Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-17 Frissítve: 2018-10-12
 

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a 10 évben. Cikkünkben az éves átlaghozamokat szerepeltetjük, de nyilván minden befektetési alap esetében voltak jobb és rosszabb évek is.

Nem kérdés, mi foglalkoztatja a befektetni vágyókat! Minél kisebb kockázat vállalása mellett minél nagyobb hozamokat elérni. Ez mindenki álma, de csak keveseknek sikerül. Annak jártunk utána, milyen hozamokat lehetett elérni az utóbbi 10 év legjobban teljesítő befektetési alapjaival. Hozzá kell tennünk, hogy sok befektetési alap még nem érte el a 10 éves élettartamot, ezért azokat nem vettük figyelembe.

Le kell szögezni, hogy a befektetési alapok csak nagyon ritkán tudják megverni a piacot, azaz ritkán tudják felülteljesíteni egy-egy jó teljesítményű index hozamát. Ez annak is köszönhető, hogy az alapok a bent lévő pénzre alapkezelési díjat számítanak fel. Ezt a mi pénzünkből vonják le, így a napi árfolyamok már az egy jegyre jutó nettó eszközértéket, azaz az alapkezelési díjak (és az esetleges sikerdíjak) levonását követő értékeket mutatják.

Az utóbbi 10 év legjobb hozamait a táblázatban szereplő 8 befektetési alap érte el. Mindegyikük az abszolút hozamú alapok vagy a részvényalapok közül került ki. 3 abszolút hozamú alap és 5 részvényalap osztozkodik a 8 helyen, és mint láthatjuk, az első 2 helyen 2 abszolút hozamú alap szerepel.

A 3 abszolút hozamú alap közül kettőt az OTP és egyet a Hold Alapkezelő (Platina Gamma) (korábbi nevén Concorde Alapkezelő) kezel. A részvényalapok esetében már az OTP és a Hold mellett találunk Amundi és Generali alapot is.

A részvényalapok közül az amerikai részvényekbe fektetőkkel lehetett a legjobban keresni 10 éves időtávon. Ez az amerikai részvények teljesítményén kívül a dollár forinthoz képesti árfolyamváltozásának is tulajdonítható, hiszen 10 év alatt 160 forintról 285 forintos árfolyam fölé emelkedett a dollár árfolyama, ami körülbelül 75-80%-os emelkedést jelent.

Nézd meg a Bankmonitor Befektetési alap kalkulátorát, és győződj meg róla, mely befektetési alapok lehetnek testhezállók számodra!

1
Hirdetés
Hirdetés