Azonnal új bankot kell keresned? Szerencsére találhatsz akár teljesen ingyenes számlákat is!

Azonnal új bankot kell keresned? Szerencsére találhatsz akár teljesen ingyenes számlákat is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-01 Frissítve: 2022-03-02
 

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy miként tudnak gyorsan, egyszerűen és a lehető legkisebb veszteséggel másik bankhoz átszerződni? Érthető a kérdésdömping, hiszen, bár más-más okból, de sok Revolut és Sberbank ügyfél gondban van mostanság.

A magyarok általában hűségesek a bankjukhoz, és még azzal sem lehet nagyon váltásra sarkallni őket, ha egy viszonylag egyszerű döntéssel egyébként több tízezer forintot takaríthatnának meg évente. Most viszont komoly gondban vannak sokan, nemrégiben a Revolut, most pedig a Sberbank ügyfelei kényszerülhetnek új számlavezető bankot keresni.

A Revolutnál az okozott izgalmat, hogy a pénzügyi szolgálató 2022. április 1-jétől nem fér hozzá a magyar forint alapú fizetési rendszerhez, emiatt a hazai felhasználóknak nem lesz magyar, csak nemzetközi (IBAN) számlaszáma. A jelenlegi forintszámlára utalt pénzek emiatt áprilistól nem érnek majd célba, ezeket a cég automatikusan visszautalja a feladónak. A visszaküldési folyamat automatizált, így a számlatulajdonosoknak nincs vele teendője, ám arra érdemes felkészülni, hogy a dolog akár 5 munkanapot is igénybe vehet. Lényeges, hogy a forintszámla megszűnése az átutalások küldését és a bankkártya használatot nem befolyásolja, ezek éppen úgy működnek majd, mint most. Mint ahogy a Revolut-számla bankkártyával és hitelkártyával történő feltöltése sem változik.

Ahogy eddig is, minden euróban történő átutalás, melyet az EGT bármely bankjából küldenek a számlára, díjmentes. Ha betéti vagy hitelkártyáról tölt fel forintot a Revolut-számlájára valaki, ezért szintén nem kell díjat fizetnie. Ha azonban valaki forintban küld pénzt a Revolut-számlára egy magyar bankból, lehetséges, hogy az adott bank díjat számít fel az átutalásért. Az esetleges díjak a küldő bank hirdetménye szerint alakulnak. Érdemes erre figyelni, mert ezeket a díjakat a Revolut nem adja hozzá az összeghez.

Ettől kezdve egy magyar Revolut számlájára éppen úgy kell majd utalni, mintha külföldre küldenénk pénzt, ez pedig a bankoknál mindig magasabb költséggel jár, mint egy belföldi transzfer. Éppen ezért lehetnek majd gondban azok, akik Revolut számlára kapják a fizetésüket, a munkáltatók zöme ugyanis aligha akarja majd ezt a többletet bevállalni. Akinél ez a probléma fennáll, annak célszerű lehet gyorsan új számlavezető bankot keresnie, és mivel fizetés érkeztetés vállalásával több ingyenes számla is létezik, ez plusz kiadást sem jelent feltétlenül. Ilyen számla például Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén a CIB ECO számla, az UniCredit Partner Aktív Számlacsomag, valamint a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomag is, amelyeknél különböző összegű (133 000 Ft, 75 000 Ft, illetve 400 000 Ft) havi jóváírás az ingyenesség feltétele.

A másik, sokkal komolyabb és aktuálisabb ügy a Sberbank problémája, hiszen az MNB 2022. március 2-től 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez. A korlátozás ugyanakkor azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám annak teljesítésére még nem került sor. Az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni.

A hazai Sberbanknál a probléma abból eredt, hogy az osztrák tulajdonos, a Sberbank Europe AG csődközeli állapotba került. Ez pedig visszavezethető oda, hogy a cégcsoport tulajdonosa egy orosz bank. Vagyis az orosz-ukrán háború és a kapcsolódó szankciók erősen érintették a kérdéses pénzintézeteket. Ennek okán első lépésben a hazai Sberbanknál tegnap két bankszünnapot is elrendelt az MNB. Fontos kihangsúlyozni, hogy a hazai bank esetében tényleges fizetési nehézségekről, illetve csődről jelenleg nem beszélhetünk. FRISSÍTÉS: az MNB elrendelte a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását, az OBA 100 ezer eurós összeghatárig kártalanítja az érintett ügyfeleket, erről részleteket alábbi cikkünkben olvashatsz.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsan kell új bankszámla?

Először is a meglévő számláktól függetlenül is lehet új bankszámlát nyitni bármelyik banknál, erre személyesen bármelyik bankfiókban, illetve bizonyos számlák esetében online is van lehetőség. Célszerű okosan bankszámlát választani, ugyanis akár évi 100 ezer Ft is lehet átlagos használat mellett a különbség két számla teljes költsége között éves szinten, ám a keresés nem időigényes, ha olyan bankszámla kalkulátort hívunk segítségül, amelyik a megadott bankolási szokások alapján forintra pontosan megmutatja, hol, mennyit kellene fizetnünk.

Maga az új számla megnyitása független a régitől, hiszen célszerű, ha a két számla egy ideig párhuzamosan él, amíg átköltözteted az esetleges állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásaidat, illetve amíg jelzed például a munkáltatódnak, hogy új számlára kéred a fizetésed.

A Sberbank esetében az új bankodnál ráadásul kérheted az úgynevezett egyszerűsített bankváltás szolgáltatást. Ekkor az új pénzintézet lekéri a régi bankodtól a számlához kapcsolódó állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásokat, majd beállítja ezeket az új számládon, így neked elvileg nem is kell ezzel foglalkoznod. (A Revolutnak nincs magyarországi bankja, így az egyszerűsített ügymenet itt nem elérhető.) A tapasztalat azonban az, hogy célszerű ellenőrizned a beállításokat, mert ha valami félremegy, akkor a befizetéseid nem fognak megérkezni, ebből pedig esetleg károd származhat.

Kérheted, hogy az egyszerűsített bankváltás végén automatikusan szűnjön meg a régi számlád, persze csak azt követően, hogy az azon lévő pénzösszeg átkerül az újra. A Sperbank esetében ez  csak maximum 7 millió forintig fog menni, legalábbis április 1-ig.

Bankmonitor tipp: a nap 24 órájában, akár éjszaka is megnyitható a 2 évig ingyenes CIB ECO bankszámla. Itt nem csak havi díj nincs, de a bankkártya, a mobil- és netbanki utalás, valamint az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízás is díjmentes. Online számlanyitás ITT.

Hirdetés
Hirdetés