Betöltés

Mit tehetsz, ha még nem szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz?

szerző: Singer Zoltán
2018-10-31

Sokan vannak olyanok, akik nyugdíj témában későn ébrednek. Még az is lehet, hogy TE is köztük vagy! Egyáltalán nem meglepő a tendencia, hiszen a családalapítás, a megélhetés, az albérlet vagy épp a lakásvásárlással kapcsolatos kiadások (ideértve a hiteleket is) alaposan megnehezítik azt, hogy minden fontos célra érdemben tudjunk pénzt félretenni. Gondoltál már arra, hogy például mi lenne akkor, ha a nyugdíjkorhatárhoz közeledve elveszítenéd az állásodat? Ilyenkor a pillanatnyi megélhetésen túl további égető problémát jelenthetne, hogy még a folyamatos nyugdíjjárulék fizetésed is hiányozna ahhoz, hogy később nyugdíjasként ne kelljen kevés pénzzel beérned. A továbbiakból megtudhatod, mitévő lehetsz ilyen esetben, és azt is, hogyha előre takarékoskodtál nyugdíjas éveidre, akkor miért lesz elég csupán az aktuális megélhetésedre figyelned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Kezdjük azzal a szomorú eshetőséggel, hogy néhány évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszítheted az állásodat. Amennyiben ez megtörténne, több okból is bánhatnád. Először is, bajba kerülhetne a megélhetésed. Másrészt kevesebb biztosítási jogviszonyod lenne, és kevesebb nyugdíjjárulékot tartanának nyilván a neved mellett, ami miatt kevesebb nyugdíjra lennél jogosult.

Ám ebből még van kiút, ha korábban már tettél félre pénzt, és meg tudod oldani a megélhetést. Ha ez adott és időben ébredsz, akkor munkahely híján is van lehetőséged havonta a tárgyhónapot követő 12. napig nyugdíjjárulékot fizetned. Ennek alapja egy megjelölt jövedelem, de a számítás alapjának legalább a minimálbér összegének kell lennie. Tehát, ha nem állsz jogviszonyban, de van pénzed, akkor van lehetőséged havonta pótolni a járulékokat, ezzel gyakorlatilag szolgálati időt vásárolhatsz. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a folyamatos fizetés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után. Ezen kívül azt is fontos megemlíteni, hogy 2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy olyan formán fizess be pénzt, hogy korkedvezménnyel vonulhass nyugdíjba a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.

Talán meglepő, de ha nyugdíjcélra a saját megtakarításaidból teszel félre, akkor ugyanakkora összeg összegyűjtéséhez annál kevesebb ideig szükséges pénzt félretenned, minél korábban kezded el a gyűjtést. Ennek oka abban keresendő, hogy ha újabb összegeket már nem is teszel hozzá, akkor is a korábban elkezdett takarékoskodás következtében hosszabb ideig tud kamatozni a pénzed.

A Neked való nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához olvasd el korábbi, kiemelt érdeklődést kiváltó cikkünket, melyet ide kattintva tudsz elolvasni, és használd az alábbi részletes nyugdíj kalkulátorunkat!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik önkéntes nyugdíjpénztárt érdemes választanod?

2018. 10. 13.

Hazánkban nyugdíjcélú megtakarításként az önkéntes nyugdíjpénztári számlát választják a legtöbben. Ennek számos oka közül a legfontosabb, hogy az ide befizetett pénzt nem a nyugdíjcélra megtakarítónak kell kezelnie, hanem mindössze a...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit mesterterv

  Az tuti, hogy 2020 végéig nem történik semmi, aztán meglátjuk. Átmeneti állapot lesz, mintha a britek az EU-tagjai lennének, fizetik a tagdíjat is, de már...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.