Banki szolgáltatások, melyekről nem biztos, hogy hallottál! (1. rész)

Banki szolgáltatások, melyekről nem biztos, hogy hallottál! (1. rész)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-10 Frissítve: 2019-01-14
 

A hitelezésen és a betétgyűjtésen kívül mivel foglalkoznak még a bankok? Bizony előfordulhat, hogy olyan szolgáltatásokat lehetne érdemes igénybe venned, melyekről azt sem tudtad, hogy náluk elérhető. Segítünk eligazodni az információs dzsungelben, és megmutatjuk, milyen lehetőségeid adódnak, ha bankszámlád, betéti vagy hitelkártyád, esetleg személyi kölcsönöd vagy lakáshiteled van valamelyik pénzintézetnél, de akkor is, ha még egyikkel sem rendelkezel.

A magyarok többsége kétségtelenül a hitelezéssel és a számlavezetéssel tudná jellemezni a kereskedelmi bankok működését. A legtöbb hitelintézet azonban sok egyéb tevékenységgel is foglalkozik, melyek ugyan nem az elsődleges feladataik közé tartoznak, mégis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ügyféligényeknek ilyen szempontból is megfeleljenek. A teljesség igénye nélkül veszünk néhány példát, hogy bemutassuk ezt a világot. 2 részből álló cikksorozatunk 1. része következik!

A hitelintézetek elsősorban a passzív (például betétgyűjtés) és az aktív (például hitelezés) bankügyletekből szerzik a bevételeik nagy részét. Azonban ennél jóval sokrétűbb a forrásszerkezet, melynek részét képezik többek közt az úgynevezett semleges bankügyletek is.

Ezek bemutatását először olyan tevékenységgel kezdjük, ami a számlavezetéshez is kapcsolódik, ennek ellenére a semleges ügyletek körébe sorolható. Nevezetesen a belföldi és a külföldi pénzforgalom lebonyolításáról van szó. A pénzforgalmi tevékenységekből, amilyenek például az átutalási megbízások is, a bankoknak jutalékuk keletkezik, míg a deviza- és a valutaváltásból az eladási és a vételi árfolyamok közti marzsból profitálnak. A valutaváltási művelet az ügyfelek szempontjából korántsem a bankoknál a legolcsóbb, sokkal inkább a pénzváltóknál találhatod meg a számításodat, amennyiben valutaváltáson töröd a fejedet!

A következő a sorban a széfszolgáltatás és a letételhelyezés lehetősége. Széfszolgáltatást leggyakrabban úgy tudsz igénybe venni, ha bankszámlád van egy olyan bankfiókban, amelyikben van trezor. Nyilván, ehhez új bankszámlát csak akkor kell nyitnod, ha még nincs az adott banknál folyószámlád. A széfszekrényben kapsz egy rekeszt, melyben havidíjért cserébe bármilyen értéket tárolhatsz. A folyószámlára jellemzően azért van szükség, hogy a bank le tudja róla vonni (terhelni) a széfszolgáltatás költségét.

A letételhelyezés ettől eltérő, úgynevezett letéti számláról van szó. Az itt elhelyezett összeget a bank az ügyfél számára elkülöníti, és az egyenlegét csak az előre meghatározott módon, a megkötött szerződés alapján és a szerződésben olvasható feltételek teljesülése esetén lehet felhasználni. Leggyakrabban közjegyzők, ügyvédek, végrehajtók a rájuk vonatkozó jogszabály szerint használják ezt a számlatípust, melyen az ügyfeleik pénzét helyezik el. A felsoroltak minden ügyfelének külön alszámlákon kezeli a pénzét a pénzintézet.

Egy pénzintézetbe betérve lehetőséged van önkéntes nyugdíjpénztári számla megnyitására is. Ha létezik az adott hitelintézetnél saját bankcsoporton belüli nyugdíjpénztár, akkor a pénzintézet azt forgalmazza, és náluk csak ezt tudod megkötni, a konkurens ajánlatokat viszont nem.

Hasonló az elv az Egészség- és Önsegélyező Pénztárak esetében is. Ha van pénzintézeti csoporton belüli termék, akkor azt forgalmazzák. Elvétve fordul/fordult elő, hogy egy-két bank saját Egészség- és Önsegélyező Pénztár hiánya miatt egyedi megállapodás alapján forgalmaz egy bankcsoporton kívüli lehetőséget.

A bankok minden ügyfélnek kínálnak befektetési lehetőségeket, értékpapírokat is. A legtöbb esetben az így elérhető termékek köre nem ugyanaz a lakossági, a prémium és a privát banki ügyfélkörben. A pénzintézetek számára presztízsnövelő tényező a prémium és privát banki szegmens bankok közötti versenye.

A pénzintézetek az ügyfelek megszólítása és az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása miatt folyamatosan új befektetési és egyéb lehetőségeket vonhatnak be az elérhető termékek körébe. Sok lehetőség általában a normál lakossági ügyfelek számára is előbb-utóbb elérhetővé szokott válni, ezért érdemes lehet Neked is nyitott szemmel járnod, hogy észrevedd a lehetőségeket! Néhány banknál a befektetésed mellé portfólió kezelést és befektetési tanácsadást is igényelhetsz, ha nem saját magad szeretnéd kezelni a megtakarításaidat.

Jövő héten folytatjuk a 2. résszel, addig is próbáld ki portfóliótervezőnket, és igényelj személyre szóló pénzügyi tanácsadást! Amennyiben a nyugdíjcélú megtakarítások érdekelnek, töltsd ki az alábbi nyugdíj kalkulátorunkat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés