Bankszámla határozott futamidővel? Igen, érdemes lenne így tekinteni rá

Bankszámla határozott futamidővel? Igen, érdemes lenne így tekinteni rá
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-25
 

Sok magyar nehezen szánja rá magát a bankszámlanyitásra, de talán még kevesebben hajlandók meglévő számlájukat lecserélni és egy másik pénzintézethez átvinni a csomagjukat. Pedig a keresési folyamat nem szabad, hogy véget érjen a számla megnyitásával: érdemes folyamatosan felülvizsgálni meglévő konstrukciónkat. Találhatunk olcsóbbat, vagy számunkra jobbat bármikor, ha viszont nem keresünk, akkor ezeket a lehetőségeket kihagyjuk. Éppen ezért érdemes lehet a számlavezetésre úgy tekinteni, mint ha futamideje lenne az adott szolgáltatásnak: mintegy lakáshitelként, személyi kölcsönként kezelve az adott szolgáltatást is.

Ma már nagyon sok magyarnak van bankszámlája: sokan felismerték a számlában rejlő előnyöket, mások viszont gyakorlatilag bele lettek kényszerítve a számlanyitásba. (Például a munkáltató nem volt hajlandó készpénzben átadni a jövedelmünket.)

A számla megnyitását követően azonban a legtöbben hátradőlünk és úgy gondoljuk most már megvan a szükséges számlacsomag, megpihenhetünk. Éppen ezért a magyaroknak csupán a 3 százaléka vált évente bankot. Ezt pedig gyakorlatilag a legtöbb esetben valami komoly negatív hatás, csalódás váltja ki.

Pedig megérheti időnként felülvizsgálni ezeket a dolgokat, lehet sokat spórolhatunk, ha változtatunk. Ez igaz lehet még akkor is, ha eredetileg a számunkra legkedvezőbb csomagot választottuk. (Pedig sokszor bizony számlanyitáskor sem keressük meg a számunkra legjobb számlát.) A helyes döntés meghozatalában segítségünkre lehet a Bankmonitor bankszámla kalkulátora, amely összehasonlítja az egyes banki ajánlatokat.

Hirdetés

Hirdetés

Érdemes a bankszámlára úgy tekinteni, mintha évente lejárna a szolgáltatás

A saját gondolkodásunkon kell először változtatnunk ahhoz, hogy a számlacsomagok felülvizsgálatát beépítsük az életünkbe. Ennek egyik módja lehet, ha a szolgáltatásra úgy tekintenénk, mint ha lejárata lenne. Például éves futamidejű személyi kölcsönként tekintenénk a bankszámlára is. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag rákényszerítjük magunkat arra, hogy évente megkeressük melyik számla is a legkedvezőbb számunkra.

Nem csak az általunk kitűzött időpontban ejthetjük meg a felülvizsgálatot, erre sort keríthetünk bármikor. Sőt érdemes is összehasonlítani az egyes számla ajánlatokat abban az esetben, ha az élethelyzetünk jelentősen megváltozik. Ekkor ugyanis jó eséllyel átrendeződhet a banki ajánlatok sorrendje is.

Ez a felülvizsgálat nem jár kötelezettséggel: ha van olcsóbb számla számunkra az nem jelenti azt, hogy kötelező is bankot váltanunk. Viszont az erről szóló döntést úgy hozhatjuk meg, hogy tisztában vagyunk mit nyerhetünk és veszíthetünk azzal, ha változtatunk.

Fontos tudni, hogy egyes bankszámlák esetében a kedvező költségek, akciók csak meghatározott időszakra érvényesek: például a számlanyitást követő 2-3 évben. Ezen csomagokat választva a felülvizsgálatot legalább a kedvezmények lejártakor érdemes elvégeznünk.

Mi változhat meg a számlanyitást követően?

Ha a legjobb döntést hoztuk meg számlanyitáskor, akkor is érdemes időnként átgondolni, felülvizsgálni a csomagunkat. De miért is érhetné meg ezt a plusz munkát elvégezni, plusz energiát befektetni bizonyos időközönként?

Változhatnak a banki ajánlatok is: elképzelhető, hogy a bankolási szokásainknak már egy másik pénzintézet ajánlata felel meg a leginkább. Vagy azért mert olcsóbb, mint a jelenlegi számlánk, vagy azért mert számunkra kedvezőbb, jobb szolgáltatásokat kínálnak.

A mi konkrét számlánk díjai is módosulhatnak. A számlaköltségek változtatásának lehetőségét a jogszabály erősen korlátozza: nem emelheti meg kénye kedve szerint a bank a díjakat, költségeket. Viszont az könnyen elképzelhető, hogy egy akciós díjtétel esetében a kedvezményes időszak lejár, ezt követően pedig megemelkedhet az adott megbízás költsége.

Sőt változhatnak a bankolási szokásaink, pénzügyi helyzetünk is. Erre néhány lehetséges példa:

  • Az emelkedő jövedelmünk miatt már nagyobb havi jóváírást tudunk vállalni. Emiatt lehet a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel is elérhető számlacsomag számunkra.
  • A járvány és a karantén miatt hozzászokhattunk az otthoni ügyintézéshez. Emiatt lényeges szempont lehet a továbbiakban az elektronikus ügyintézés ára, illetve minősége is.
  • Az is fontos szempont lehet, ha lakhelyet váltottunk: elképzelhető például, hogy az új lakásunk környékén nincs a számlavezető bankunknak ATM-je. Ebben a helyzetben várhatóan gyakrabban veszünk fel pénzt idegen automatából, vagyis ennek költsége lényegesebb lesz számunkra. (Természetesen a havi két díjmentes készpénzfelvételi lehetőség bármely hazai bankautomatát használva elérhető.)

Összegzés

Az ideális bankszámla kiválasztása nagyon fontos dolog. Érdemes azonban döntésünket időközönként felülvizsgálni: elképzelhető, hogy jelenleg már találhatunk jobb, olcsóbb csomagot is. Ehhez sokunknak a gondolkodásmódját is meg kell változtatnia, érdemes lehet például a számlára is úgy tekinteni, mint egy lejárattal rendelkező szolgáltatásra. A határidő elérkeztekor pedig végig kell menni újra a szolgáltatás kiválasztásának lépésein.

Az időszakot mindenki magának határozhatja meg, de érdemes figyelembe venni a meglévő csomagunkhoz kapcsolódó akciók lejáratát, illetve az élethelyzetünkben bekövetkező eseti változásokat is.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés