loading
Hírdetés

Mit tehetsz, ha még nem szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz?

szerző: Singer Zoltán

Sokan vannak olyanok, akik nyugdíj témában későn ébrednek. Még az is lehet, hogy TE is köztük vagy! Egyáltalán nem meglepő a tendencia, hiszen a családalapítás, a megélhetés, az albérlet vagy épp a lakásvásárlással kapcsolatos kiadások (ideértve a hiteleket is) alaposan megnehezítik azt, hogy minden fontos célra érdemben tudjunk pénzt félretenni. Gondoltál már arra, hogy például mi lenne akkor, ha a nyugdíjkorhatárhoz közeledve elveszítenéd az állásodat? Ilyenkor a pillanatnyi megélhetésen túl további égető problémát jelenthetne, hogy még a folyamatos nyugdíjjárulék fizetésed is hiányozna ahhoz, hogy később nyugdíjasként ne kelljen kevés pénzzel beérned. A továbbiakból megtudhatod, mitévő lehetsz ilyen esetben, és azt is, hogyha előre takarékoskodtál nyugdíjas éveidre, akkor miért lesz elég csupán az aktuális megélhetésedre figyelned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Kezdjük azzal a szomorú eshetőséggel, hogy néhány évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszítheted az állásodat. Amennyiben ez megtörténne, több okból is bánhatnád. Először is, bajba kerülhetne a megélhetésed. Másrészt kevesebb biztosítási jogviszonyod lenne, és kevesebb nyugdíjjárulékot tartanának nyilván a neved mellett, ami miatt kevesebb nyugdíjra lennél jogosult.

Ám ebből még van kiút, ha korábban már tettél félre pénzt, és meg tudod oldani a megélhetést. Ha ez adott és időben ébredsz, akkor munkahely híján is van lehetőséged havonta a tárgyhónapot követő 12. napig nyugdíjjárulékot fizetned. Ennek alapja egy megjelölt jövedelem, de a számítás alapjának legalább a minimálbér összegének kell lennie. Tehát, ha nem állsz jogviszonyban, de van pénzed, akkor van lehetőséged havonta pótolni a járulékokat, ezzel gyakorlatilag szolgálati időt vásárolhatsz. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a folyamatos fizetés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után. Ezen kívül azt is fontos megemlíteni, hogy 2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy olyan formán fizess be pénzt, hogy korkedvezménnyel vonulhass nyugdíjba a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.

Talán meglepő, de ha nyugdíjcélra a saját megtakarításaidból teszel félre, akkor ugyanakkora összeg összegyűjtéséhez annál kevesebb ideig szükséges pénzt félretenned, minél korábban kezded el a gyűjtést. Ennek oka abban keresendő, hogy ha újabb összegeket már nem is teszel hozzá, akkor is a korábban elkezdett takarékoskodás következtében hosszabb ideig tud kamatozni a pénzed.

A Neked való nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához olvasd el korábbi, kiemelt érdeklődést kiváltó cikkünket, melyet ide kattintva tudsz elolvasni, és használd az alábbi részletes nyugdíj kalkulátorunkat!

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

0 Ft

ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés