,mivel ez a korábbi munkakönyv utódja, ez egy hivatalos dokumentum, amit a hatóságnak el kellene fogadnia. Egyenlőre nem fogadja el a hatóság ezt az időszakomat, most ismét fellebbezéssel éltem erre vonatkozóan. A vállalkozó szervíze 2015-ben megszünt, és a vállakozó semmilyen kötelezettségének sem tett eleget írja nekem a hatóság. Mit mondanak a vonatkozó jogszabályok, kérném a szíves segítségüket, akár privátban is . Köszönettel: Deák Anna

  1. Singer Zoltán

   Kedves Anna! Én úgy tudom, hogy a nyugdíjfolyósítónak el kell fogadnia szolgálati időnek azt az időszakot is, amit nem fizettek be Ön után. Ez abban az esetben van így, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy Ön ott dolgozott abban az időszakban. Az OEP könyv mellett célszerű bemutatnia egyéb dokumentumokat is, mint például a munkaszerződését. A további információkért keresse az OEP-et és a Nyugdíjfolyósítót!

 5. Attila

  Szomorú, hogy le dolgozunk egy életet nem keveset fizetve a fizetésünkből és kiszúrják a szemünket fillérekkel.
  Szerintem ki kell menni külföldre 5 év és jár 1000euto nyugdíj.

  Szégyen ami itt van!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.