Az új, támogatott hitelek ismét lendületet adhatnak a vállalkozásoknak

Az új, támogatott hitelek ismét lendületet adhatnak a vállalkozásoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-30
 

Előrehozott keresletet generált a mikro-, kis- és középvállalati szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt, a júliusban induló Széchényi MAX program azonban kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani az Erste Bank várakozása szerint.

Nagy segítséget jelent a hazai vállalkozások finanszírozásában a júliusban induló Széchényi MAX program. Az állami kamat- és díjtámogatásnak köszönhetően a mikro-, kis- és középvállalkozások (mkkv) továbbra is hozzáférnek a piaci forrású hiteltermékeknél kedvezőbb konstrukcióhoz, amely segít kielégíteni a cégek olcsóbb finanszírozási igényeit.

Hirdetés

Hirdetés

Elsődleges finanszírozási forrásai lehetnek a Széchenyi MAX hitelek

A beruházási hitelek és a forgóeszköz-finanszírozás mellett várhatóan az energiahatékony működéssel kapcsolatos fejlesztéseket, a termelési hatékonyság növelését, valamint a szükséges kapacitásbővítéseket támogató konstrukciók iránt is lesz kereslet. Az Erste Bank várakozása szerint a Széchenyi MAX hitelek a következő hónapok egyik alapvető termékévé válnak, amelyek a tipikus hiteligények jelentős részénél alkalmasak a kifutó Széchenyi GO felváltására, a beruházási igények finanszírozásánál pedig elsődleges forrást jelenthetnek.

Fontos
A Széchenyi MAX hitelek a Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi piaci környezetben jelentős pénzügyi előnyt jelentenek a vállalkozásoknak a piaci alapon elérhető forrásokhoz képest. A Széchenyi MAX konstrukciók kamata hitelcéltól függően a 3-10 év közötti futamidő alatt végig fix 0,5-3,5 százalék. Eközben a piaci hitelek jellemzően változó kamatozásúak, alakulásuk a Buborhoz kötött (Bubor+kamatfelár). Az 1 havi Bubor június 29-én 7,8, a 3 havi 8,35, a 12 havi 9,46 százalék volt. Tíz százalékos kamat alatt piaci alapon jellemzően már nincs hitel.

A június végén kifutó Széchenyi GO rendkívül népszerű volt. Ezt jól mutatja, hogy az Erste idén több mint 29 milliárd forint értékben kötött finanszírozási szerződést a konstrukció keretében, míg a korábbi években a Széchenyi Kártya Programban a kkv-k számára biztosított összes forrás ennél kevesebb, 25,5 milliárd forint volt a banknál.

A legnépszerűbb a Széchenyi folyószámlahitel volt

A Széchenyi GO egy jó, könnyen kezelhető, kedvező árú konstrukció volt, így kivezetésének hírére minden olyan vállalkozás, amely hitelképes, és volt igénye a finanszírozásra, előrehozta a következő negyed- vagy akár félévre tervezett hitelkérelme benyújtását. Az előrehozott igények miatt önmagában is lenne a harmadik negyedévben visszaesés az április-júniusi időszak teljesítményéhez képest, a negyedik negyedévre azonban már – a piaci környezet alakulásától függően – szolid visszarendeződés várható, és újra nőhet a kereslet a kkv-hitelek iránt.

A Széchenyi GO konstrukció a mikrovállalkozások körében is nagyon keresett volt. Az Erste összesen több mint ezer kisvállalkozónak biztosított forrást 18,3 milliárd forint értékben. A legtöbb hitelre a szolgáltató szektorban működő cégeknek volt szüksége, az igények 65 százaléka innen érkezett. A legnépszerűbb termék a folyószámlahitel volt, ez a termék adta a kihelyezett volumen 80 százalékát.

A Széchenyi MAX – rendkívül kedvező kamatozás

A Széchenyi GO kifutása a mikrovállalkozások körében is előrehozott keresletet eredményezett, a szektorba kihelyezett összes hitel csaknem felét, 8 milliárd forintot az utolsó három hónapban helyezett ki az Erste.

A mikrovállalkozások esetében a júliusban induló Széchenyi MAX teljesen ki tudja váltani a Széchenyi GO konstrukciót. A 10 éves, fix kamatozású beruházási hitel például a jelenlegi kamatkörnyezetben rendkívül kedvező finanszírozási lehetőséget jelent a vállalkozások számára.

Ötlet
A Széchenyi MAX termékekről a jelenleg már ismert feltételeket ebben az összefoglalóban találod meg. A program július 1-jével indul, a Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet arra, ogy érdemes minél előbb beadni a hitelkérelmeket, különösen a beruházási hiteleknél, amelyek előkészítése és elbírálása is hosszabb időt vesz igénybe. A gyors  és problémamentes ügyintézésben a Bankmonitor szakértői segítenek, akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

Emellett a teljesen új konstrukciók is igen ígéretesek, a kisvállalkozók biztosan élni fognak ezekkel a lehetőséggel is. Az utóbbi hónapokban felpörgött, előrehozott kereslet miatt ugyanakkor a következő hónapokban várhatóan csökken majd a finanszírozási igény, a harmadik negyedévben akár jelentősebb visszaesésre is lehet számítani emiatt. Szeptembertől azonban újra beindul a kereslet, és október-novemberre megugorhat a mikrovállalkozások hiteligénye.

Számos tényező nehezíti az agrárvállalkozások működését

Magyarország stabil nemzetgazdasági teljesítményének egyik alappillére a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, ahol elengedhetetlen a kiemelt állami, illetve uniós támogatás, legyen az közvetlen dotáció vagy kedvezményes banki konstrukció. A kifutó Széchenyi GO és az induló Széchenyi MAX program egyaránt jó lehetőséget jelentett illetve jelent a vállalkozások számára.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek részéről jelenleg elsősorban a forgóeszköz-finanszírozásra van igény. A beruházások esetében elbizonytalanodás érzékelhető az Erste szakértői szerint, az orosz-ukrán háború és annak következményei, így az elszálló árak és az ellátási láncok zavara miatt.

A szomszédban zajló konfliktus mellett számos egyéb tényező is nehezíti a vállalkozások működését, így egyebek mellett a mind gyakrabban szélsőséges időjárás, az állat- és humán járványok vagy a munkaerőhiány. Mindezek eredményeként a mezőgazdasági- és élelmiszerárak tartósan magasak maradhatnak.

A fő termények piacain a következő hetekben ugyan várható némi árcsökkenés, a nyár végétől azonban újra emelkedő trendre lehet számítani. Az állati termékeknél differenciáltabb a kép. A tejáraknál például hamarosan korrekció várható, ahogy a világpiaci kínálat egyensúlyba kerül a kereslettel.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés