A Babaváró hitel feltételei és igénylése 2024-ben

A Babaváró hitel feltételei és igénylése 2024-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-20 Frissítve: 2023-12-21
 

Remek hír, hogy a fiatal házasok közkedvelt Babaváró kölcsöne jövőre is velünk marad. 2023-ban ugyanakkor több lényegi változás is történt a hitel részletszabályaiban. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabbakat: kik, milyen feltételekkel, hol és hogyan igényelhetik 2024-től az immáron 11 millió forintos, szabad felhasználású kölcsönt.

A Babaváró a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok kedvenc kölcsöne, nem véletlenül. A hitel ugyanis az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ebben az időszakban a párnak gyermeke születik, akkor a kamatmentes időszak a futamidő végéig garantált. Emiatt ez a lehetőség minden piaci és támogatott hitelnél is kedvezőbb, főleg, hogy a vállalt gyermekek számától függően a Babaváróhoz a törlesztés szüneteltetésének lehetősége és részbeni, vagy teljes tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Ezekről olvashatsz

    Gyermekvállaláshoz kapcsolódó feltételek

    A gyermekekhez kapcsolódó kedvezmények köre 2024. január 1-től nem változik:

    • Ha a házaspárnak a szerződéskötéstől számított 5 éven belül gyereke születik, akkor a kamatmentesség véglegesítésén túl a törlesztőrészletek fizetése 3 évre elhalasztható.
    • Ha a pár két gyermeket tervez és a második baba is érkezik (betöltötte a 12 hetes magzati kort), akkor újabb 3 évre kérhető a törlesztés szüneteltetése és a fennálló hiteltartozás 30 százaléka elengedésre kerül. 
    • Ha három babát terveznek és a harmadik is úton, akkor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül.

    Ezek alapján a legjobb helyzetben 2024-től is a három gyermeket tervező párok lehetnek, jó időzítéssel akár egyetlen forintot sem kell visszafizetniük a jövőre akár 11 milliós, szabad felhasználású kölcsönből.

    Fontos
    A kedvezmények szempontjából a Babaváró hitelnél csak a szerződéskötést követően született gyermekek számítanak, mégpedig az igénylőkkel közös háztartásban élő, vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek.

    A Babaváró hitel feltételei 2024-től

    A Babaváró egy szabad felhasználású, kamatmentes hitellehetőség, amelyet továbbra is kizárólag házaspárok vehetnek igénybe. A maximális hitelösszeg 2023. év végéig 10 millió forint, amely 2024. január 1-től 11 millió forintra módosul, ezzel együtt a kölcsön törlesztőrészlete az eddigi, legfeljebb havi 50 ezer forintról 51 ezer forintra emelkedik.

    Nem változott ugyanakkor a támogatott kölcsön maximális futamideje, a jövő évben is legfeljebb 20 évre igényelhető a népszerű konstrukció.

    Az életkori megkötések 2024-től

    Alapvető feltétel, hogy a házaspár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie. Sokak számára viszont rossz híreket is tartogatott a bejelentés a 2024-től érvényes szabályokról. Ennek értelmében január 1-től a házaspár hölgy tagja legfeljebb 29 éves lehet az igénylés pillanatában. A 2019-től érvényes 41 éves korhatárhoz képest tehát jelentős szigorítás történt, ami miatt az igénylők jelentős része eshet ki a kedvezményezettek köréből.

    Átmeneti könnyítés, hogy 2025. januárjáig még akár 40 éves korban is felvehető a Babaváró hitel, de csak abban az esetben, ha már úton a baba és betöltötte a 12 hetes magzati kort. Ekkor a házaspár ugyanúgy kihasználhatja a gyermek után igénybe vehető kedvezményeket, a kamatmentességet és a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét.

    Jó tudni
    A Babaváró hitel és a 2024-től induló CSOK Plusz kapcsán is az életkori megkötés lehet a nagy vízválasztó. Nem kell azonban feltétlenül lemondani a kedvezményekről: cikkünkben utánajártunk, hogyan lehet kihasználni akár mindkét támogatást, ha feleség életkora 30 és 40 év közötti.

    Alapvető igénylési feltételek

    A házaspár mindkét tagjának bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, egyiküknek legalább 3 év folyamatos TB jogviszonyt szükséges igazolnia. A legtöbbek számára ez utóbbi lehet az egyik legnehezebben teljesíthető, így cikkünkben összegyűjtöttük a társadalombiztosításhoz kapcsolódó részleteket.

    Ugyanakkor a TB előírásokban is történt változás, eszerint a Magyarországon dolgozó, de külföldön adózó igénylők jogviszonya is beleszámít a szükséges 3 évbe, sőt, a szigorúbb feltételeket támasztó utolsó fél éves időtartamnál is elfogadható. További könnyítés, hogy a jogviszony szüneteltetése nem számít megszakításnak, alapvetően a megszakítás nem lehetett több 30 napnál. Ez például azok számára lehet óriási segítség, akik vállalkozásukat a nehezebb körülmények miatt voltak kénytelenek akár huzamosabb ideig szüneteltetni.

    Mindemellett az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek és nem lehet köztartozásuk, valamint negatív státuszuk a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, korábban BAR).

    Mindent a Babaváró hitel feltételeiről 2024-ben.

    Mit vár el a bank a Babaváró hitelt igénylőktől?

    A jogszabályi feltételek teljesítése már jó kiindulópont, de önmagában nem garancia a sikerre. A következő vízválasztó a banki hitelképességi vizsgálat lehet, a hitelintézet ugyanis saját hatáskörben vizsgálja, hogy a házaspár kaphat-e Babaváró hitelt, és ha igen, mennyit. 

    Ráadásul a bankok sok szempontból szigorúbbak lehetnek a kormányrendeletben meghatározottaknál:

    • egyes bankoknál például az igénylők életkorának alsó határa 21-23 év,
    • eltérően veszik figyelembe a bizonyos jövedelemtípusokat, így a kismama bevételét is,
    • abban is eltérések vannak, hogy mekkora az igényléshez elvárt minimális jövedelme a családnak
    • és van, ahol a férj életkora is számít, például a futamidő lejáratkor nem lehet idősebb egy bizonyos életkornál.

    Ahány bank, annyiféle hitelbírálati gyakorlat, ami miatt egyáltalán nem mindegy, hogy melyik pénzintézetre esik a választás. A felesleges körök, a pénz és időveszteség megspórolható, ha az igénylést egy független pénzügyi szakértővel karöltve indítjuk. A Bankmonitor Babaváró hitel tanácsadói díjmentesen segítenek ahhoz a pénzintézethez irányítani, ahol a legvalószínűbb a zöld út a szükséges hitelösszeg elnyeréséhez.

    Mennyi
    Babaváró
    hitelt kaphatok?

    Akár 200 ezer forint jóváírást
    kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

    Ft
    Bankmonitor
    Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
    Még nem nem adtál meg jövedelmet!
    Ft
    Ft
    Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
    Erste Online Babaváró
    • folyósítás akár 3 nap alatt
    • nincs felesleges banki találkozó -
      Csak szerződéskötésre kell bemenned
    • ügyintézés otthonról -
      Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
    • díjmentes
    A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
    • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
    • Mekkora lesz a havi törlesztés?
    • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
    Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
    Töltsd ki az adatbekérőt!
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
    Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
    Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

    A Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok

    Az igénylési folyamat úgy is rövidíthető, hogy a szükséges dokumentumokat már a pénzügyi szakértő felkeresése előtt összekészítjük. 

    Az alábbi iratokat a házaspár mindkét tagjának be kell mutatnia:

    • személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya,
    • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás (alkalmazottak esetén munkáltató igazolás, vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás szükséges),
    • 3-6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatok.

    TB igazolást a házaspár valamelyik tagjának kell bemutatnia a legalább 3 éves jogviszonyáról.

    A következőkről elég csak nyilatkozni:

    • a házasság fennállásáról,
    • a köztartozás-mentességről,
    • és a büntetlen előéletről. 

    Gyermek érkezésének igazolása

    Ha az igényléskor már úton a baba, és elérte a legalább 12 hetes magzati kort, akkor egyidejűleg a gyermek érkezése is bejelenthető, mellyel garantált a kamatmentesség és kérhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése 3 évre. 

    A gyermekek igazolásának módja ugyanakkor szintén változik 2024-től. A várandósgondozási kiskönyv már nem elfogadható, helyette egy meghatározott tartalmú orvosi igazolás benyújtása szükséges, amelyet rendelet szabályoz.

    Ha a szerződéskötést követően a baba már megszületett, akkor a születési anyakönyvi kivonat, a lakcím- és adókártya (vagy az adóazonosító jelet tartalmazó okirat) szükséges.

    Örökbefogadás esetén az ezt engedélyező végleges határozatot, a gyermek lakcímkártyáját és adóigazolványát szükséges benyújtani.

    Hol és hogyan igényelj Babaváró hitelt 2024-ben?

    Babaváró hitelt a hazai kereskedelmi bankoknál és független tanácsadó cégeken keresztül lehet felvenni. Ha valaki még a 2023-ban érvényes feltételekkel szeretne Babavárót igényelni, annak rendkívül igyekeznie kell, hiszen a bankok nyitva tartása is változhat az ünnepek miatt. Az utolsó nyitvatartási munkanap december 29, így legkésőbb aznap meg kell történnie a szerződés aláírásának. Ugyanakkor a kormányhivatali ügyintézésre ennél korábban kell sort keríteni. A kormányzati igazgatási szünet miatt 2023. december 27. és 2024. január 1. között a fővárosi és megyei kormányhivatalok és a földhivatalok is zárva tartanak. 

    Ötlet
    Kérd a Bankmonitor gyorsított Babaváró hitel igénylési lehetőségét, mellyel a hitelbírálati idő akár 2 munkanapra rövidíthető!

    Akik 2024-ben szeretnék igényelni a kamatmentes hitelt, január 2-től indulhatnak útnak. Nem lehet ugyanakkor elégszer hangsúlyozni, hogy az egységes, kormányrendeletben foglalt feltételekkel ellentétben a banki gyakorlat igen eltérő, ami miatt nagyon fontos, hogy melyik pénzintézethez kerül benyújtásra az igénylés. Érdemes egy megbízható, független Babaváró hitel szakértővel elindulni, aki megválaszolja a felmerülő kérdéseket, és bonyolult, kombinált esetben (ha például lakáshitel, vagy CSOK Plusz támogatás is szükséges) is biztos támasz lehet.

    Mennyi
    Babaváró
    hitelt kaphatok?

    Akár 200 ezer forint jóváírást
    kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

    Ft
    Bankmonitor
    Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
    Még nem nem adtál meg jövedelmet!
    Ft
    Ft
    Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
    Erste Online Babaváró
    • folyósítás akár 3 nap alatt
    • nincs felesleges banki találkozó -
      Csak szerződéskötésre kell bemenned
    • ügyintézés otthonról -
      Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
    • díjmentes
    A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
    • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
    • Mekkora lesz a havi törlesztés?
    • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
    Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
    Töltsd ki az adatbekérőt!
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
    Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
    Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
    Hirdetés
    Hirdetés