Babaváró hitel igénylés 2024 – Mik a szükséges dokumentumok?

Babaváró hitel igénylés 2024 – Mik a szükséges dokumentumok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-12
 

A Babaváró hitel igénylése jóval gyorsabb és zökkenőmentesebb, mint egy lakáshitelé vagy egy lakáscélú támogatásé, pláne, ha előre tudod, hogy milyen dokumentumokat szükséges összekészítened. Mutatjuk, mi kell a gyors és gördülékeny igényléshez.

Jelentősen rövidítheti az igénylést, ha a szükséges dokumentumok már rendelkezésre állnak, amikor felkeressük a bankot, vagy a független pénzügyi szakértőt a Babaváró hitel igénylése miatt. Mik azok, amikről mindenképp be kell szerezni igazolást? Mikről elég csak nyilatkozni a banknak? Hogyan lehet igazolni a terhességet? És az örökbefogadást?

Milyen dokumentumok kellenek a Babaváró igényléséhez?

Bármely kölcsön igénylésekor alapvető, hogy legyenek nálunk személyazonosító okmányaink, így a Babaváró igénylésekor is be kell mutatnunk személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat és adókártyánkat.

Szintén alapvető, hogy bank meggyőződjön jövedelmi viszonyainkról, ehhez legalább a házaspár egyik tagjának szüksége lesz egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolásra (alkalmazottak esetén a munkáltató, vállalkozók esetén a NAV állít ki igazolást), valamint pénzintézettől függően 3-6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatok bemutatására.

A tapasztalatok szerint a legnehezebben teljesíthető igénylési feltétel az elvárt 3 éves, egybefüggő TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyet a házaspár egyik tagjának kell teljesítenie és igazolnia. Az igazolás személyesen a lakó-, illetve tartózkodási hely szerinti kormányhivatalnál, online az e-Papír szolgáltatáson keresztül, vagy postai úton kérhető ki a kitöltött igénylőlappal, a személyazonosító okmányok és TAJ kártya bemutatásával (online és postai úton azok másolatával).

A házasság fennállásáról, a köztartozás-mentességről és a büntetlen előéletről elég csak nyilatkozni a bank által kiállított formanyomtatványon.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó dokumentumok

A Babaváró hitelhez számos kedvezmény kapcsolódik, ha a házaspár gyermeket vállal. A kedvezmények köre 2024-ben sem módosult:

  • a hitel kamatmentesen indul és ha a szerződéskötéstől számított 5 éven belül megérkezik az első gyermek, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig megmarad, ezentúl kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre
  • a második gyermek érkezésével újabb 3 évre felfüggeszthető a törlesztés és a fennálló tartozás 30 százaléka elengedésre kerül
  • ha pedig három gyermeket tervez a család és a harmadik baba is megérkezik (eléri a 12 hetes magzati kort), akkor a teljes hátralévő tartozás elengedésre kerül.

Sok házaspár már áldott állapotban indítja az igénylést, így egyúttal a gyermek érkezését is van lehetőségünk bejelenteni, amennyiben a magzat elérte a 12 hetes kort. Ezzel a lépéssel garantált a kamatmentesség a futamidő végéig és kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre.

2024-től ugyanakkor változott a babák érkezésének igazolása, a várandósgondozási kiskönyv helyett egy meghatározott tartalmú orvosi igazolásra lesz szükség.

Természetesen a szerződéskötést követően is bármikor bejelenthetjük a magzatot, ha elérte a fent említett kort. Ha a baba születése után szeretnénk bejelenteni az érkezését, akkor a gyermek anyagkönyvi kivonatára, lakcím- és adókártyájára (vagy az adóazonosító jelet tartalmazó okiratra) lesz szükség. Fontos, hogy az igénylés előtt született gyermekek a kedvezmények szempontjából nem vehetők figyelembe a Babaváró támogatásnál.

Örökbefogadás esetén az ezt engedélyező határozatot, illetve szintén a lakcím- és adóigazolványt kell bemutatni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Ne feledkezzünk meg a Babaváró változásairól!

A tavalyi év számos újdonságot és változást hozott a Babaváró hitelt igénylőknek. A két legjelentősebb változás, hogy a kamatmentes hitel összege 2024-től 11 millió forintra emelkedett, az életkori szabályok ugyanakkor szigorodtak, ami miatt idéntől sok család eshet ki az igénylők köréből.

Fontos
Az aktuális szabályok értelmében a feleség ugyanis legfeljebb 29 éves lehet az igényléskor. Átmeneti könnyítés, hogy 2025. januárjáig még akár 40 éves korban is igényelhető a hitel, de csak akkor, ha már úton van a baba és betöltötte a 12 hetes magzati kort.

Mindezek mellett a Babaváró hitel törlesztőrészlete kapcsán, a szükséges TB jogviszony előírásban és a feltételek megsértése miatt fizetendő büntetés mértékében is történtek változások, melyekről a Babaváró hitel feltételei és igénylése 2024-ben című cikkünkben írtunk részletesen.

A Babaváró rendeletnek való jogosultság már jó kiindulópont a sikeres igényléshez, ugyanakkor a bankok eltérő hitelbírálati szabályai miatt nagyon nem mindegy, hogy hol indítjátok el az igénylést.

Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét a kalkulációt követően, segítünk, hogy gyors és zsákutcáktól mentes legyen az ügyintézés, így akár a kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető, gyorsított Babaváró igénylés lehetőségét is igénybe vehetitek.

Hirdetés
Hirdetés